Najava akcije: Jesenji uspon na Sokolov kamen

Planinarski klub “Vrbica” organizuje odlazak na tradicionalnu planinarsku akciju

Jesenji uspon na Sokolov kamen Suva planina

1.10.2022. (subota)

Planinarsko sportski klub Mosor Niš jubilarni deseti put zaredom organizuje akciju “Jesnji uspon na Sokolov kamen” uz podršku Planinarskog saveza Srbije.

Posle 11 godina neprekodnog organizovanja akcije klub je odlučio da u budućnosti ovu akciju zameni akcijom “Suva hajking”. Nekoliko hiljada planinara protekle decenije uzelo je učešće I odazvalo se pozivu  našeg kluba za akciju na koju smo svi ponosni iI emotivno vezani. Smatramo da je potrebno da planinarima otkrijemo i drugaćiji vid planinarstva i nadamo se da će “Suva hajking” imati istu popularnost među planinarima čitavog regiona a i šire.

POLAZAK: 1. oktobra 2022. godine u 5,30 časova sa platoa ispred pozorišta u Velikoj Plani.

MARŠUTA: Velika Plana – Niš – Niška banja – Jelašnica – Gornja Studena – Bojanine vode i nazad.

08,30 Dolazak do planinarskog doma “Studenac” na Bojaninim vodama. Priprema za pešačenje i otvaranje akcije.

09,00 Polazak na uspon.

1. Na prvu stazu polazi se od Bojaninih voda (860 mnv), preko Devojačkog groba (1311 mnv) do vrha Sokolov kamen. Ukupna dužina staze je 14 km sa oko 675 m uspona i isto toliko spusta i spada u srednje zahtevne staze.
2. Druga staza, zahtevnija, polazi takođe od Bojaninih voda i ide “Francovom stazom” do vrha. Staza je kružna, i ukupne dužine oko 11 km s tim što je uspon od 675 m potrebno savladati za 3,8 km.
Obe staze iziskuju dobru psihofizičku kondiciju.

Povratak za Veliku Planu u večernjim časovima.

ORGANIZATOR: Nenad Dinčić – Koska ( 064/117-8141 )

OPREMA: Planinarska za očekivane uslove (planinarske cipele, odeća za zaštitu od vetra i kiše itd.). Bliže informacije kod vodiča.

HRANA: Iz ranca, poneti vodu na uspon. Pauza za ručak i odmor po povratku u nekom od lokalnih restorana.

CENA: 2000 dinara (troškovi prevoza i organizacioni troškovi).

PRIJAVE: Prijave po 29. septembra 2022. ili do popune vozila. Broj mesta ograničen! Tom prilikom obavezna je uplata akontacije od 1000 din. U slučaju odustajanja neophodno je naći zamenu, u protivnom akontacija se ne vraća. Prijave se mogu izvršiti kod vodiča ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00.

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.

Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2022. godinu.

Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *