Najava akcije: Nerađa i tvrđava Koznik

Planinarski klub “Vrbica” organizuje planinarsku akciju

Nerađa i tvrđava Koznik

Željin

9.10.2022. (nedelja)

Koznik je srednjovekovni grad-tvrđava na istoimenom brdu nedaleko od Brusa i Aleksandrovca, podignuta krajem XIV veka. Istorijski se vezuje za kneza Lazara, kneginju Milicu i despota Stefana. Sve do XVI veka  bio je  strateški značajno uporište. Osmanlije su ga osvajale u dva navrata; u drugoj polovini XV veka Koznik je držala otomanska posada;  razorili su je Srbi u nastojanju da je osvoje. Sa povlačenjem Austrije i seobom Srba, Koznik ostaje napušten. Arheološka istraživanja obavljana su u više navrata, i deo tvrđave je konzerviran, a ceo kompleks je pod zaštitom zakona kao kulturno dobro od posebne vrednosti.

Nerađa je vrh u sastavu masiva Željina, sa koga se pruža prekrasan pogleda na okolinu.

POLAZAK: 9. oktobar 2022. godine u 6,00 časova sa platoa ispred pozorišta u Velikoj Plani.

MARŠUTA: Velika Plana – Pojate – Kruševac – Aleksandrovac – Grčak – Ploče i nazad.

09,00 Dolazak do sela Ploče. Priprema za pešačenje i polazak na stazu.

Sa oko 1000 m n.v. staza, najpre, vodi od sela Ploče delimično kolskim putem kroz vinograde i zaseoke do vrha Nerađa (1350 m n.v.) sa kog se pružaju vidici na sam vrh Željlina, Goč, Jastrebac, Kopaonik i dr. Od vrha dalje nastavaljamo grebenskim stazom do tvrđave Koznik (921 m n.v.) nakon koje nas očekuje spust u selo Grčak gde ćemo i završiti turu.

Staza je srednje težine i zahteva dobru fizičku kondiciju. Ukupne dužine oko 14 km, sa oko 650 m ukupnog uspona i oko 1050 m u spustu.

Ukoliko bude vremena posetićemo i muzej vina u Aleksandrovcu povodom dana Prokupca.

Povratak za Veliku Planu u večernjim časovima.

ORGANIZATOR I VODIČ: Dejan Filipović (066/411-985)

OPREMA: Planinarska za očekivane uslove (planinarske cipele, odeća za zaštitu od vetra i kiše itd.). Bliže informacije kod vodiča.

HRANA: Iz ranca, poneti vodu na uspon. Po završetku ture ručak u nekom od lokalnih restorana.

KOTIZACIJA: 1800 dinara (troškovi prevoza i organizacioni troškovi).

PRIJAVE: Prijave po popune vozila. Broj mesta ograničen! Tom prilikom obavezna je uplata akontacije od 500 din. U slučaju odustajanja neophodno je naći zamenu, u protivnom akontacija se ne vraća. Prijave se mogu izvršiti kod vodiča ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00.

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.

Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2022. godinu.

Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *