Najava akcije: Južni Velebit i kanjon reke Krupe

Planinarski klub “Vrbica” organizuje planinarsku akciju:

„Južni Velebit i kanjon reke Krupe“

17 – 20. avgust 2023

Južni Velebit se proteže od Oštarija na putu Gospić-Karlobag do prevoja Mali Alan na putu Lovinac-Obrovac. Dugačak je 46 km. U južnom Velebitu, razlikuje se deo strme ličke padine, gdje se nalaze najviši vrhovi Velebita (Vaganski vrh, 1757 m i Sveto Brdo 1753 m) i primorska padina koja nije strma kao lička. Na tom prostoru isprepliću se mediteranska klima u primorskom delu i kontinentalna u unutrašnjosti. Na području južnog Velebita nalazi se Nacionalni park Paklenica, jedno od najatraktivnijih područja Velebita gde se isprepliće ljuti krš sa škrapama, a istovremeno i sa šumama bukve, crnog bora, graba te s mnoštvom cvetnih vrsta i prekrasnih livada. To područje proglašeno je nacionalnim parkom 1949.god., kada je imalo 3675 ha, a 1999.god. se povećalo na 96oo ha.

Na svega pola sata od mora, ispod padina Južnog Velebita nalazi se prelepi kanjon reke Krupe. Ovu zelenu oazu utisnutu u okolni kamenjar čini reka Krupa koja je veoma kratka, dužine svega 7 km gde se nalaaze 12 vodopada. Ceo prostor zapravo čine ne jedan, nego tri rečna kanjona, Krupa, Krnjeza i Zrmanja.

POLAZAK: 17.8.2023. u 22,00 časova sa parkinga ispred bioskopa u Velikoj Plani.

MARŠUTA: Od Velika Plane noćna vožnja kroz Hrvatsku do kampa tik uz sam manastir Krupa i nazad.

PLAN I PROGRAM AKTIVNOSTI:

I DAN (PETAK):

U jutarnjim časovima dolazak do Prezida – početnu tačku planinarenja na putu Gračac – manastir Krupa (stari put preko južnog Velebita). Priprema i polazak na turu.

Staza poznatija kao „Put Malog Princa“ možda ne spada u red najlepših, ali svakako je jedna od najzanimljivijih planinarskih staza u Hrvatskoj i na Velebitu! Počinje makadamskim usponom kroz šumu uz pogled na jezero Štikada (Ričice) pa sve do planinarskog skloništa Crnopac gde pravimo prvu pauzu. Od skloništa tek zapravo počinje staza „Put Malog Princa“ i prava planinarska avantura. Preko Dvora, Konobe i Niskih i Dvorskih vrata lokacija kroz koje je potrebno koristiti kako noge tako i ruke tokom staze koja se penje i spušta i vijuga kroz stenje. Dolazimo do uskog prolaza kojim se preko aluminijumskih merdevina spuštamo da bi obišli Zdenkovu jamu, gde pravimo još jednu pauzu. Vraćamo se nazad na stazu i preko lokacija Šušnjevac i Slepog, Tesnog, Krivog klanca i Papratnjaka dolazimo do „Kičme“ – dela koji je nekih 15 m osiguran je sajlom, a prolazi se vrhom uske stene gotovo okomite s jedne i druge strane. Ovo je jedan lepših delova staze i označen je kao lagana via ferrata koja nosi naziv „Bat“. Uspon na sam vrh Bili kuk 1171 m n.v. je vrlo zanimljiv i potrebno je provući se kroz jedan uski prolaz, a zatim se spiralno popeti na sam vrh s kojeg se pruža predivan pogled na Crnopac. Stene izranjaju iz šume, a pogled puca i na stazu kojom smo prošli koja krije veliki broj pećina i klanaca! Na samom vrhu pravimo još jednu dužu pauzu pred polazak nazak ka prevozu. Povratak istom stazom ili obilaznom stazom kroz šumu do vozila.

Staza dužine oko 13 km i uz oko 800 m u usponu i silasku staza spada u fizički srednje teške, s tim što na stazi postoji par tehnički zahtevnijih detalja!

Na putu do kampa, do kog nam ostaje još nekih 16 km, zastajemo na kratko na vidikovcu sa kog se pruža pogled na kanjon reke Krupe.

Kod našeg domaćina kod samog manastira Krupa podižemo kamp i ostatak dana rezervisan je za ručak, odmor i druženje.

II DAN (SUBOTA):

Buđenje, doručak i slobodne aktivnosti po dogovoru (obilazak manastira, odmor u kampu ili odlazak prevozom do najbiže plaže).

III DAN (NEDELJA):

Buđenje, doručak i priprema za pešačenje.

Staza drugog dana prolazi kroz najatraktivniji deo kanjona Krupe i polazi od zaseoka Ravni Golubić gde se preko dela koji nosi naziv Vratolom strmo spuštamo do ušća Krupe u Zrmanju i uživamo u pogledu na meandar koji prvai Krupa. Najpre kratko odlazimo nizvodno da obiđemo prelepi Visoki buk na Zrmanji, a zatim se vraćamo na stazu koja uzvodno prati Krupu gde dolazimo do dela gde ćemo odlučiti, u zavisnosti od vodostaja, da li ćemo pregaziti reku i izaći na suprotnu obalu ili nastaviti levom stranom reke i usponom stići podno kuće Veselinovića odakle bi se ponovo spustili do reke i prelepog Kudinog mosta i kaskadnog vodopada Devetarac. Nedugo zatim nailazimo na deo staze gde se nalazi jedan tehnički detalj (mini via ferrata) sa sajlom i nogostupima u steni iznad same reke. Reku pratimo dalje uzvodno sve do samog manastira Krupa prolazeći pored ušća reke Krnjeze u Krupu i na ovom delu treba pregaziti Krnjezu.

Na nekoj od pauza, ukoliko postoji mogućnost, rasladićemo se reci Krupi.

Staza dužine oko 13 km sa oko 700 m ukupnog uspona i oko 900 m u spustu i spada u srednje teške, s tim što na stazi postoji par tehnički zahtevnijih detalja!

Po povratku u kamp pakovanje stvari i polazak za Veliku Planu gde pristižemo u kasnim večernjim časovima.

OPREMA: Potrebno je imati i koristiti planinarsku opremu predviđenu za uspone u letnjim uslovima. Učesnici su dužni da ponesu opremu za kampovanje u dužini od 3 dana!

HRANA: Poneti hranu i vodu za prvi dan uspona i/ili za sva 3 dana. U kampu ćemo organizovati zajednički ručak/večeru po dogovoru. Po povratku za Srbiju drugog dana planiran je ručak u nekom od usputnih restorana.

SMEŠTAJ: U spostvenim šatorima

DOKUMENTACIJA: Svaki učesnik je dužan da ponese pasoš, overenu zdravstvenu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2023. godinu i da obezbedi sam osiguranje (opciono).

KOTIZACIJA: 60 eura (cena obuhvata prevoz i organizacione troškove, putarine i prenoćište i hranu za vozače). Akciju subvencioniše PK Vrbica!

PRIJAVE: Do ponedeljka 7. avgusta 2023. god. Prijava isključivo sa uplatom akontacije u iznosu od 30 eura. Prijave i uplata akontacije se mogu izvršiti kod vodiča/organizatora i/ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu u suprotnom uplata neće biti vraćena.

ORGANIZATOR/VODIČ: Dejan Filipović 066/411-985

Branko Životić 061/366-9663

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.
Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2023. godinu.
Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *