Najava akcije: Međunarodni uspon Vlasina „Gramada 2023.“

Planinarski klub “Vrbica” organizuje odlazak na tradicionalnu planinarsku akciju:

11. Međunarodni uspon Vlasina „Gramada 2023.“

Gramada

8. jul 2023. (subota)

Planina Gramada ili Plana, kako je naziva lokalno stanovništvo, jedna je od nekoliko planina koje okružuju Vlasinsku visoravan i Vlasinsko jezero. Zahvata veliko prostranstvo, a njen najviši deo prilično je zaravnjen, te njeni vrhovi nisu preterano izraženi i oštri. Područje planine Gramade pripada opštinama Surdulica i Crna Trava, i to tako da je deo iznad Vlasinskog jezera, u blizini jezera i istočno od jezera  u opštini Surdulica, a severni deo Gramade je u opštini Crna Trava.Posmatrano od Vlasinskog jezera, glavno bilo Gramade prostire se u širokom luku, preko vrhova Mali Vrtop (1685 m), Veliki Vrtop (1721 m), Plandište (1660 m) i Orlovac (1708 m). Ova četiri vrha su i najviša na Gramadi.Svakako najvažniji resurs Gramade i celog regiona jeste Vlasinsko jezero. Na nadmorskoj visini od oko 1215 metara, na južnoj strani Gramade, pedesetih godina prošlog veka, izgrađena je brana Vlasinskog jezera, koja i u današnjim okvirima predstavlja graditeljski poduhvat, a naročito je to bio slučaj u vreme njene izgradnje. Brana je široka oko 250 metara i spada u najveće zemljane brane u Evropi.

POLAZAK: 8. jul 2023. godine u 4,30 časova sa platoa ispred pozorišta u Velikoj Plani.

MARŠUTA: Velika Plana – Leskovac – selo Polom i nazad.

PLAN I PROGRAM AKTIVNOSTI:

Oko 8,30 časova dolazak u selo Polom na otvaranje akcije i priprema za pešačenje.

09,00 Polazak grupe na uspon.

Uspon na vrhove Mali Vrtop 1685 m n.v. i Veliki Vrtop 1721 m n.v. Dužina staze je oko 16 km sa visinskom razlikom od oko 490 m. Staza je prilagođena svima.

16,00 – povratak sa uspona, ručak i podela zahvalnica

Povratak u Veliku Planu u večernjim časovima.

OPREMA: Planinarska za očekivane vremenske uslove (planinarske cipele, jakna za vetar i zaštitu od kiše. Bliže informacije kod organizatora prilikom prijave).

HRANA: Iz ranca, poneti vodu na uspon! Organizator obezbeđuje besplatan ručan po završetku akcije (obavezno poneti porciju i pribor za jelo).

KOTIZACIJA: 2700 dinara (prevoz i organizacioni troškovi).

PRIJAVE: Prijave do četvrtka 6. jula ili do popune vozila. Prijave uz obaveznu uplatu akontacije u iznosu od 1500 din. mogu se izvršiti kod vodiča ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu u suprotnom akontacija neće biti vraćena.

NAPOMENA: U slučaju manjeg broja prijavljenih biće organizovan prevoz sopstvenim automobilima ili će akcija biti otkazana.

ORGANIZATOR: Nenad Dinčić – Koska 064/117-8141

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.
Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2023. godinu.
Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *