Najava akcije: Maglić i via ferrata „Kuk“ na Volujku

Planinarski klub “Vrbica” organizuje planinarsku akciju:

„Maglić i via ferrata „Kuk“ na Volujku“

23 – 25. jun 2023.

Maglić i Volujak (BiH)

Maglić je dinarska planina između BiH (Republike Srpske) i Crne Gore. Nalazi se na tromeđi geografskih obasti Bosna, Hercegovina i Stara Hercegovina. Maglić je ujedno i naziv najvišeg vrha u Republici Srpskoj, odnosno BiH. Najviši vrh planine je Veliki Vitao (2.396 m) koji se nalazi na području Crne Gore, dok je vrh Maglić na 2.386 m nadmorske visine[. Po drugim izvorima, najviši vrh je Maglić sa 2.386 m[, odnosno 2.388 m. Planina se nalazi oko 20 km jugozapadno od Foče uz granicu BiH i Crne Gore. Omeđena je rekom Sutjeskom na zapadu, planinom Volujak na jugozapadu, rekama Drinom i Pivom na severoistoku, te planinom Bioč na jugoistoku. Na Magliću se nalazi i Perućica, najveća prašuma u Evropi i veliki cirk Urdeni dolovi sa Trnovačkim jezerom na 1.517 m. Podnožje planine i sve padine su bogate vodom, sa brojnim izvorima od kojih je najizdašniji Carev Do koji nikad ne presušuje.

Volujak je planina u graničnom području Republike Srpske, BiH i Crne Gore. Jugozapadni je deo planinskog masiva Maglić-Volujak-Bioč, između reka Sutjeske, Drine, Pive i Vrbnice. Volujak se pruža smerom Severozapad-jugoistok, a od Maglića ga odvaja potok Suha na severu. Najviši vrhovi na Volujku su Velika Vlasulja 2.337 m, Široka Točila, 2.297 m, Studenac 2.294 m i Previja 2.273 m. Na planini ima mnogo tragova glacijacije. Na visini od 1.660 m nalazi se Volujčko jezero ledničkog porekla. Do visine od 1.600 m Volujak je pod bukovom i četinarskom šumom. Iznad te visine su travnjaci. Podnožjem planine ide put Foča-Gacko.

POLAZAK: 23.6.2023. u 23,00 časova sa parkinga ispred bioskopa u Velikoj Plani.

MARŠUTA: Velika Plana – Užice – Višegrad – Foča – Tjentište – Prijevor – planinarski dom „Volujak“ Gacko i nazad.

PLAN I PROGRAM AKTIVNOSTI:

I DAN (SUBOTA):

7,00 h dolazak do prevoja Prijedor sa usputnim pauzama i priprema za uspon

8,00 h polazak na pešačenje

Od Prijevora sa 1700 m n.v. penjemo se najkraćom i najstrmijom stazom preko stena („Banjalučki smijer“). Staza je poprilično strma i zahteva odličnu psihičku i fizičku pripremu i veštinu u kretanju po stenovitom terenu. Obilazimo bosanski a zatim i crnogorski Maglić. Sa vrhova se odlično vide planine u okruženju Volujak, Trnovački Durmitor, Bioč, Zelengora itd. i kanjon reke Sutjeske i prašuma Perućica. Sa Maglića se spuštamo do prevoja Carev do odakle se pruža pogled na Trnovačko jezero koje je u obliku srca! Spuštanje do samog jezera je prilično strmo i odvija se po siparu. Posle dužeg odmora na jezeru šumskom stazom vraćamo se na Prijevor gde i završavamo akciju.

Staza je duga nešto više od 13 km sa ukupnim usponom od oko 1280 m i isto toliko spusta. Spada u fizičko tehnički teže te je preporučljiva samo fizički spremnim planinarima.

NAPOMENA: Uspon na Maglić zahteva zahteva posedovanje i korišćenje tehničke opreme (šlem, pojas i ferrata set).

foto: www.rafting-tarom.com

Nakon uspona prevozimo se do planinarskog doma „Volujak“ gde noćimo.

II DAN (NEDELJA):

Buđenje, pakovanje stvari, doručak i priprema za ferratu

Ferrata je duga oko 800 metara sa prelijepim pogledima na vrhove Volujaka, Lebršnika i Zelengore. Ferrata posjeduje elemente B i C težine, sa visinskom razlikom od oko 300 m i završava na vrhu Kuk 1817 m n.v. i spada u najduže u BiH. Maršuta planinarski dom Volujak- via ferrata-planinarski dom Volujak, duga je oko 8 km.

NAPOMENA: Uspon ferratom „Kuk“ zahteva posedovanje i korišćenje tehničke opreme (šlem, pojas i ferrata set).

foto: www.vucjizub.org

Nakon povratka sa ferrate polazak i dolazak u Veliku Planu u kasnim večernjim časovima

OPREMA: Potrebno je imati i koristiti planinarsku opremu predviđenu za visokogorske uspone u prolećnim uslovima!N

HRANA: Poneti hranu i vodu za prvi dan uspona i/ili za oba dana. U domu je moguća priprema obroka. U povratku za Srbiju drugog dana planiran je ručak u nekom od lokalnih restorana.

SMEŠTAJ: U planinarskom domu „Volujak“ Gacko

KOTIZACIJA:

  • 4.500,00 din. (cena obuhvata prevoz i organizacione troškove). Troškove prevoza za članove PK Vrbica (sa plaćenom članarinom za 2023. god.) subvencioniše klub. Članovi drugih klubova doplaćuju prevoz 1.000,00 din.
  • Toškovi prenoćišta – 8 e
  • Troškovi ulaza u nacionalni park Sutjeska su oko 5 e po osobi

PRIJAVE: Do popune vozila (18 mesta) i/ili najkasnije do četvrtka 1. juna 2023. god. Prijava isključivo sa uplatom akontacije u iznosu od 1000 din. Prijave i uplata akontacije se mogu izvršiti kod vodiča/organizatora i/ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu u suprotnom uplata neće biti vraćena.

ORGANIZATOR/VODIČ: Dejan Filipović 066/411-985

Ivan Slavnić 063/776-6344

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.
Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2023. godinu.
Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *