Najava akcije: Toplodolski vodopadi i Midžor

Planinarski klub “Vrbica” organizuje planinarsku akciju:

„Toplodolski vodopadi i Midžor“

3 – 4. jun 2023.

Stara planina

Stara planina je najveća planina u istočnoj Srbiji, visokoplaninski masiv koji se prostire kao prirodna granica prema Bugarskoj. Pripada grupi venačnih planina, a njen glavni venac prostire se približno od Zaječara do Crnog mora u dužini od oko 550 km. Pri tom manji deo glavnog venca (oko 150 km) predstavlja granicu izmedju Srbije i Bugarske, a veći deo (oko 400 km) deli Bugarsku na dva dela: severnu i juznu. Drugo ime za Staru planinu je Balkan, tako da je zapravo po ovoj planini i celo Balkansko poluostrvo dobilo ime.

Najviši vrhovi glavnog venca duž granice izmedju Srbije i Bugarske su: Golemi kamen (1969m), Dupljak (2032m), Midzor (2169m), Golema cuka (1957m), Vrazja glava (1935m), Tri cuke (1937m), Kopren (1963m) i Srebrna glava (1932m).

Nadaleko je poznata po velikom prirodnom bogatstvu, a ono što je čini posebnom u Srbiji, jeste veliki broj vodopada koje poseduje. Prema nekim informacijama, do kojih smo došli, na Staroj planini je do sada otkriveno preko 40 vodopada, što je ubedljivo najviše u Srbiji. Dobar deo Stare planine je još uvek neistražen, tako da, ko zna šta nas još čeka u budućnosti.Vodopadi Stare planine su uglavnom dobro skriveni, potrebno je biti dobro fizički spreman kako bi došao do njih, ali vredi. Raznoliki su, bogati vodom i okruženi netaknutom prirodom.Na listama najviših i najlepših vodopada Srbije, najviše mesta zauzimaju upravo vodopadi Stare planine.

POLAZAK: 3.6.2023. u 4,00 časova sa parkinga ispred bioskopa u Velikoj Plani.

MARŠUTA: Velika Plana – Pirot – Temska – Topli Do – Temska – Kalna – planinarski dom na Babinom Zubu i nazad.

PLAN I PROGRAM AKTIVNOSTI:

I DAN (SUBOTA):

8,00 h dolazak do sela Topli Do i priprema za pešačenje

9,00 h polazak na pešačenje

Idemo kroz dolinu Javorske reke i bajkovite predele karakteristične za Staru planinu, sve do donjeg, a zatim i gornjeg Krmoljskog vodopada.

Zatim nastavljamo ravnomernim laganim usponom kroz šumske puteve do Bezimenog vodopada na oko 1000 metara nadmorske visine, a nedaleko se nalazi i  minijaturni tesnac sa kaskadnimdonjim Kurtulskim vodopadom, a uzvodno od njega,nekoliko stotina metara dalje, još jedan manji – gornji Kurtulskivodopad. Visina Kurtulskog skoka iznosi 27 metara.

Kurtulski vodopad
foto: TO Pirot

Dalje nastavljamo uzbrdo do donjeg Čunguljskog vodopada, a par stotina metar dalje kroz prelepu šumsku stazu, i do gornjeg ili velikog Čunguljskogvododopada, koji sa svojih 42 metarajedinstven i po tome što svake godine poraste. Naime, tokom topljenja snegova izuzetno jake bujice vode koja pada skoro vertikalno malo-pomalo produbljuju dno vodopada.

Čunguljski vodopad
foto: Milan Jovanović

Za kraj ture ostavljamo prelepi donji Piljski vodopad koji je četvrti po visini vodopad u Srbiji sa 64 metra. Smešten je u veoma nepristupačnom i šumovitom predelu ispod vrha Pilj (1.467 metara) na Piljskom potoku.

Piljski vodopad
foto: wikipedia

Povratak istom stazom do kampa u Toplom Dolu i druženje uz logorsku vatru i večeru.

Staza je ukupne dužine 21,5 km, i spada u kondiciono srednje teške.

II DAN (NEDELJA):

Buđenje, pakovanje stvari, doručak i priprema za uspon

I grupa – uspon na Midžor iz Tolog Do-la

Staza vodi direktno iz sela do vrha Midžor grebenom. Uspon je jak i preporučljiv je samo planinarima sa dobrom kondicijom. Sa Midžora se lagano delom grebenom spuštamo ka Babinom Zubu gde završavamo akciju.

Staza dugačka oko 17 km sa ukupnim usponom od nešto preko 1500 m. Spada u fizički teže ture

II grupa – uspon na Midžor od Babinog Zuba

Staza od planinarskog doma na Babinom Zubu vodi do Midžora. Povratak grebenom a zatim, delimično, istom stazom.

Staza dugačka oko 16 km sa oko 800 m uspona. Spada u srednje teške ture.

Nakon ture ručak i polazak za Veliku Planu gde stižemo u večernjim časovima. k u Veliku Planu.

OPREMA: Potrebno je imati i koristiti planinarsku opremu predviđenu za visokogorske uspone u prolećnim uslovima!

NAPOMENA: Neophodno je da svaki učesnik poseduje opremu za kampovanje u trajanju od dva dana!!!

HRANA: Poneti hranu i vodu za prvi dan uspona i/ili za oba dana. Nakon pešačenja prvog dana planiran je zajednički ručak u kampu (po dogovoru). Po završetku uspona drugog dana planiran je ručak u nekom od lokalnih restorana.

SMEŠTAJ: U spostvenim šatorima.

KOTIZACIJA: 2.500,00 din. (cena obuhvata prevoz i organizacione troškove). Troškove prevoza za članove PK Vrbica (sa plaćenom članarinom za 2023. god.) subvencioniše klub. Članovi drugih klubova doplaćuju prevoz 1.000,00 din.

PRIJAVE: Do popune vozila (18 mesta) i/ili najkasnije do četvrtka 1. juna 2023. god. Prijava isključivo sa uplatom akontacije u iznosu od 1000 din. Prijave i uplata akontacije se mogu izvršiti kod vodiča/organizatora i/ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu u suprotnom uplata neće biti vraćena.

ORGANIZATOR/VODIČ: Dejan Filipović 066/411-985

Branko Životić 061/366-9663

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.
Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2023. godinu.
Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.




  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *