Najava akcije: Uspon na Jerenin grad

Planinarski klub “Vrbica” organizuje planinarsku akciju

Uspona na Jerenin grad

Mučanj

09.06.2024. (nedelja)

Mučanj je planina u jugozapadnom delu Srbije, koja se prostire istočno od planine Murtenice, sa juga je planina Javor i zapadno od grada Ivanjice.
Planina je pored sela Katići. Najviša tačka planine je Jerinin grad, sa nadmorskom visinom od 1534 metara.
Mučanj je prepoznatljiv i uočljiv sa magistralnog puta koji ide ispod planine, po svom kraškom obliku i stenama od kojih se sastoji Jerinin grad.

Via ferrata Mučanj se nalazi u ataru sela Ravna Gora, u opštini Ivanjica, Moravički okrug. Od centra Ivanjice udaljena je 27 km, odnosno 35 min vožnje. Napravljena je na stenovitom grebenu severoistočne strane planine Mučanj. Feratu je realizovala Turistička organizacija opštine Ivanjica, sa projektom preko Regije zapadne Srbije kod Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Idejno rešenje i izradu ferate sproveo je Planinarski klub „Extreme summit team“ iz Beograda. Korišćenje ferate je besplatno.

Polazak: 9. juna 2024. godine u 5,00 časova sa platoa ispred pozorišta u Velikoj Plani.

Maršruta: Velika Plana – Čačak – Požega– selo Katići i nazad.

09,00 Dolazak u seloo Katići uz usputnu pauzu za kafu. Priprema za pešačenje.

09,00 Polazak na turu

Opcija I – pešačenje: Staza je duga oko 16 km i oko 500 m u usponu i silasku, spada u lakše i prelazi se za nekih 5 h.

Opcija II – Via ferrata: Ukupna dužina sajle do vidikovca 500m. sa visinskom razlikom od oko 200 m. Težine je D,C,B. Ferrata je opremljena čeličnim klinovima i sajlom sa nogostupima i prosečno vreme prelaska ferrate sa manjom grupom je oko 3h. Silazak je okolnim makadamskim putem koji vodi od vrha ferrate. Vreme silaska je oko 1h.

18,00 Završetak akcije, odmor i polazak za Veliku Planu.

22,00 Očekivani dolazak u Veliku Planu.

Organizator: Nenad Dinčić – Koska (064/1178-141)

Ivan Slavnić (063/7766-344)

Oprema: Planinarska (bliže informacije kod vodiča prilikom prijave).

Hrana: Iz ranca, poneti vodu na uspon. Ručak u nekom od rasteorana.

Cena: 2000 dinara (troškovi prevoza i organizacioni troškovi).

Prijave: Krajnji rok za prijave je četvrtak 6. jun 2024 god. Tom prilikom obavezna je uplata akontacije od 1000 din. U slučaju odustajanja neophodno je naći zamenu, u protivnom akontacija se ne vraća. Prijave se mogu izvršiti kod vodiča ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00.

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.

Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2024. godinu.

Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *