Najava akcije: 21. pohod „KARAĐORĐEVIM STOPAMA“


Planinarski klub Vrbica iz Velike Plane organizuje Saveznu planinarsku akciju

„21. pohod Karađorđevim stopama“

Radovanjska brda

27. april 2024. (subota)

Planinarski klub „Vrbica“ iz Velike Plane organizuje 21. pohod planinarskom (brdskom) stazom “Karađorđevim stopama” koji će se održati 27.04.2024. god. u sklopu obeležavanja Dana opštine Velika Plana. I ove godine polazak na pohod će biti od gradskog bazena u Velikoj Plani, a završiće se u Radovanjskom lugu , gde je 1817. godine nastradao Karađorđe. Akcija se organizuje kao Savezna akcija Planinarskog kluba Vrbica.

PROGRAM AKCIJE I SATNICA:

Mesto okupljanja: Velika Plana, gradski bazen

08,00 – 09,00 – Prijem učesnika i evidencija.

09,00 – Otvaranje akcije.

09,15 – Polazak na stazu.

13,00-15,00 – Ručak i druženje u planinarskoj kući “Dom planinara na Momajskoj kosi”.

15,00 – 17,00 – Završetak akcije u Radovanjskom lugu

17,00 – Ispraćaj i prevoz planinara koji dolaze na akciju sopstvenim ili javnim prevozom, autobusom od Radovanjskog luga do Velike Plane

OPIS STAZE

„21. pohod „Karađorđevim stopama“ biće organizovan prelaskom jedne staze za sve planinare:

Staza je duga 15 km sa ukupnim usponom od oko 450 m. Obuhvata kontrolne tačke – KT1, KT2 i KT4

Staza je sa malom nadmorskom visinom, nije previše zahtevna i obuhvata tri kontrolne tačke (1. Manastir Pokajnica 162 m n.v., 2. Manastir Koporin 146 m n.v. i 4. Radovanjski lug 163 m n.v.). Staza prolazi pored Vrbice 227 m, kote po kojoj klub i nosi ime.

Staza se delimično pruža pored vodotokova, pa je u slučaju kiše ili vlažnog vremena potrebno imati odgovarajuću obuću.

Pitka voda se nalazi kod svih kontrolnih tačaka.

Napomena: Nakon starta akcije poželjno je da se vaša vozila prevezu u Radovanjski lug ( koje se nalazi na nekih 9 km od Velike Plane ), gde ćemo i završiti akciju.

Za učesnike koji na akciju dođu sopstvenim prevozom ili javnim saobraćajem klub će obezbediti prevoz nakon završetka akcije nazad do Velike Plane.

Planinari koji 5. put prelaze brdsku stazu u sklopu pohoda „Karađorđevim stopama“ treba da ponesu svoj dnevnik staze i dostave organizatoru na uvid i overu, i najave svoj dolazak najmanje 7 dana pre održavanja akcije. Ovo je poslednja godina da će PK Vrbica dodeljivati štapove za 5. prelazak staze.

Organizator akcije obezbeđuje pečat akcije, bedž, učesničku knjižicu, zahvalnicu za društva, kao i povelje za najmlađeg i najstarijeg učesnika i najmasovniji klub na akciji.

Pred sam kraj akcije organizator obezbeđuje ručak (planjanski brđanski gulaš po ceni od 300 din.+ poslji pasulj po ceni od 300 din.) u planinarskoj kući “Dom planinara na Momajskoj kosi”. Potrebno je poneti pribor i porciju!

Planinarski klubovi, društva, grupe i pojedinci zainteresovani za učešće u ovom pohodu mogu se najaviti i dobiti bliža obaveštenja na sajtu i fejsbuk stranici kluba, E-mail adresi pdvrbica@gmail.com ili na brojevima tel.:

Više informacija kod organizatora:

Nenad Dinčić – Koska 064/117-8141

Dejan Filipović 066/411-985

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *