Najava akcije: Troglav

Planinarski klub “Vrbica” organizuje planinarsku akciju:

Troglav

12.11.2023. (nedelja)

Planina Troglav nalazi se u blizini Kraljeva na levoj obali Ibra, naspram planine Stolovi i srednjevekovne tvrđave Maglič. Troglav je oivičen rekama Ibar, Lopatnica i Tolišnica. Južno i jugo-zapadno od Troglava nalazi se planina Čemerno, istočno i jugo-istočno su Stolovi a severo-zapadno Jelica. Reljef Troglava čine brojni grebeni, dubodoline i jaruge koje se pružaju u svim pravcima. Na glavnom grebenu nalaze tri vrha, jedan za drugim, na kratkom međusobnom odstojanju, sličnih visina po čemu je i planina dobila ime. Najviši vrh Troglava Kom visok je 1178 mnv. Južni vrh nalazi se na visini od 1174 mnv, a Severni vrh na 1147 mnv. Dalje, niz greben nadovezuju se vrhovi Isaplje, Martenje, Kostovača, Ćuvik…Pozicija planine je takva da pruža izuzetan ugođaj u pogledima na Kraljevo, Dragačevo, dolinu Zapadne Morave, Čačak, Rudnik na Severu, kao neverovatan pregled zapadnih padina i grebena Stolova.

POLAZAK: 12. oktobra 2023. godine u 5,00 časova sa platoa ispred pozorišta u Velikoj Plani.

MARŠUTA: Velika Plana – Kragujevac – Kraljevo – selo Lopatica i nazad.

08,00 Dolazak do izletišta na reci i selu Lopatica. Priprema za pešačenje i polazak na stazu.

Uspon počinje sa 300 m n.v. grebenom „Kotlinska kosa“ sve do severnog vrha Velikog Troglava 1146 m n.v. Dalje se krećemo grebenom do najvišeg vrha Kom (1178 mnv) a onda i na južni vrh (1174 mnv), sa koga je lep vidikovac ka Stolovima. Sa Troglava silazimo grebenskom stazom ka Isaplju 1001 m n.v. gde se odvajamo i delom grebenom a zatim se preko Lipa i vrha Karaula spuštamo do Čudačkog potoka uz koji pešačimo do početne tačke.

Po završetku ture pauza za ručak, odmor i druženje u nekom od restorana na Ibarskog magistrali.

Staza je dužine oko 15 km, sa ukupnim usponom i spustom od oko 1100 m. Spada u nešto teže ture tako da je potrebna dobra fizička kondicija kod svih učesnika.

Očekivani dolazak u Veliku planu 21-22 časova.

ORGANIZATOR I VODIČ: Dejan Filipović ( 066/411-985 )

OPREMA: Planinarska za očekivane uslove (planinarske cipele, odeća za zaštitu d vetra i kiše itd.). Bliže informacije kod vodiča.

HRANA: Iz ranca, poneti vodu na uspon.

CENA: 1200 dinara (troškovi prevoza i organizacioni troškovi).

PRIJAVE: Krajnji rok za prijave je četvrtak 9. novembar 2023 god. Tom prilikom obavezna je uplata akontacije od 700 din. U slučaju odustajanja neophodno je naći zamenu, u protivnom akontacija se ne vraća. Prijave se mogu izvršiti kod vodiča ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00.

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.

Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2019. godinu.

Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *