Najava akcije: Orjen

Planinarski klub “Vrbica” organizuje planinarsku akciju:

„Orjen“

19-22. oktobra 2023. (četvrtak-nedelja)

Orjen je najviša subadriatička planina dinarskog orogena. Sa 1894 m Zubački kabao je najviši od ukupno 6 vrhova iznad 1800 m n.v. Kao jako krševita planina, Orjen je bezvodan, iako prima prosječno 4762 mm padavina godišnje i spada u najkišovitije oblasti u Evropi. Orjen se sastoji od nekoliko paralelnih lanaca koji se pružaju od sjeverozapada prema jugoistoku. Između lanaca su duboki dolovi kao Reovački do, Duboki do, Dobri do i Ubaljski do. Oni su glacijalni dolovi, koji pored dužina od nekoliko kilometara dostižu značajne širine od 2 km. Ledena kapa je u vrijeme glacijala dostizala veličinu od 150 km². Glečeri su silazili sa svih strana Orjena, a najznačajniji su bili glečeri prema Risnu i Dragaljskom polju, dok je jedan lednik sišao i u Dobri do. Severna strana Orjena se zove Bijela gora. Najizrazitiji je visokoplaninski predio koji je prekriven visokim bukovo-jelovim šumama.

POLAZAK: 19.10.2023. (četvrtak) u 21.00 sa parkinga ispred bioskopa u Velikoj Plani.

MARŠUTA: Velika Plana – Kragujevac – Čačak – Užice – Prijepolje – Žabljak – Nikšić – Herceg Novi i nazad.

PLAN I PROGRAM AKTIVNOSTI:

I DAN 20. oktobar (petak)

Nakon noćne vožnje, dolazak do mesta Vrbanj. Priprema i polazak na uspon na Veliki (Zubački) kabao 1.894 m n.v. najviši vrh Orjena i Dinarida (od Julijskih Alpa do Prokletija).

Staza počinje od mesta Vrbanj (prostrane visoravani i izletišta ispod Orjena i Subre) makadamskim putem i vodi kroz Međugorje, najpre, kroz bukovu šumu, a zatim i kroz krševitiji deo i na kraju izlazi na greben između Buganje Grede i Velikog Kabla do kog nam ostaje još nekih 1 km dužinski i nekih 150 m uspona. Vrh Orjena je prostran i bezbedan, uz impozantan pogled koji seže veoma daleko u svim pravcima. Nakon pauze na najvišem vrhu Orjena očekuje nas spust, vršnim grebenom i starom austrougarskom pešačkom stazom do prevoja Orjen sedlo 1.590 m n.m. gde je izgrađen planinarski dom kojim gazduje PK “Subra” Herceg Novi. Od doma se spuštamo delom planinarskom stazom delom makadamskim putem iz doba Austrougarske carevine. Posebnu osobenost pejzaža na stazi karakteriše izrazit kraški teren, kao i stogodišnja stabla bora – munike neobičnih oblika i izgleda, a jako su vidljive posledice mnogobrojnih udara gromova..

Tura spada u srednje teške, dužine oko 13 km sa oko 1000 m uspona i isto toliko spusta.

Nakon završetka ture prevoz do napuštenog motela Borići iznad Herceg Novog od koga nas čeka sat vremena pešačenja sa svim potrebnim stvarima uz svladavanje visinske razlike od oko 350 metara do planinarskog doma „Pod Vratlom“.

Odmor, druženje i noćenje u domu!

II DAN 21. oktobar (subota)

Doručak, priprema i polazak na uspon na vrh Subra 1.679 m n.v.

Staza se od planinarskog doma blago spušta u prostranu dolinu. Zatim, travnato – kamenim površima rubno obilazi udoline i dolazi u podnožje Subre. Staza prolazi kroz Kamensku ravan i Duboki do, katuništa sela Kameno i stiže do letnje kolibe porodice Mandić, koja se nalazi u samom podnožju Subre.

Putanja staze od te kolibe vodi pravo naviše u pravcu vrha. U početku prolazi kroz retku šumu, a ubrzo ulazi u nesvakidašnji ambijent – kamene pločaste terase, koje se neprekidno smenjuju jedna za drugom. Ova “ igra” kraških oblika pleni svojom neobičnošću, pa je raritet i u prostoru gde preovlađuju takve forme – Dinaridima, i to je jedan od razloga zašto bi trebalo posetiti Subru.. i taj ambijent doživjeti ! Na tom delu staze smjenjuju se razni pejzaži kraškog reljefa, pri čemu su svakako najinteresantnije duboke jame (najdublja je Nikolina jama 188 m). Po napuštanju kamenih terasa ulazi se u retku šumu. U blizini staze na tom dijelu, sa leve strane nalazi se Vilino guvno, prostrana kamena površ sa ravnim uzvišenjem na sredini ( podsjeća na guvno – tradicionalno mesto, plato za okupljanje ljudi u planinskim krajevima). Završni deo staze ispod vrha je prošaran travnato – kamenim strukturama, ali mnogo je lakši i pristupačniji od kamenih terasa sa prethodnog dela staze.

Vrh Subre je prostran i bezbedan, travnat, bez krupnog kamenja, i pruža odličan pogled u svim pravcima.

Povratak nazad istom stazom!

Tura spada u srednje teške, dužine oko 10 km sa 680 m uspona i isto toliko spusta.

U popodnevnim časovima (ukoliko bude zainteresovanih) moguć kratak uspon na obližnji Kamenski Kabao (1.384 mnv), koji se nalazi iznad planinarskog doma. Sa vrha se pruža fantastičan pogled na Bokokotorski zaliv sa jedne strane i na Prevlaku i hrvatski deo obala sa druge strane. Pauza na vrhu i povratak istom stazom.
Očekuje nas staza od oko 4 km sa oko 400 m uspona.

Odmor, druženje i noćenje u planinarskom domu!

III DAN 22. oktobar (nedelja)

Doručak, napuštanje doma i polazak jednočasovno pešačenje sa svim stvarima od doma „Pod Vrtlom“ do motela Borići gde nas čeka prevoz.

Spuštamo se do Herceg Novog, gde pravimo dužu pauzu nakon koje polazimo za Veliku Planu!

Očekivani dolazak u Veliku Planu u kasnim večernjim satima.

SMEŠTAJ: Planinarski dom „Pod Vratlom” u višekrevetnim sobama. Potrebno je poneti vreću za spavanje.

HRANA: Iz ranca. U domu radi bar i postoji mogućnost naručivanja doručka, ručka/večere (više informacija kod vodiča).

OPREMA: Standardna oprema za jesenje vreme, duboke cipele, slojevita garderoba, zaštita od sunca, kiše i vetra, naočare za sunce, kapa, rukavice, štapovi, kamašne, čeona lampa

DOKUMENTI: Obavezno poneti pasoš ili ličnu kartu zbog prelaska međunarodne granice; zdravstvena knjižica i planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2023. godinu

KOTIZACIJA: 5.500,00 din (cena obuhvata prevoz, smeštaj za vozače i organizacione troškove) + 16 eura (dva noćenja) koje se plaća na licu mesta.

PK Vrbica subvencioniše akciju!!

PRIJAVE: Do nedelje 15. oktobra ili popune vozila (16 sedišta)! Prijava isključivo sa uplatom akontacije u iznosu od 3000 din. Prijave i uplata akontacije se mogu izvršiti kod vodiča/organizatora i/ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu u suprotnom uplata neće biti vraćena.

ORGANIZATOR/VODIČ: Dejan Filipović (066/411- 985)A

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.

Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2023. godinu.

Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Autor naslovne fotografije: Pavle Cikovac

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *