Najava akcije: Prokletije

Planinarski klub “Vrbica” organizuje visokogorsku planinarsku akciju:

„Prokletije“

29. septembar – 1. oktobar 2023.

Prokletije (Altin, Trojanske planine) su planinski venac u istočnoj Crnoj Gori, južnoj Srbiji (Metohija) i severnoj Albaniji. Prokletije su visok planinski venac na jugoistočnom rubu Dinarskog planinskog sistema. Najviši vrh Prokletija Jezerski vrh visok 2.694 m n.v. je istovremeno i najviši vrh Dinarskih planina.

Prvog dana užitak za sve ljubitelje hajkinga biće fizički i tehnički srednje zahtevan uspon na vrh Trojan 2.190 m n.v., a drugog za malo spremnije atraktivni i fizički i tehnički zahtevniji Očnjak 2.185 m n.v.!

Takođe, svi koji žele da pođu sa nama, a ne žele na uspone, mogu da ostanu i naprave kratke šetnje ili samo uživaju u pogledu u pravom planinskom raju u živopisnoj dolini Grbaje gde se i nalazi naš smeštaj!

POLAZAK: 29.9.2023. (petak) u 15.00 sa parkinga ispred bioskopa u Velikoj Plani.

MARŠUTA: Velika Plana – Kraljevo – Novi Pazar – Rožaje – Berane – Andrijevica – Plav – Gusinje – dolina Grbaje i nazad.

PLAN I PROGRAM AKTIVNOSTI:

I DAN (petak):

Oko 24,00 h dolazak, smeštaj i noćenje u dolini Grbaje u planinarskom domu PK Radnički Beograd.

II DAN (subota):

Buđenje, doručak i priprema za uspon

Oko 8 h polazak na turu

Staza vodi od planinarskog doma makadamom u dužini od nekih 5,5 km do katuna Popadije, što će nam dobro doći kao zagrevanje. Od katuna, preko Bistrice krećemo se ka Šupljim vratima i pravo na Veliki Trojan 2.190 m n.v. Nakon duže pauze na vrhu krećemo se grebenom preko Ćafa Trojan ili Žuta prle i dalje do vrha Gur i Kul 2.080 m n.v. gde se i završava stenoviti deo Trojanovog grebena. Dalje na prevoj Gurikul 1865 m n.v. koji masiv Trojana od Popadije sa koga se spuštamo do Grbaje i našeg doma.

Od izlaska na vrh kretaćemo se granicom između Albanije i Crne Gore i imaćemo izuzetan poged od 360 stepeni na dobar deo crnogorskog visokogorja. Ukoliko vidljivost bude dobra uživaćemo u pogledu na Visitor, Komove, Kučke planine, Rumiju u daljini, a kao na dlanu će nam biti vrhovi Prokletija – Karaula, Popadija, Volušnica i Talijanka kao i vrhovi Grebajskog zastana od Karanfila do Šnikuta i Rosnog vrha, Kolata i ostatka Prokletija u pozadini.

Tura je dužine oko 17 km sa oko 1.450 m kumulativnog uspona i isto toliko spusta. Fiziči i tehnički spada u srednje teške ture i zahteva solidnu psiho-fizičku formu.

Nakon povratka sa ture slobodno vreme za odmor i druženje u planinarskom domu.

III DAN (nedelja):

Buđenje, doručak i pruprema za uspon

Opremamo se i krećemo put Očnjaka 2.185 m n.v. Staza je zahtevna, kombinovana od sipara, šume, preko strmih livada. Pre samog vrha postoji nekoliko kratkih, ali vertikalnih segmenata koji se penju uz pomoć sajle koja je tamo postavljena gde ćemo korititi tehničku opremu.

Tura spada u fizički i tehnički teške i potrebno je iskustvo. Obavezno je posedovati šlem, pojas i ferrata set. Dužina staze oko 7,5 km sa nešto preko 1000 m ukupnog uspona i spusta.

Nakon ture pakovanje stvari i polazak za Veliku Planu uz nešto dužu pauzu za ručak po dogovoru (npr. u Novom Pazaru).

Očekivani dolazak u Veliku Planu u kasnim večernjim satima.

OPREMA: Za visokogorske uspone u letnjim (jesenjim) uslovima. Obavezna oprema su planinarske cipele, jakna, krema sa zaštitnim faktorom, rezervna topla odeća za noćenje, lampa…

NAPOMENA: Planinari koji idu na uspon na vrh Očnjak moraju sa sobom da imaju tehničku opremu – šlem, pojas i ferrata set.

HRANA: Iz ranca za 2 dana. U domu postoji mogućnost pripreme hrane, a u blizini se nalaze restorani.

SMEŠTAJ: Grupni u planinarskom domu PK Radnički Beograd. Poneti vreću ili posteljinu!

DOKUMENTI: Obavezno poneti pasoš ili ličnu kartu zbog prelaska međunarodne granice; zdravstvena knjižica i planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2023. godinu.

KOTIZACIJA: 3.500,00 din (cena obuhvata prevoz, organizacione troškove i smeštaj za vozače). Smeštaj po ceni 8 eura/noć (dva noćenja), boravišna taksa 1 euro/dan (dva dana) i ulaznice u nacionalni park 3 evra/dnevno (dva dana) plaćamo na licu mesta.

Akciju subvencioniše PK Vrbica!

PRIJAVE: Do 28. septembra (četvrtak) ili do popune vozila (15 mesta). Prijava isključivo sa uplatom akontacije u iznosu od 2000 din. Prijave i uplata akontacije se mogu izvršiti kod vodiča/organizatora i/ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu u suprotnom uplata neće biti vraćena.

ORGANIZATOR/VODIČ: Dejan Filipović (066/411- 985)

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.

Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2023. godinu.

Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *