Najava akcije: Narcisu u pohode

Planinarski klub “Vrbica” organizuje odlazak na republičku planinarsku akciju:

„Narcisu u pohode“

Stolovi

14. maj 2023. (nedelja)

Stolovi su planina u centralnoj Srbiji, jugozapadno od Kraljeva, omeđena sa zapadne strane rekom Ibar koja je odvaja od Čemerne planine i Troglava. Sa istoka joj je granica reka Ribnica, a sa južne Brezanska reka koja se uliva u Ibar i odvaja Stolove od Studene planine. Obronci Stolova na severu dosežu do manastira Žiče.Najviši vrh Stolova je Usovica (1375 m). Drugi po visini je vrh Čiker (1325 m). Uspon prema Usovici moguće je izvesti iz više pravaca: iz Kamenice, Brezne, Žiče, Dobrih strana i Magliča.

Ono po čemu je ova planina posebno atraktivna su krda divljih konja, koja se skoro uvek mogu videti na ovoj planini. Ona predstavljaju nešto po čemu je ovo područje posebno atraktivno i sve posećenije od ljubitelja prirodu i ovih divnih životinja.


POLAZAK: 14. maja 2023. godine u 5,00 časova sa platoa ispred pozorišta u Velikoj Plani.

MARŠUTA: Velika Plana – Kragujevac – Kraljevo – Tvrđava Maglič – Kraljevo – Kamenica – Brezna i nazad.

PLAN I PROGRAM AKTIVNOSTI:

Oko 7,15 h dolazak do restorana preko puta tvrđave Maglić gde izlazi grupa koja ide na grebensku stazu preko tvrđave, a ostatak se prevozi do sela Kamenica gde se oko 8 h polazi na stazu sa ostalim učesnicima RA „Narcisu u pohode“.

I grupa – grebenom preko Maglića do vrha Usovica

Staza grebenom od Magliča vodi preko Gradske kose i Kozarevog brda do Čikera i Usovice. Dužina staze je oko 20 km sa usponom od oko 1400 m i oko 800 m u spustu. Staza zahtevna i na nju mogu poći samo kondiciono spremniji planinari!

II grupa – od sela Kamenica do vrha Usovica

A) Staza preko Orlovca do vrha Usovica je duga oko 21 km sa nešto više od 1.000 m ukupnog uspona i oko 800 m u spustu. Spada u srednje teške staze.

B) Za učesnike slabije kondicije predlažemo kraću i lakšu stazu: Kamenica – (Orlovac 938m) Debelo brdo- Brezna (Pl. dom „Zorica Gizdavić“), dužine 11 km sa usponom od 700 m i spustom od 500 m.

Sa vrha obe grupe se zajedno spuštaju preko Orlovca i Debelog brda do planinarskog doma u Brezni.

Povratak u Veliku Planu u večernjim časovima.

OPREMA: Planinarska za očekivane vremenske uslove (planinarske cipele, jakna za vetar i zaštitu od kiše. Bliže informacije kod organizatora prilikom prijave).

HRANA: Iz ranca, poneti dovoljnu količinu vode jer na stazi nema izvora! Po povratku u selo organizator organizuje ručak – pasulj (sa upaltom 200 din. – donacija za dom). Obavezno poneti porciju i pribor za jelo!

KOTIZACIJA: 1200 dinara (prevoz i organizacioni troškovi).

PRIJAVE: Prijave do četvrtka 11. maja ili do popune vozila uz uplatu akontacije od 700 din. i mogu se izvršiti kod vodiča ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00 uz uplatu. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu u suprotnom akontacija neće biti vraćena.

ORGANIZATOR: Dejan Filipović (066/411-985) – vodič I grupe

Dalibor Dimić (064/2527-605) – vodič II grupe

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.
Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2023. godinu.
Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *