Najava akcije: 5. Đurđevdanski uspon na Divnu Goricu

Planinarski klub “Vrbica” organizuje odlazak na tradicionalnu planinarsku akciju:

„5. Đurđevdanski uspon na Divnu Goricu“

Suva planina

7. maj 2023. (nedelja)

Suva planina je planina u jugoistočnoj Srbiji duga 45 km, a široka 15 km, koja u geološkom i geografskom smislu pripada karpatsko-balkanskoj grupi planina na samoj granici sa starijom Srpsko-makedonskom masom.

Divna Gorica je vrh kojim se iznad Bele Palanke završava potkovičasti deo grebena Suve planine i izvanredan je vidikovac. Glavni greben Suve planine, u obliku potkovice, sastoji se iz dva dela, iz „niške potkovice“ i „belopalančke potkovice“. Na niškom delu grebena nalaze se vrhovi Crni kamen, Mosor, Sokolov kamen, Trem, Đorđina čuka, Golemo Stražište.

Divna Gorica foto: Nestvarna.blog

Divna Gorica, iako nije previše visoka, zbog svog položaja na samom kraju ogrmonog masiva Suve planine, iznad doline Nišave, predstavlja upečatljivo mesto koje se lako uočava sa svih ostalih vrhova Suve planine, a i sa drugih planina na jugoistoku Srbije. Podnožje Divne Gorice je pod gustom listopadnom šumom, a područje bliže vrhu je ogoljeno. U blizini Divne Gorice ima i stenovitih formacija, a prevoj Preslap razdvaja vrh Divnu Goricu od vrha Rženac. Između dva potkovičasta grebena – niškog i belopalanačko, nalazi se udolina. Vazdušnom linijom, na primer, vrhovi Divna Gorica i Trem, kao dve upečatljive tačke Suve planine, i nisu previše udaljene jedna od druge, zato što potkovica Suve planine pravi široki luk u svom prostiranju

POLAZAK: 7. maja 2023. godine u 4,30 časova sa platoa ispred pozorišta u Velikoj Plani.

MARŠUTA: Velika Plana – Niš – Bela Palanka – Vrgudinac i nazad.

PLAN I PROGRAM AKTIVNOSTI:

Oko 08,00 h dolazak do sela Vrgudinac prijava učesnika i priprema za uspon.

8,10 h polazak na stazu – I grupa

Staza do vrha Divna Gorica 1398 m n.v. dugačka je oko 11 km u oba pravca uz savladavanje visinske razlike od oko 1000 m. Staza nije tehnički zahtevna, ali fizički jeste jer na 5,5 km potrebno savladati oko 1000 m uspona. Na stazu mogu krenutu isključivo planinari sa dobrom kondicijom!

8,30 h polazak na stazu – II grupa

Kružna staza za učesnike slabije kondicije dugačka je oko 5 km sa oko 250 m uspona.

Povratak u Veliku Planu u večernjim časovima.

OPREMA: Planinarska za očekivane vremenske uslove (planinarske cipele, jakna za vetar i zaštitu od kiše. Bliže informacije kod organizatora prilikom prijave).

HRANA: Iz ranca, poneti vodu na uspon. Po povratku u selo organizator organizuje besplatan ručak. Obavezno poneti porciju i pribor za jelo!

KOTIZACIJA: 2000 dinara (prevoz i organizacioni troškovi).

PRIJAVE: Prijave do popune vozila uz uplatu akontacije od 1000 din. i mogu se izvršiti kod vodiča ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00 uz uplatu. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu u suprotnom akontacija neće biti vraćena.

ORGANIZATOR: Milena Đorđević (069/699669)

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.
Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2023. godinu.
Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *