Najava akcije: Beljanica

Planinarski klub Vrbica iz Velike Plane organizuje planinarsku akciju

„Beljanica“

23. oktobar 2022. (nedelja)

Beljanica je jedna od najvećih krečnjačkih planina istočne Srbije. Nalazi se između sliva reke Mlave i Žagubičke kotline na severu i sliva reke Resave na jugu. Pruža se od zapada ka istoku u dužini od 24 km, sa prosečnom širinom od oko 12 km. Zahvata površinu od 309 km², od čega 246 km² izrazit kraški reljef u krečnjacima.

Severni deo je visoravan sa mnogim vrtačama, uvalama i slepim dolinama (Busovata, Rečke sa ponorom dubokim 150 m). Južni deo je stenovit, krečnjački greben Beljanica (1.339 m[), koji strmim odsekom pada u klisuru reke Čemernice, desne pritoke reke Resave. U grebenu su mnogobrojne pećine, od kojih je najveća Velika Atula (560 m). U podnožju grebena nalaze se Malo i Veliko vrelo, a u podnožju severnog oboda Vrelo Mlave kod Žagubice.

Beljanica je planina bogata vodom, podzemnim i površinskim tokovima. Naročito su interesantni površinski tokovi sa velikim brojem reka i potoka ponornica. Voda u svim tokovima je čista i može se piti iz vodotoka. Lepotu planine Beljanice dopunjuju kanjoni reke Resave i Kločanice.

Beljanica je u speleološkim krugovima veoma poznata kao izuzetno bogata speleološkim objektima. Najpoznatija pećina je Resavska pećina, koja je uređena za pojedinačne ili kolektivne posete i otvorena je tokom cele godine. Pored Resavske pećine postoji veliki broj pećina bogatih svim vrstama pećinskog nakita. Pećine izuzetne lepote su Jelarče, Pionirska pećina, Vlaška pećina i Ivkov ponor, a naročito se izdvajaju Izviđačka pećina, koja po vremenu nastanka i bogatstvu nakitom, ne zaostaje za Resavskom pećinom i Velika Atula, kao speleološki objekat posebne važnosti

Vršni deo planine čine pašnjaci. Sam vrh (1.339 m) je stenovit, zbog čije se beline, iznad padina prekrivenih bukovim i hrastovim šumama, pretpostavlja da je planina dobila ime. Na južnoj padini planine nalazi se vodopad Veliki buk.


POLAZAK: 23.10.2022. u 6.00 sa parkinga ispred bioskopa u Velikoj Plani.

MARŠUTA: Velika Plana – Svilajnac – Despotovac – Strmosten – planinarski dom „Suvaja“ i nazad

PLAN I PROGRAM AKTIVNOSTI:

Oko 8,00 časova dolazak ispred planinarskog doma „Suvaja“

8,30 Prevoz grupe do izvora rečice Vrelo i polazak grupe na stazu do vrha Beljanice kroz „Tunelsku pećinu“ – nešto teža staza dužine 16 km sa preko 1000 m ukupnog uspona.

9,00 Svečano otvaranje akcije i pozdravna reč predsednice PD Beljanica.

9,15 Polazak grupe koja ide na vrh Beljanice (1339mnv) . Odlazak na vidikovac kanjona Resave i na vrh Beljanice (1339mnv) – srednje teška staza dužine 18km do 1000 m ukupnog spona.

9,30 Polazak grupe koja ide do Resavske preko predela Babine glave. Poseta pećine – lagana staza duzine je 8km

16,00 – 17,00 Približno vreme silazka grupe do planinarskog doma, ručak, odmor i podela zahvalnica.

18,30 Polazak grupe za Veliku Planu.

20,00 Dolazak u Veliku Planu.

OPREMA/NAPOMENA: Potrebno je imati i koristiti planinarsku opremu predviđenu za prognozirane vremenske uslove.

HRANA: Iz ranca. Poneti dovoljnu količinu vode na uspon. Po završetku akcije organizator služi ručak po ceni od 200 din. (obavezno poneti porciju i pribor).

KOTIZACIJA: 1000,00 din.

PRIJAVE: Do četvrtka 20. oktobra ili do popune vozila, isključivo sa uplatom. Prijave se mogu izvršiti kod vodiča/organizatora ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu u suprotnom uplata neće biti vraćena.

ORGANIZATOR I VODIČ: Dejan Filipović (066/411-985)

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.

Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2022. godinu.

Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *