Najava akcije: Susret planinara na Kopaoniku

Planinarski klub “Vrbica” organizuje odlazak na planinarsku akciju:

„Susret planinara na Kopaoniku“

5. jun 2022. (nedelja)

Kopaonik (poznat i kao Srebrna planina) je najveći planinski masiv u južnoj Srbiji koji se pruža od severozapada ka jugoistoku dužinom od oko 75 km, dosežući u srednjem delu širinu od oko 40 km. Jedan njegov deo je zaštićena zona pod imenom nacionalni park Kopaonik u okviru koga postoji veći broj zaštićenih prirodnih celina, a na njemu se nalazi i najveći skijaški centar u Srbiji. Njegov najviši vrh je Pančićev vrh sa 2017 m n.v. na kome se nalazi mauzolej čuvenog srpskog prirodnjaka po kome je dobio ime, oko koga se nalazi baza vojske Srbije. Ceo masiv je dobio naziv po velikom rudnom bogatstvu koje je na njemu eksploatisano još od srednjeg veka, a na njegovom širem prostoru je smešten čitav niz kulturno-istorijskih spomenika iz perioda od XII do XV veka. Zahvaljujući razvijenom turističkom centru sa savremenim hotelima i pratećim objektima, Kopaonik predstavlja jednu od najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji.

Raščlanjen je dolinama, između njegovih vrhova nalaze se prevoji, a na planinskim stranama javljaju se površi (fluvijalna kopaonička površ). Središnji deo planine je prostrana, fluvijalna zatalasana površ visoka oko 1 700 m (nv), koja se naziva „Ravni Kopaonik”. Oko površi se dižu Suvo Rudište sa Pančićevim (Milanovim) vrhom (2017 m), Karaman (1934 m), Gobelja (1834 m) i dr. Jugoistočno od Suvog Rudišta greben Kopaonika je sužen i raščlanjen u niz plastastih uzvišenja: Čardak (1590 m), Šatorica (1750 m) i Oštro koplje (1789 m), između kojih su široke presedline.

POLAZAK: 5. juna 2022. godine u 4,15 časova sa platoa ispred pozorišta u Velikoj Plani.

MARŠUTA: Velika Plana – Pojate – Kruševac – Brus – Brzeće – planinarski dom Kopaonik i nazad.

PLAN I PROGRAM AKTIVNOSTI:

Do 08,00 dolazak do planinarskog doma Kopaonik, priprema i polazak na pešačenje.

Planinarska tranferzala „Josif Pančić“ – istočni deo

Staza vodi od planinarskog doma (1.720 m n.v.) preko vrha Gobelja (1.934 m n.v.) i gejzira (1.320 m n.v.), zatim Ledenice (1.810 m n.v.), Karamana (1.904 m n.v.), Pajinog presla (1.804 m n.v.), Suvog rudišta (1.976 m n.v.) i nazad do planinarskog doma. Stazaje dugačka oko 16 km sa usponom od oko 850 m/ spustom 850 m i spada u nešto napornije i prelazi se za nekih 6 sati. Od učesnika zahteva dobra fizička kondicija!

Za planinare sa slabijom kondicijom organizator nudi još dve staze:

Treska – Šiljak

Staza vodi od planinarskog doma (1.720 m n.v.) preko Krsta, turističkog naselja Trska, Šiljka (1.622 m n.v.), Suvog rudišta (1.976 m n.v.) i nazad do planinarskog doma. Stazaje dugačka oko 13 km sa usponom od oko 400 m i prelazi se za nekih 6 sati.

Šetnja gljivarskom stazom

Staza vodi od planinarskog doma (1.720 m n.v.) gljivarskom stazom do vrha Jaram (1.778 m n.v.), prema Kadijevcu i preko hranilišta za životinje, Markovog kamena (1.721 m n.v.) i nazad do planinarskog doma. Stazaje dugačka oko 13 km sa usponom od oko 400 m i prelazi se za nekih 6 sati. Stazaje dugačka oko 12 km sa usponom od oko 70 m i prelazi se za nekih 4 sata.

Polazak za Veliku Planu u večernjim časovima.

Dolazak u Veliku Planu u večernjim časovima.

OPREMA: Planinarska za očekivane vremenske uslove (planinarske cipele, odeća za vetar i zaštitu od kiše i sredstva za zaštitu od sunca…bliže informacije kod organizatora prilikom prijave).

HRANA: Iz ranca, poneti vodu na uspon. Ručak u nekom od lokalnih restorana po završetku ture.

KOTIZACIJA: 1700 dinara (prevoz i organizacioni troškovi)

PRIJAVE: Prijave do popune prevoza (19 mesta) ili do 2. juna uz uplatu akontacije od 500 din. i mogu se izvršiti kod vodiča ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00 uz uplatu. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu u suprotnom akontacija neće biti vraćena.

ORGANIZATOR: Dejan Filipović (066/411- 985)

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.
Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2022. godinu.
Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *