Najava akcije: Sabor na Sutelici 2020.

Planinarski klub “Vrbica” organizuje planinarsku akciju

Sabor na Sutelici

Željin

19.07.2020. (nedelja)

Planinarski sportsko udruženje „Željin“ – Aleksandrovac organizuje tradicionalnu planinarsku akciju na planini Željin. Sabor na Sutelici održava se svake godine prve nedelje posle Petrovdana od pamtiveka, kako su strijim ljudima pričali njihovi preci. A pričali su im i da Sutelica na turskom zanči susretanje i da su se na ovaj dan, u tursko vreme, na Sutelici susretali i pričali momci i devojke različite nacije i vere. Tog dana to im niko nije zabranjivao ni prigovarao i tako je ostao običaj da ovde bude sabor.

Polazak: 19. jula 2020. godine u 5,00 časova sa platoa ispred pozorišta u Velikoj Plani.

Maršruta: Velika Plana – Kragujevac – Vrnjačka banja– selo Ploče i nazad.

08,00 Dolazak na mesto polaska (crkva) u selu Ploče uz usputnu pauzu za kafu. Priprema za pešačenje.

08,00 Polazak na pešačenje. Polazna tačka je selo Ploča (nadmorska visina 900m) odakle se kolskim putem ide prema zaseoku Jovančevići. Zatim se izlazi na Karaulički put i ide se ka Šumskoj kući. Nastavlja se planinarskom stazom kroz šumu do vrha Željina (Rogavačka čuka 1785). Nakon toga se zapadnom stranom spustamo do zaravni Sutelica gde će biti poslužen ručak i napraviti pauza. Posle toga se preko zaseoka Pljakića silazi na početnu tačku u selo Ploča. Staza je duga oko 16 km i oko 900 m u usponu i silasku, spada u srednje teške i prelazi se za nekih 8 h.

18,00 Završetak akcije, odmor i polazak za Veliku Planu.

22,00 Očekivani dolazak u Veliku Planu.

Organizator: Tamara Vučković (064/286-981)

Oprema: Planinarska (planinarske cipele, odeća za zaštitu od vetra i kiše itd…bliže informacije kod vodiča prilikom prijave).

Hrana: Iz ranca, poneti vodu na uspon. Organizovan besplatan ručak na Sutelici.

Cena: 1500 dinara u zavisnosti od broja prijavljenih (troškovi prevoza i organizacioni troškovi).

Prijave: Krajnji rok za prijave je četvrtak 18. jula 2020 god. Tom prilikom obavezna je uplata akontacije od 1000 din. U slučaju odustajanja neophodno je naći zamenu, u protivnom akontacija se ne vraća. Prijave se mogu izvršiti kod vodiča ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00.

NAPOMENA: Na stazi, u prevozu i smeštaju svi učesnici akcije se moraju strogo pridržavati svih propisanih epidemioloških mera koje budu važile u tom trnutku!!!

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.

Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2020. godinu.

Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *