Najava akcije: Troglav

Planinarski klub “Vrbica” organizuje planinarsku akciju

Troglav

03.11.2019. (nedelja)

Planina Troglav nalazi se u blizini Kraljeva na levoj obali Ibra, naspram planine Stolovi i srednjevekovne tvrđave Maglič. Troglav je oivičen rekama Ibar, Lopatnica i Tolišnica. Južno i jugo-zapadno od Troglava nalazi se planina Čemerno, istočno i jugo-istočno su Stolovi a severo-zapadno Jelica. Reljef Troglava čine brojni grebeni, dubodoline i jaruge koje se pružaju u svim pravcima. Na glavnom grebenu nalaze tri vrha, jedan za drugim, na kratkom međusobnom odstojanju, sličnih visina po čemu je i planina dobila ime. Najviši vrh Troglava Kom visok je 1178 mnv. Južni vrh nalazi se na visini od 1174 mnv, a Severni vrh na 1147 mnv. Dalje, niz greben nadovezuju se vrhovi Isaplje, Martenje, Kostovača, Ćuvik…Pozicija planine je takva da pruža izuzetan ugođaj u pogledima na Kraljevo, Dragačevo, dolinu Zapadne Morave, Čačak, Rudnik na Severu, kao neverovatan pregled zapadnih padina i grebena Stolova.

POLAZAK: 6. oktobra 2019. godine u 5,00 časova sa platoa ispred pozorišta u Velikoj Plani.

MARŠUTA: Velika Plana – Kragujevac – Kraljevo – selo Lopatica i nazad.

08,00 Dolazak do izletišta na reci i selu Lopatica. Priprema za pešačenje i polazak na stazu.

Uspon počinje sa 300 m n.v. grebenom „Kotlinska kosa“ sve do severnog vrha Velikog Troglava 1146 m n.v. Dalje se krećemo grebenom do najvišeg vrha Kom (1178 mnv) a onda i na južni vrh (1174 mnv), sa koga je lep vidikovac ka Stolovima. Sa Troglava silazimo grebenskom stazom ka Isaplju 1001 m n.v. (deo staze koji zahteva nešto veću opreznost zobog kamenitog terena i strmine).  Sa Isaplja spuštamo se do puta koji nas sada bočno vodi ka Širokom dolu i prostranom proplanku Martenje. Sa Martenja kroz šumu idemo ka Kostovači 854 m n.v. Na Kostovači izlazimo na vidikovac sa kog se pruža, možda i, najlepši pogled na Stolove. Sa ovog dela grebenom dolazimo do vrha Ćuvik 798 m n.v., a zatim se sa prevoja između pomenutog i vrha Jasik 684 m n.v. spuštamo do kafane ispod Maglić grada na Ibarskoj magistrali, gde je i cilj našeg puta.

Pogled na Stolove sa vidikovca na Kostovači

Staza je dužine oko 16 km, sa ukupnim usponom i spustom od oko 1150 m. Spada u nešto teže ture tako da je potrebna dobra fizička kondicija kod svih učesnika.

Po završetku ture pauza za ručak, odmor i druženje u nekom od restorana na Ibarskog magistrali.

Očekivani dolazak u Veliku planu 21-22 časova.

ORGANIZATOR I VODIČ: Dejan Filipović ( 066/411-985 )

OPREMA: Planinarska za očekivane uslove (planinarske cipele, odeća za zaštitu d vetra i kiše itd.). Bliže informacije kod vodiča.

HRANA: Iz ranca, poneti vodu na uspon.

CENA: 1100 dinara (troškovi prevoza i organizacioni troškovi).

PRIJAVE: Krajnji rok za prijave je četvrtak 31. oktobar 2019 god. Tom prilikom obavezna je uplata akontacije od 500 din. U slučaju odustajanja neophodno je naći zamenu, u protivnom akontacija se ne vraća. Prijave se mogu izvršiti kod vodiča ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00.

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.

Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2019. godinu.

Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *