Najava akcije: Stara planina

Planinarski klub “Vrbica” organizuje planinarsku akciju

Stara planina

Pećina „Vladikine ploče“
Kopren i Tri čuke

29. i 30. jun 2019. (subota i nedelja)

POLAZAK: 29. juna 2019. godine u 04,00 časova sa platoa ispred pozorišta u Velikoj Plani.

MARŠUTA: Velika Plana – Niš – Pirot – Rsovci -Dojkinci i nazad.

PLAN I PROGRAM AKTIVNOSTI:

I DAN:

09,00 Dolazak do sela Rsovci i priprema za pešačenje.

9,30 – 17,00 Polazak na turu do pećine Vladikine ploče.
Domaćini na ovoj turi biće nam iskreni ljubitelji i jedni od najboljih poznavalaca Stare planine, bračni par Nanad i Snežana Lazić iz Pirota.
Staza kreće iz centra sela Rsovci i poljskim putem vodi do „kladenca Penavac“ uz samu reku Visočicu. Sa ovog mesta nakon kraće pauze krećemo na uspon ka viikovcu sa kog se pruža jedinstven pogled na kanjon (Visočice) Vladikine ploče. Sa ovog mesta se uz povećanu opreznost zbog konfiguracije terena spuštamo do pećine Vladikine ploče koja se nalazi na oko 85 m iznad reke Visočice. Duži odmor kod same pećine. 

  
Kanjon reke Visočice i pećina – Vladikine ploče
Foto: Milan Simonović

Povratak istom stazom. Staza dužine 8,5 km sa oko 400 m uspona i isto toliko spusta. Staza spada u lakše, sa nešto težom deonicom pri spustu i isponu od same pećine.
U koliko ostane vremena, posetićemo pećinsku crkvu Svetog Petra i Pavla nadomak sela Rsovci.

18,00 Planiran dolazak u planinarski dom.

Razmeštaj po sobama u domu, odmor, večera i druženje u kafani „Dojkinci“ (po želji). Noćenje.

II DAN:

6,00 Ustajanje, doručak i priprema za pešačenje.

7,00 Polazak na turu

Prevoz terenskim vozilom od planinarskog doma u Dojkincima do „srca“ Arbinja i mesta gde rečice Belčin dol i Tri kladenca formiraju Dojkinačku reku.


Arbinje

Staza kreće uzvodno od Dojkinačke reke sa 1445 m n.v. i vodi preko Međa planine 1691 m n.v. do patrolne staze kojom ćemo se kretati u pravcu jugoistok. Sa ovog dela staze pruža se fantastičan pogled na Arbinje. Prolazimo zatim iznad Tri kladenca (izvora Dojkinačke reke) i delom preko Koprenskog platoa stižemo do vrha Kopren 1963 m n.v.
Nakon odmora krećemo ka vrhovima Tri čuke 1907, 1926 i 1933 m n.v., gde uz povećanu opreznost zbog stenovitog terena i kleke prelazimo pomenute vrhove.

Tri čuke

Sa poslednje čuke spuštamo se ponovo na Međa planinu i delom se vraćamo istim putem do vozila koje će nas čekati na istom mestu. Tura dužine oko 14,5 km sa ukupnim usponom od 850 m i isto toliko spusta.

NAPOMENA: Ova tura spada u nešto teže i tehnički zahtevnije i namenjena iskusnijim planinarima sa boljom psiho-fizičkom kondicijom. Za planinare sa slabijom kondicijom postoji opcija vožnje kroz Arbinje i pešačenja do vodoapda Tupavica.

U povratku ka Dojkincima pravimo usputnu pauzu kod vodopada Tupavica. Nakon fotografisanja nastavljamo dalje i stižemo do planinarskog doma.


vodopad Tupavica

Pakujemo stavri, pravimo pauzu i krećemo za Veliku Planu.

Do 24,00 časova očekivani dolazak u Veliku Planu.

OPREMA: Planinarska za očekivane vremenske uslove (odeća za zaštitu od vetra i kiše, planinarske cipele)…bliže informacije kod vodiča prilikom prijave.

HRANA: Iz ranca – za uspon. Po završetku prvog dana u Dojkincima postoji prodavnica u kojoj se možemo snabdeti svim potrebnim stvarima. Takođe, po želji, postoji mogućnost večere u restoranu „Dojkinci“. Planinarski dom poseduje opremljenu kuhinju tako da je moguće pripremiti jednostavniji obrok.
Poneti vodu na uspon. Na stazi postoje izvori pitke planinske vode.

CENA AKCIJE: 2600 dinara (prevoz, prenoćište, prenoćište za vozača, prevoz terenskim vozilom do Arbinja i organizacioni troškovi).
Planinarski klub Vrbica pokriva 1/2 torškova prevoza za svoje članove, a članovi drugih klubova doplaćuju 1200 din. na cenu akcije.

PRIJAVE: Broj učensika je ograničen. Prijave traju do 24. juna (ponedeljak) ili do popune vozila. Prijava će važiti uplatom samo sa uplatom akontacije od 1000 din. Prijave se mogu izvršiti kod vodiča ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu u suprotnom akontacija neće biti vraćena.

ORGANIZATOR I VODIČ: DEJAN FILIPOVIĆ MB 554 (066/411-985 )

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.

Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2019. godinu.

Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Opština Velika Plana doprinela je u značajnoj meri realizaciji naših projekata obezbeđivanjem dela neophodnih sredstava za njihovo finansiranje.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *