Najava akcije: 10. Đurđevdanski pohod na Bešnjaju

Planinarski klub “Vrbica” organizuje odlazak na planinarsku akciju:

„10. Đurđevdanski pohod na Bešnjaju“

4. maj 2019. (subota)

Planinarsko ekološki klub „Gora“ Kragujevac Vas poziva na tradicionalnu planinarsku akciju:

POLAZAK: 4. maja 2019. godine u 7,00 časova sa platoa ispred pozorišta u Velikoj Plani.

MARŠUTA: Velika Plana – Kragujevac – selo Bukurovac i nazad.

PLAN I PROGRAM AKTIVNOSTI:

08,15 Dolazak do sela Bukorovac, prijava učesnika i priprema za turu.

09,00 Otvaranje akcije i polazak na stazu.

Akcija „10. Đurđevdanski pohod na Žeželj i Bešnjaju“ove godine biće organizovana na dvestaze:

1. Duga stazastaza –„Izazov“ –(19,5km i 850 metara ukupnog uspona),
2. Kratka staza –„Đurđevak“ –(12 km i 450 metara ukupnog uspona).

Staza „Izazov“polazi od škole u Bukorovcu, vodi severno preko livade i šumskim puteljkom uz Golo brdo ka Pešića mali, zaseoku sela Jabučje, a zatim grebenom sa koga se pružaju lepi vidici ka vrhovima Bešnjaje, sa jedne strane i siluetama udaljenih Šumadijskih planina –Rudniku, Ješevcu, sa druge strane. Sa ovog grebena se silazi u dolinu reke Osanice, do ušća potoka Gigovou reku Osanicui vodenice u Bukorovcu.Od vodenice se kraćim delom ide uz potok Gigovo, a onda staza vodi šumsim putem uz Cerjakdo prvih kuća u zaseokuDrenak (kota 458), odakle je lep pogled na delove Bešnjaje. Sa ove kote staza se spušta niz Jasikarponovo do potoka Gigovo, a onda se izdiže ka glavnom grebenu Bešnjaje do odmorištana Jasenjaku.Od odmorišta staza se niz Mrtvicu, šumskim putem, spušta u najživopisniji deo Bešnjaje –kanjon Voljevice, i vodi najlepšim delom ovog kanjona.Iz kanjona Voljevice staza vodi šumskim putem uz Šibovitu kosuponovo na glavni greben Bešnjaje do nekadašnjeg dečijeg odmarališta. Odavde se bez velikih visinskih razlika ide putem preko Velikog brdasve do Đurine česme, gde se nalazi odmaralište i učionica na otvorenom. Na ovom mestu se mogu dopuniti zalihe vode.Od Đurine česme staza se penje ka prevoju ispod najvišeg vrha Bešnjaje –Lisin laz (613 mnv)i do livade sa koje je najlepši pogled ka Kragujevcu. Sa vidikovca staza vodi preko šumovite Vrletnice (532 mnv)i strmo se spušta, živopisnom stazom, do doline Osanice i škole u Bukorovcu, gde je i kraj ove staze.

Staza „Izazov“je namenjena iskusnim i kondiciono spremnim učesnicima.

Staza „Đurđevak“, polazi od vodenice u selu Bukorovac, dokle će se učesnici na ovoj stazi prevesti autobusima. Od vodenice se kraćim delom ide uz potok Gigovo, a onda staza vodi šumskim putem uz Cerjakdo prvih kuća u zaseoku Drenak (kota 458), odakle je lep pogled na delove Bešnjaje. Sa ove kote staza se spušta niz Jasikarponovo do potoka Gigovo, a onda se izdiže ka glavnom grebenu Bešnjaje do odmorišta na Jasenjaku.Od odmorišta na Jasenjaku staza vodi glavnim grebenom Bešnjaje sa koga se pružaju lepi vidici ka Kragujevcu, sve do šumske kuće na Bešnjaji.Sa glavnog grebena se bez velikih visinskih razlika ide putem preko Velikog brdasve do Đurine česme, gde se nalazi odmaralište i učionica na otvorenom. Na ovom mestu se mogu dopuniti zalihe vode.Od Đurine česme staza se penje ka prevoju ispod najvišeg vrha Bešnjaje –Lisin laz (613 mnv)i do livade sa koje je najlepši pogled ka Kragujevcu. Sa vidikovca staza vodi preko šumovite Vrletnice (532 mnv)i strmo se spušta, živopisnom stazom, do doline Osanice i škole u Bukorovcu, gde je i kraj ove staze.

Staza „Đurđevak“je namenjena kondiciono manje spremnim učesnicima, početnicima u planinarenju i deci.

15,00 – 16,00 Planirani završetak akcije, odmor, ručak i druženje.

17,00 Podela zahvalnica i polazak za Veliku Planu.

19,00 Očekivani dolazak u Veliku Planu.

OPREMA: Planinarska za očekivane vremenske uslove (planinarske cipele, jakna za vetar i zaštitu od kiše. Bliže informacije kod vodiča prilikom prijave).

HRANA: Iz ranca, poneti vodu na uspon. Organizator obezbeđuje ručak po završetku akcije po ceni od 150 din. (planinarski pasulj sa salatom). Za ovaj obrok poneti posude i pribor za jelo.

CENA AKCIJE: 500 dinara (prevoz i organizacioni troškovi).

PRIJAVE: Prijave do 2. maja i mogu se izvršiti kod vodiča ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00 uz uplatu. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu u suprotnom akontacija neće biti vraćena.

ORGANIZATOR: Nikola Veličković MB 547 (060/025-4522 )

 

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.
Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2019. godinu.
Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *