Izveštaj sa akcije: Pelister i Kajmakčalan

Dana 14., 15. i 16. septembra 2018.

Članovi PK Vrbice pojačani delegacijom Opštinske uprave Velike Plane i planinarima iz raznih gradova srbije, ukupno njih 55 boravili su u Makedoniji na produženoj vikend akciji.

Prvi dan mini turneje po Makedoniji i Grčkoj i uvertira pred posetu Kajmakčalanu bio je tehnički lak ali nimalo fizički naivan uspon na Pelister, najviši vrh planine Baba. Na usponu preko 40 planinara iz Velike Plane, Niša, Smedereva, Požege, Požarevca, Beograda, Pančeva (neka mi ne zamere oni koje nisam spomenuo) i prijatelji iz Mekedonije. Jako prijatno vreme…27 km i oko 1400 m uspona i isti toliko spusta…i odlična atmosfera.
Predivna planina koja zaslužuje naš povratak na nju…kako bi oprobali i njene nešto zahtevnije staze ka vrhu.

Drugog, centralnog, dana ove akcije smo izveli uspon na Kajmakčalan na najviši vrh plnine Nidže koja se nalazi na granici Makedonije i Grčke. Bili smo jedni od retkih koji su položili vence na spomen kosturnicu i u kapeli na na samom vrhu na dan kada se obeležava 100 godina od proboja Solunskog i 102 godine od bitke na Kajmakčalanu kada je život izgubilo više od 4500 srba.

Sutradan, trećeg dana akcije pre polaska posetili smo Srpsko vojničko groblje i arheološko nalazište „Heraclea Lyncestis“ u Bitolju. Na putu ka Srbiji napravili smo i dužu pauzu i posetili Prilep.

foto album: Pelister – autor slika Dejan Filipović

foto album: Kajmakčalan – autor slika Dejan Filipović

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *