Najava akcije: Klisura reke Gradac

Planinarski klub “Vrbica” organizuje planinarsku akciju:

„Klisura reke Gradac“

17. septembar 2023. (nedelja)

Reka Gradac je udaljena od Valjeva nekih 5km,a izvire u podnožju planine Povlen, i spada u reke ponornice, što znači da u jednom delu ponovo ponire pod zemlju, da bi kasnije opet izvirao i nastavlja tok. Veruje se da je reka Gradac najčistija i bistrija reka u zemlji, a verovatno i u regionu, tako da je
dom mnogim vrstama ribe, od kojih je pastrmka možda i najrasprostranjenija. Kanjon reke dugačak je 22.7 kilometara i u njemu se nalazi veliki broj istraženih ali i onih manje poznatih pećina i jama. Onih pećina koje su do sada otkrivene i istražene ima oko 70, što je velika retkost ako uporedimo samu veličinu kanjona.

POLAZAK: 17. septembra 2023. godine u 6,00 časova sa platoa ispred pozorišta u Velikoj Plani.

MARŠUTA: Velika Plana – Valjevo – Gradac – manastir Ćelije i nazad.

PLAN I PROGRAM AKTIVNOSTI:

Oko 9,00 h dolazak do same reke Gradac, pauza za kafu, priprema i polazak na pešačenje.

Krećemo se uzvodno uređenom pešačkom stazom uz samu reku, prolazimo pored konjičkog kluba, a nakon 2.5 km dolazimo do Degurićke pećine, pećine izvorskog tipa, sa izuzetno hladnom vodom i temperaturom vazduha u njoj, koji se sa svakih 300 metara dubine smanjuje za čak 12 stepeni. Za nju se vezuje i jedna od verzija pogibije istaknutog člana ravnogorskog pokreta Nikole Kalabića.

Nastavljamo kretanje uz samu reku prolazeći kroz gustu šumsku stazu sa stoletnim stablima, povremeno izlazeći na neki od vidikovaca. Nakon pređenih 6 km stižemo u uži deo klisure, do etno – ekološkog domaćinstva „Skok po skok“, smeštenog u prelepu ambijentalnu sredinu, gde svraćamo na pauzu za piće, i možemo kupiti nešto od ponude ekološki proizvedenih specijaliteta i proizvoda ovog kraja.

Nakon pauze, nastavljamo uzvodno niz kanjon u delu gde je Gradac najplići i najbistriji, tako da se sve vreme iz vode presijavaju pastrmke. Stižemo do čistine „Šareno platno“ pod strmom liticom na čijem se vrhu nalazi arheološki lokalitet grad Proklete Jerine, a u podnožju se nalazi Eko bivak.

Ovde ćemo napraviti dužu pauzu za opuštanje i druženje, a i za potencijalno kupanje za one najhrabrije! Ko želi, možemo nastaviti još 2.5 km do vrela, odnosno izvorišta reke. Nakon odmora, vraćamo se nizvodno, i šumskom stazom dolazimo do manastira Ćelije, gde će nas čekati autobus, te se nakon obilaska upućujemo nazad za Veliku Planu, gde stižemo u večernjim časovima.

Staza je ukupne dužine 14 km, sa blagim usponom, i spada u lake do srednje teške ture.

OPREMA: Planinarska za očekivane vremenske uslove (planinarske cipele, jakna za vetar i zaštitu od kiše. Bliže informacije kod organizatora prilikom prijave).

HRANA: Iz ranca, poneti vodu na uspon, kasnije je voda iz reke pitka! Po povratku za Veliku Planu ručak u nekom od lokalnih restorana.

KOTIZACIJA: 1200 dinara (prevoz i organizacioni troškovi).

PRIJAVE: Prijave do četvrtka 14. septembra ili do popune vozila uz uplatu akontacije i mogu se izvršiti kod vodiča ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00 uz uplatu. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu u suprotnom akontacija neće biti vraćena.

ORGANIZATOR: Branko Životić 061/366-9663

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.
Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2023. godinu.
Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *