Najava akcije: Šar planina

Planinarski klub “Vrbica” organizuje visokogorsku planinarsku akciju:

„Šar planina“

9.-10. septembar 2023.

Šar-planina (kolokvijalno Šara) je planina koja se nalazi na granici Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Poznata je i po drugim nazivima: Skardus, Carska planina i Monte Argentaro koji datiraju iz perioda srednjeg veka. Šar-planinu karakteriše prostrano bilo, čija dužina po horizontalnoj projekciji iznosi 80 do 85 km, odnosno teritorijalno od Kačaničke klisure na severoistoku, sa vrhom Ljuboten, pa sve do gornjeg toka Radike i Vrutoka na jugu, teritorijalno tromeđe makedonsko-albansko-srpske granice. Ovaj venac impozantnih razmera postiže i zavidnu visinu od čak 2750m, sa preko pedeset vrhova koji prelaze kotu 2400 m n.v.

Foto: Zija Jonuzoski

PK Vrbica upravo tu i organizuje akciju! Ovde su smešteni i neki od najviših vrhova masiva uključujući i najviši, Titov vrh sa nadmorskom visinom 2747 metra. Isti okružuju tek nešto niži Mali Turčin i Bakardan (2701m n.v.) sa jedne, odnosno atraktivni Plat (2398 m n.v.) i Sredni Kamen (2465 m n.v.) Šar planina ima 37 ledničkih jezera, od kojih 25 u Severnoj Makedoniji, a ostatak na Kosovu, koja „blistaju u naborima planine poput bezbroj sivo-zelenih očiju koje gledaju u nebo“.

POLAZAK: 9.9.2023. u 4,00 sa parkinga ispred bioskopa u Velikoj Plani.

MARŠUTA: Velika Plana – Niš – Skoplje – Popova Šapka i nazad.

PLAN I PROGRAM AKTIVNOSTI:

I DAN

Oko 9-10 h dolazak u Popovu Šapku, priprema i polazak na uspon.

Kretaćemo se tzv. zimskom stazom u pravcu istok-zapad do Titovog vrha. Staza vodi od ski centra ispod žičare, izlazi na impozantni greben Cerepašine gde će se nizati vrhovi Bezimeni 2.437 m n.v., Anteni 2.531, Sin vrv 2.550 m n.v., Karabunar 2.600 m n.v., Bakardan 2.700 m n.v. ps sve do Titovog vrv-a (Golem Turčin) 2.747 m n.v.

Za uspon do vrha potrebno je savladati kumulativan uspon oko 1500 m i spust od 500 m na pređenih 11 km.

Na samom vrhu se smeštamo u objekat gde provodimo ostatak dana i noć!

II DAN

Buđenje, doručak, priprema i polazak.

Staza vodi na severozapad grebenom preko bezimenog vrha 2.393 m n.v. do prevoja na 2.280 m n.v. sa kog ćemo penjati vrh Sredni kamen 2.464 m n.v. (mogućnost ostanka na praveju dok se grupa ne vrati sa vrha). Nakon kraćeg odmora na ovom vrhu vraćamo se nazad do prevoja.

Sa prevoja dalje nastavljamo naglo dole niz Lešnički vodopad do doline reke Lešnice na 1800 m n.v. od koje nas ponovo očekuje uspon do prevoja na 2.050 m n.v. (mogućnost ostanka na praveju dok se grupa ne vrati sa vrha). Sa prevoja penjemo vrh Plat 2.398 m n.v. sa kog se možda pruža i najlepi pogled na ceo greben Ceripašine, vrh Sreden kamen, Donju i Gornju Lešnicu. Odmor na vrhu i povratak na prevoj.

foto: Dobrica Dabović

Sa prevoja preko Bačila vraćamo se do ski centra i našeg smeštaja kolskim putem ispod grebena Ceripašine gde će nam sve vreme na severu pucati pogled na centralni glavni greben Šar-Planine, potez od Ljubotena do Vrtopa i sela Bozovce i Vešala u dolini.

Staza je dužine oko 15 km i kumulativno oko 800 m uspuna i 1600 m u spustu.

Za oba dana potrebno je proći oko 36 km i savladati ukupan uspon od oko 2.300 m sa oko 2100 m u spustu. Tura je fizički zahtevna i na ovu akciju mogu poći samo učesnici sa odličnom kondicijom!

Po završetku ture povratak za Veliku Planu sa usputnom pauzom za ručak po dogovoru.

Dolazak u Veliku Planu u kasnim večernjim časovima.

OPREMA: Za visokogorske uspone u letnjim uslovima. Obavezna oprema su planinarske cipele, jakna – zaštita od kiše i vetra, krema sa zaštitnim faktorom, rezervna topla odeća za noćenje, lampa…

NAPOMENA: Sa sobom je potrebno poneti podmetač i vreću za spavanje, kao i hranu i vodu za dva dana boravka na planini!!!

HRANA: Iz ranca. Na uspon poneti najmanje 4-5 l vode i hranu za dvodnevni boravak u planini.

SMEŠTAJ: Noćenje u objektu na samom Titovom vrhu.

DOKUMENTI: Obavezno poneti pasoš ili ličnu kartu zbog prelaska međunarodne granice; zdravstvena knjižica i planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2023. godinu.

PREVOZ: Sopstvenim vozilima!

PRIJAVE: Broj mesta ograničen! Prijave se mogu izvršiti kod vodiča/organizatora i/ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00.

ORGANIZATOR/VODIČ: Dejan Filipović (066/411-985)!

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.

Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2023. godinu.

Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Autor naslovne fotografije: Zija Jonuzoski

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *