Najava akcije: Musala i Rilska jezera

Planinarski klub “Vrbica” organizuje visokogorsku planinarsku akciju:

„Musala i Rilska jezera“

21 – 23. jul 2023.

Rila (BG)

Rilska planina leži udaljena oko 100 km od Sofije u jugozapadnoj Bugarskoj. Najviši vrh planine je 2925 m. visoka Musala, ostali veći vrhovi su: Dimitrov (2902 m), Malovica (2730 m), Rilec (2715 m) i Belmeken (2627 m). Planina Rila prostire se na površini od 2,629 km², od toga se na površini od 81 000 hektara prostire Nacionalni park Rila.

Rilska planina je geološki sastavljena od granitnih i gnajsnih metamorfnih stijena i paleozoiskih škriljaca prije 250,000,000 godina. Njen alpski reljef formiran je za pleistocentske glacijacije, tako da Rila ima preko 150 ledenjačkih jezera. Ona leže na visini od 2.100 do 2.500 m., najviše jezero leži na 2.709 m. ispod vrha Musala.

Padine Rile su izvor najvećih bugarskih rijeka: Marice, Iskara, Strume, Meste i Rilske reke. Rilska planina ima bogat šumski pokrov, koji se prostire do nadmorske visine od 2100 m. Doline su plodne i obrađene poljoprivrednim usjevima. Planina je stanište brojnnih divljih životinja; medveda, divljih svinja, risova, koza, vukova, jelena, sokola i orlova.

Planina je bogata Minerali|mineralima i termalnim izvorima, vadi se olovo i cink. Najtopliji termalni izvor od 102 °C koristi se za termalno kupalište Sapareva Banja (blizu Ćustendila).

Na zapadnim obroncima planine nalazi se poznati Rilski manastir iz 10. vijeka. Rila je popularna turistička destinacija, posijana brojnim planinskim domovima i hotelima. Na južnim padinama planine leže poznati bugarski skijaški centri Bansko i Razlog.

POLAZAK: 21.7.2023. u 22,00 časova sa parkinga ispred bioskopa u Velikoj Plani.

MARŠUTA: Velika Plana – Niš – Sofija – Borovec – Pančište i nazad.

PLAN I PROGRAM AKTIVNOSTI:

I DAN (SUBOTA):

U jutarnjim časovima dolazak u Borovec (1315 m n.v.), jedan od dva najveća zimska centra u Bugarskoj. Pauza za doručak i priprema za uspon.

Prvom gondolom u 9 h krećemo ka Jastebcu (2369 m n.v.). Od Jastrebca krećemo do doma Musala (2389 m n.v.), do koga nam je potrebno nešto više od jednog sata hoda. Ovde pravimo kraću pauzu. Nakon pause nastavljamo ka vrhu. Prolazimo pored doma Everest (2709 m n.v.) i najvišeg ledničkog jezera na Balkanu. Za oko 2,5 sata hoda od doma Musala, izlazimo na vrh Musala – najvišeg vrha na Balkanskom poluostrvu. U zavisnosti od vremenskih prilika pravimo dužu pauzu na vrhu. Povratak istom stazom do gondole Jastebac i silazak u Borovec.

Staža dužine oko 15 km pešačenja i 700 m u usponu I silasku.

Nakon ture odlazak u smeštaj, slobodno veče i noćenje

II DAN (NEDELJA):

Buđenje, doručak i pakovanje stvari u vozilo i prevoz do Pančišta.

Žičarom „7 rilskih jezera“ (1520 m n.v.) se penjemo do doma „Sedam jezera“ (2100 m n.v.), te dalje obilazak usputnih jezera, sa usponom na vidikovac Razdel 2600 (m/nv) i vrh Vazov vrh sa kojih se pruža odlican pogled na lepote planiane Rila. Tura je kružna, obilazi sva jezera i pomenute vrhove i završava se kod ponovo kod doma „Sedam jezera“ odakle se spuštamo žičarom do parkinga u Panačistu.

Dužina staze oko 18 km i 800 m u usponu i silasku. Ko ne želi da ide na vrhove, može obilaziti i uživati u lepotama jezera, uz dogovor sa vodicem. Navedeni vrhovi nisu tehnički zahtevni, ali je potrebna solidna fizička kondicija, zbog savladavanja velike visinske razlike.

OPREMA: Potrebno je imati i koristiti planinarsku opremu predviđenu za visokogorske uspone u letnjim uslovima!N

HRANA: Poneti hranu i vodu za prvi dan uspona i/ili za oba dana. U Borovecu je moguće nabaviti hranu u marketu ili večerati u nekom od lakalnih restorana. U povratku za Srbiju drugog dana planiran je ručak u nekom od usputnih restorana.

SMEŠTAJ: Villa Park Guest Apartments (četvorokrevetni studio)

DOKUMENTACIJA: Svaki učesnik je dužan da ponese pasoš, overenu zdravstvenu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2023. godinu i da obezbedi sam osiguranje (opciono)

KOTIZACIJA:

  • 4.500,00 din. (cena obuhvata prevoz i organizacione troškove, putarine i prenoćište za vozača). Akciju subvencioniše PK Vrbica!
  • Toškovi prenoćišta – oko 1500 din. (u domaćoj valuti)
  • Troškovi žičare za oba dana (plaćanje na licu mesta) – oko 20 e (u domaćoj valuti)

PRIJAVE: Do popune vozila (16 mesta) i/ili najkasnije do nedelje 9. jula 2023. god. Prijava isključivo sa uplatom akontacije u iznosu od 2500 din. Prijave i uplata akontacije se mogu izvršiti kod vodiča/organizatora i/ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu u suprotnom uplata neće biti vraćena.

ORGANIZATOR/VODIČ: Dejan Filipović 066/411-985

Ivan Slavnić 063/776-6344

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.
Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2023. godinu.
Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *