Najava akcije: 20. pohod Karađorđevim stopama

Planinarski klub „Vrbica“ iz Velike Plane
Vas poziva na republičku akciju Planinarskog saveza Srbije

20. pohod „KARAĐORĐEVIM STOPAMA“

29. april 2023.

Planinarski klub „Vrbica“ iz Velike Plane organizuje “jubilarni” 20. pohod planinarskom (brdskom) stazom “Karađorevim stopama” koji će se održati 29.04.2023. god. u sklopu obeležavanja Dana opštine Velika Plana. I ove godine polazak na pohod će biti od gradskog bazena u Velikoj Plani, a završiće se u Radovanjskom lugu , gde je 1817. godine nastradao Karađorđe.

PROGRAM AKCIJE I SATNICA:

Mesto okupljanja: Velika Plana, gradski bazen

08,00 – 09,00 – Prijem učesnika i evidencija.

09,00 – Otvaranje akcije.

09,15 – Polazak na stazu.

14,00-16,00 – Ručak i druženje u planinarskoj kući “Dom planinara na Momajskoj kosi”.

17,00 – Predstava “Ubistvo Karađorđa”, podela zahvalnica i zatvaranje akcije.

18,00 – Ispraćaj i prevoz planinara koji dolaze na akciju sopstvenim ili javnim prevozom, autobusom od Radovanjskog luga do Velike Plane

OPIS STAZE

„20. pohod „Karađorđevim stopama“ biće organizovan prelaskom jedne staze za sve planinare:

Staza je duga 15 km sa ukupnim usponom od oko 450 m. Obuhvata kontrolne tačke – KT1, KT2 i KT4

Staza je sa malom nadmorskom visinom, nije previše zahtevna i obuhvata tri kontrolne tačke (1. Manastir Pokajnica 162 m n.v., 2. Manastir Koporin 146 m n.v. i 4. Radovanjski lug 163 m n.v.). Staza prolazi pored Vrbice 227 m, kote po kojoj klub i nosi ime.

Staza se delimično pruža pored vodotokova, pa je u slučaju kiše ili vlažnog vremena potrebno imati odgovarajuću obuću.

Pitka voda se nalazi kod svih kontrolnih tačaka.

Napomena: Nakon starta akcije poželjno je da se vaša vozila prevezu u Radovanjski lug ( koje se nalazi na nekih 9 km od Velike Plane ), gde ćemo i završiti akciju.

Za učesnike koji na akciju dođu sopstvenim prevozom ili javnim saobraćajem klub će obezbediti prevoz nakon završetka akcije nazad do Velike Plane.

Planinari koji 5. put prelaze brdsku stazu u sklopu pohoda „Karađorđevim stopama“ treba da ponesu svoj dnevnik staze i dostave organizatoru na uvid i overu, i najave svoj dolazak najmanje 7 dana pre održavanja akcije.

Organizator akcije obezbeđuje pečat akcije, bedž, učesničku knjižicu, zahvalnicu za društva, kao i povelje za najmlađeg i najstarijeg učesnika i najmasovniji klub na akciji.

Pred sam kraj akcije organizator obezbeđuje ručak (planjanski brđanski gulaš po ceni od 350 din.) u planinarskoj kući “Dom planinara na Momajskoj kosi”. Potrebno je poneti pribor i porciju!

Svaka grupa od tri ili više člana mora imati vodiča koji odgovara za ponašanje svojih članova na stazi. Vodič je dužan da pripremi spisak učesnika sa čitko ispisanim imenima članova svoje grupe na obrascu Planinarskog saveza Srbije (u spisku označiti najmlađeg i najstarijeg planinara učesnika akcije), dostaviti ga organizatoru na početku pohoda.

Na stazi će biti prisutni redari organizatora i ekipe Crvenog krsta. Učesnici na akciji učestvuju na sopstvenu odgovornost, shodno svojim zdravstvenim i fizičim sposobnostima.

Planinarski klubovi, društva, grupe i pojedinci zainteresovani za učešće u ovom pohodu mogu se najaviti i dobiti bliža obaveštenja na sajtu i fejsbuk stranici kluba, E-mail adresi pdvrbica@gmail.com ili na brojevima tel.:

066/411 – 985 Dejan Filipović

064/117 – 8141 Nenad Dinčić – Koska

Vidimo se u Velikoj Plani i spremite se za Radovanje!

Planinarski klub VRBICA

www.pdvrbica.org.rs

facebook stranica kluba

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *