Najava akcije: Borački krš i Ostrvica

Planinarski klub “Vrbica” organizuje planinarsku akciju:

„Borački krš i Ostrvica“

29. januar 2023. (nedelja)

Borački krš je redak reljefni fenomen i uzvišenje odnosno deo ugašenog , u okviru Rudničkog masiva, koji je nastao pre oko 20 miliona godina, a čini ga niz stena velike čvrstine i neobičnog oblika. Njegov najviši vrh se nalazi na 515 nmv. Borački krš odlukom Vlade Republike Srbije 2019. godine je proglašen spomenikom prirode. Na jednoj od najviših tačaka se nalazila tvrđava Borač na Kršu.  

Ostrvica je uzvišenje u okviru Rudničkog masiva koje dominira selima u opštini Gornji Milanovac. Nadmorska visina vrha je 758 mnv. Po poreklu, Ostrvica predstavlja ostatak razorene vulkanske kupe. Zbog svog položaja i oblika, Ostrvica je u srednjem veku bila značajna jer se na njoj nalazilo vojno utvrđenje, čiji se ostaci i danas mogu videti na samom vrhu. Ostrvica je krajem maja 2009. proglašena za spomenik prirode.

POLAZAK: 29.01.2023. u 7.00 sa parkinga ispred bioskopa u Velikoj Plani.

MARŠUTA: Velika Plana – Kragujevac – selo Borač – Rudnik – Topola – Velika Plana.

PLAN I PROGRAM AKTIVNOSTI:

Oko 8,45 Dolazak u podnožje Boračkog krša i priprema za uspon.

9,00 Polazak na stazu.

Staza je ukupne dužine 5.5km sa visinskom razlikom od 260 mnv. Polazi se sa parkinga ispred crkve Sveti arhangel Gavrilo, staza je dobro obeležena, brzo se dolazi do vidikovaca sa kojih se pružaju pogledi na šumadijske predele. Posle obilaska par vrhova grebena Boračkog krša vraćamo se istom stazom na parking.

11,00 Polazak sa parkinga prema Ostrvici

12,00 Dolazak u podnožije Ostrvice

12,15 Polazak na uspon

Staza je ukupne dužine 2km sa visinskom razlikom od 230 mnv. Sa glavnog asfaltnog puta skrene se makadamskim putem dolazi do stepenica a zatim do stenovite staze i sajli za feratu. Zbog stenovitog tla kretanje po ovom terenu je teško izvoditi po vlažnom vremenu ili snegu, preporučuje se oprez i korišćnje opreme za feratu. Preko obezbeđenog grebena stiže se do vrha sa koga se pruža prelep pogled. Prilikom silaska takođe je potrebno obrati pažnju na bezbednost.

          Staza je fizički zahtevnija u zimskom periodu i zahteva iskustvo i tehničko znanje kretanja na planini u zimskim uslovima kao i na feratama.

          Ova staza nije fizički zahtevna. Za kretanje po grebenu je potrebno malo isustva i tehničke veštine. 

14.30 h Dolazak do autobusa

14.45 h Polazak ka Velikoj Plani sa jednim stajanjem u Jermenovačkom restoranu Openačka

17.45 h Planirani dolazak na parking u Velikoj Plani

OPREMA/NAPOMENA: Planinarska za očekivane zimske vremenske uslove dereze, cepin, kamašne, topla višeslojna odeća…

HRANA: Iz ranca, poneti vodu na uspon.

KOTIZACIJA: 1.000,00 din

PRIJAVE: Do popune vozila i/ili do četvtka 26.1.2023. god. isključivo sa uplatom akontacije od 500 dinara. Prijave se mogu izvršiti kod vodiča/organizatora ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu u suprotnom akontacija neće biti vraćena.

ORGANIZATOR/VODIČ: Ivan Slavnić (063/776-6344)

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.

Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2023. godinu.

Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *