Najava akcije: Tupižnica – „U čast mog donora“

Planinarski klub “Vrbica” organizuje planinarsku akciju

„U čast mog donora“

(In honor of my donor)

Tupižnica

17.09.2022. (subota)

Iz velike ljubavi prema prirodi i planinarenju, godinu dana nakon transplantacije pluća u Beču, Sandra Živković (27) organizovala je planinarski uspon u čast svog donora pod nazivom „IN HONOR OF MY DONOR“ na Tupižnici, kod Knjaževca, Te 2014. godine sa Sandrom su se popeli najbliži prijatelji i poznanici, a onda je odlučila da ova priča preraste u nešto ozbiljnije, s obzirom na predrasude i strahove koje ljudi imaju o zaveštanju organa. Od 2015. godine posetioci ove planinarske akcije imaju prilike da, pre nego što krenu sa planinarenjem, ukratko čuju životnu priču osobe koja je imala transplantaciju nekog organa, a potom i predstavnika Ministarstva zdravlja. Ove godine akcija će se održati 6. put.

Nijedno planinarenje nije „obično“, ali ovo se, na neki način, razlikuje od drugih. Ovaj planinarski uspon organizovan je u čast osobe čijim plućima Sandra diše, a pored toga ima i edukativni i humanitarni karakter. Edukativni – jer ćete saznati o mogućnostima transplantacije i dobrovoljnog zaveštanja organa, kao i o cističnoj fibrozi za koju je retko ko čuo, a koju u svetu ima oko 70 000 ljudi. Humanitarni– jer će sav prihod od majica sa logoom uspona biti uplaćen udruženju za cističnu fibrozu, bolesti koju Sandra ima od rođenja i zbog koje je imala transplantaciju pluća.

Planinarski uspon „IN HONOR OF MY DONOR“ organizuju udruženje „BUK“ i PD „Babin zub“ iz Knjaževca, Planinarski savez Timočkog regiona, a akciju podržavaju i Ministarstvo zdravlja i RTS kroz kampanju „Produži život“ kao podrška programu transplatacije.

Kupovinom majice sa logom uspona „IN HONOR OF MY DONOR“ donirate novac za osobe sa cističnom fibrozom (za kupovinu trenažera).

Pozivamo Vas da zajedno odamo počast osobi čijim plućima Sandra diše i na taj način širimo svest o značaju zaveštanja organa.

POLAZAK: Subota 17.09.2022. godine u 6:00 časova sa platoa ispred pozorišta u Velikoj Plani.

MARŠUTA: Velika Plana – Paraćin – Boljevac – selo Bučje i nazad.

08:00 – 09:00 Okupljanje i prijava učesnika kod Doma kulture u Bučju
09:00 Pozdravna reč domaćina
09:15 Polazak na akciju
09:30 Paljenje sveća u crkvi Sv. Ilije u čast Sandrinog donora (po želji) na putu ka Tupižnici i nastavak kretanja ka vrhu
16:00 – 17:00 Povratak učesnika i podela ručka. Nakon ručka dodela zahvalnice društvima, klubovima, udruženjima i pojedincima. Zatvaranje akcije.

Staza je kružna, dužine oko 12 km i oko 700 m uspona, sa raznovrsnim terenom od šumskog puta preko grebena Tupižnice i sipara.

Očekivani dolazak u Veliku Planu oko 20:30 časova.

OPREMA: Planinarska oprema za očekivane vremenske uslove (bliže informacije kod vodiča)

HRANA: Iz ranca, poneti vodu na uspon. Nakon uspona organizator obezbeđuje topli obrok.

KOTIZACIJA:  1800 dinara (troškovi prevoza, organizacioni troškovi).

PRIJAVE: Krajnji rok za prijave je četvrtak 15.09.2022. ili do popune mesta. Tom prilikom obavezna je uplata akontacije od 1000 dinara. Prijave je mogu izvršiti kod vodiča ili u prostorijama kluba svakog četvrtka od 19 – 20 časova.

ORGANIZATOR: Milena Đorđević (069/699-669)

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.

Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2022. godinu.

Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *