Najava akcije: Stazama Stare planine

Planinarski klub “Vrbica” organizuje planinarsku akciju:

„Stazama Stare planine“

Dupljak ili Babin Zub

13. avgust 2022. (subota)

Stara planina planinski venac koji pripada Karpatsko-balkanskim planinama, a nalazi se pretežno u Bugarskoj i znatno manjim delom u jugoistočnoj Srbiji. Dužina ovog planinskog sistema iznosi 530 km. Pruža se od Vrške čuke sa srpsko-bugarske granice na zapadu sve do rta Emine kod Crnog mora na istoku. U Srbiji, najviši vrh je Midžor sa 2169 metara nadmorske visine što ga čini najvišom tačkom uže Srbije, a Dupljak 2032 mnv se nalazi oko 2 km severno od Midžora na granici sa Bugarskom. Uspon na njega je teži i izazovniji od uspona na Midžor. Sa oba vrha se pružaju prelepi pogledi na planine u Srbiji, Bugarskoj.

POLAZAK: 13.8.2022. u 5.00 sa parkinga ispred bioskopa u Velikoj Plani.

MARŠUTA: Velika Plana – Niš – Svrljig – selo Kalna – Babin zub i nazad

PLAN I PROGRAM AKTIVNOSTI:

Oko 9,00 časova dolazak do podnožija Babinog zuba 1550 m n.v. prijava učesnika i priprema za uspon.

9,30 Otvaranje akcije i polazak na izabrane staze      

  • Staza 1. „Babin zub“. Staza je kružna, ide oko kamene stene Babin zub 1758 mnv i vidikovca, sa polaskom i dolaskom kod restorana „Plaža“ 1580 mnv ukupne dužine oko 5 km i visinskom razlikom 180m. Lagana tura prilagođena svima!
  • Staza 2. „Dupljak“ ukupne dužine 17.5km i visinskom razlikom 452m sa polaskom kod restorana „Plaža“i povratkom istom stazom. Dupljak 2032 mnv je nešto niži od Midžora i jedini viši vrhovi od 2000 mnv Stare planine na teritoriji Srbije sa koga se pruža prelep pogled na sam Midžor.Uspon je u prvom delu je kolski put i isti je kao i onom ka Midžoru. Obilazi se Žarkova čuka-1850 mnv sa leve strane i produžava ka Tupanaru. Na označenoj raskrsnici ispod Tupanara skreće se levo na stazu koja preko Vučje jame 1789 mnv obrasle klekom i kamenitim završnim delom stiže se do vrha Dupljak.
  • Nešto teža tura prilagođena planinarima sa boljom fizičkom kondicijom!

17,00 Povratak u podnožije Babinog zuba

17:30 Podela zahvalnica i polazak za Veliku Planu

22,00 Očekivani dolazak u Veliku Planu,

OPREMA/NAPOMENA: Potrebno je imati i koristiti planinarsku opremu predviđenu za letnje visokogorske uslove (zaštitu od sunca, vetra i kiše itd.)

HRANA: Iz ranca, poneti vodu na uspon. Večera u povratku u nekom od lokalnih restorana.

KOTIZACIJA: 2.500,00 din

PRIJAVE: Do popune busa (19 mesta) i/ili najkasnije do 11.8.2022., isključivo sa uplatom akontacije u iznosu od 1000 din.. Prijave se mogu izvršiti kod vodiča/organizatora, a uplata akontacije u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu u suprotnom uplata neće biti vraćena.

ORGANIZATOR I VODIČ: Dejan Filipović ( 066/411-985 )N

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.

Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2022. godinu.

Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *