Najava akcije: Pirin

Planinarski klub “Vrbica” organizuje visokogorsku planinarsku akciju:


„PIRIN“
29.-31. jul 2022.


Pirin je planinski masiv u jugozapadnom delu Bugarske. Nastavnja se na masiv Rile sa severa i proteže se sve do grčke granice na jugu. Pirin je vododelnica egejskog i crnomorskog sliva. Na istoku doseže do reke Meste, a na zapadu do Strumice. Najviši vrhovi Pirina se nalaze u Severnom Pirinu. Vihren (2914 m) je najviši vrh Pirina i treći vrh Balkana. Do 2000 m je prekriven šumom, a iznad su livade, stene i nisko rastinje. Mnogobrojna glečerska jezera čine ovu planinsku lepoticu privlačnom mnogim ljubiteljima prirode. Planinarske staze povezuju Pirin sa Rilom i grčkim planinama. U podnožju Pirina se nalazi najlepše skijalište u Bugarskoj – Bansko. Za vreme skijaške sezone, Bansko ima deset puta više stanovnika.

POLAZAK: 29.7.2022. u 20,00 časova sa parkinga ispred bioskopa u Velikoj Plani.
MARŠUTA: Velika Plana – Dimitrovgrad – Sofija – Bansko – Dobrinište i nazad.

PLAN I PROGRAM AKTIVNOSTI:


I DAN (SUBOTA):

7,00 h dolazak do planinarskog doma Vihren, kratka pauza za osveženje, pa polazak na pešačenje.

Od planinarskog doma Vihren sa 1950 m n.v. preko Kazana 2200-2400 m n.v. dolazimo na prevoj Premkata 2610 m n.v. sa koga penjemo prvo vrhove Kutelo I 2908 m n.v., Kutelo II 2907 m n.v. a zatim preko prevoja Končeto i Banski suhodol 2884 m n.v. Vraćamo se do prevoja Premkata i sa severne strane penjemo Vihren 2914 m n.v. najviši vrh Pirina. Sa Vihrena se južnom stranom spuštamo do doma gde i završavamo turu.

Ova tura spada u zahtevnije jer je na 10ak km potrebno savladati oko 1300 m uspona i isto toliko spusta.
Nakon ture odlazak u smeštaj i slobodno veče u Banskom.

II DAN:

Ustajanje, doručak i pakovanje stvari u vozilo. Putovanje do mesta Dobrinište i žičare Goce Delčev. Žičarom se penjemo do doma i jezera Bezbog što je i naša početna tačka.

Staza vodi od jezera sa 2240 m n.v. vodi do vrha Bezbog 2645 m n.v. a zatim i grebenom do nešto višeg vrha Polezan 2851 m n.v.

Staza je dužine oko 8 km sa oko 700 m uspona i isto toliko spusta. Spada u srednje teške.

Nakon ture i ručka polazak za Veliku Planu gde pristižemo u kasnim večernjim časovima

OPREMA: Za visokogorske uspone u letnjim uslovima. Obavezna oprema su planinarske cipele, flaša za najmanje 2 litra vode, hrana za celodnevni boravak u planini, jakna, zaštita od kiše, rukavice, šešir ili kačket, krema sa zaštitnim faktorom, rezervna odeća …

HRANA: Iz ranca za 2 dana. Poneti hranu i vodu za prvi dan uspona. Nakon toga, sve se može nabaviti u prodavnicama i restoranima u Banskom.

SMEŠTAJ: U višekrevetnim apartmanima u Banskom.

DOKUMENTI: Obavezno poneti pasoš zbog prelaska međunarodne granice; zdravstvena knjižica i planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2022. godinu.

KOTIZACIJA: 6.500,00 din (cena obuhvata prevoz i organizacione troškove, smeštaj za vozače) + 12 eura (jedno noćenje). Cena žičare je oko 10 e. Smeštaj i žičaru plaćamo na licu mesta u bugaskim levima. Troškove prevoza za članove PK Vrbica (sa plaćenom članarinom za 2022. god.) subvencioniše klub. Članovi drugih klubova doplaćuju prevoz 1.500,00 din.

PRIJAVE: Do popune vozila (15 mesta). Prijava isključivo sa uplatom akontacije u iznosu od 3000 din. Prijave i uplata akontacije se mogu izvršiti kod vodiča/organizatora i/ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu u suprotnom uplata neće biti vraćena.

ORGANIZATOR/VODIČ: Ivan Slavnić 063/776-6344

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.
Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2022. godinu.
Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *