Najava akcije: Treskavac, Decebal i manastir Mrakonija

Planinarski klub “Vrbica” organizuje odlazak na planinarsku akciju:

„Treskavac, Decebal i manastir Mrakonija“

22. maj 2022. (nedelja)

Đerdapska klisura, najveća u Evropi, koliko razdvaja toliko i spaja srpsku i rumunsku obalu Dunava. Iako se dve države nalaze na suprotnim stranama moćne reke, povezuju ih izvanredne prirodne i kulturne vrednosti, zbog čega su obe strane stavile ovaj prostor pod visok stepen zaštite. Tako se nasuprot najvećeg nacionalnog parka Srbije nalazi skoro duplo veći rumunski park prirode Gvozdena Kapija (Porțile de Fier). Ipak, mora se priznati da je srpska strana objektivno bogatija zanimljivim mestima, što naravno ne znači da ni rumunska nema svojih atrakcija: jedan od najinteresantnijih i najprivlačnijih prirodnih lokaliteta Đerdapa nalazi se upravo sa rumunske strane – planinski vrh Treskavac.

Sa svojih 755 metara nadmorske visine, Treskavac je najviši vrh parka prirode Gvozdena Kapija. Čak i da se ne ističe visinom, gola, gotovo vertikalna porfirska stena (poslednji ostatak kupe davno ugašenog vulkana) svakako je jedan od najupečatljivijih prizora s obe strane ovog dela Dunava. To su znali i najstariji stanovnici ovih krajeva, koji su baš na suprotnoj obali izabrali mesto za jedno od prvih naselja koje istorija poznaje; mnogi arheolozi i istoričari danas smatraju da su žitelji Lepenskog vira imali poseban odnos prema Treskavcu, od teorije da su oblikom osnove svojih kuća svesno podražavali trapezoidni oblik ove stene do (prilično klimave) pretpostavke da su Treskavac posmatrali kao neki vid božanstva.

Kamena skulptura Decebal predstavlja najveću klesanu skulpturu u Evropi, dužine 42,9 i širine 31,6 metara. Nalazi se na ušću reke Mrakonije u Dunav, na rumunskoj strani Đerdapske klisure, u blizini grada Oršava. Skulptura predstavlja lice Decebala, poslednjeg kralja Dačana koji je vladao u razdoblju od 87. do 106. godine. Građena je u periodu od 1994. do 2004. godine i na njoj je radilo 12 skulptora, a po projektu italijanskog skulptora Maria Đelotija. Njegov lik je simbolično isklesan preko puta Trajanove table na srpskoj strani, kako bi doveka prkosio ovom rimskom imperatoru. Decebalovo oko dugo je 4,3 metara, a nos je dugačak sedam i širok četiri metra. Samo je 6 metara niža od njujorškog Kipa Slobode.

Kada ga vidite sa vode, činiće vam se da ste ispred manastira na Svetoj gori izgrađenom na steni i kamenim temeljima koji zaustavljaju talase Dunava. Današnji Manastir Mrakonija (skriveno mesto ili mračna voda) sagrađen je na levoj obali Dunava na mestu nekadašnje balon stanice sa koje se pratila plovidba u uskoj klisuri gde dva broda istovremeno nisu mogla prođu. Prema dokumentima, manastir Mrakonija postoji od sredine XV veka i zbog svoje sudbine i burne istorije, poznat je i kao „manastir pod vodom“. Uništen je tokom rusko-tursko-austrijskog rata između 1787. i 1792. godine, ponovo izgrađen i srušen 1968. a ruševine poplavljene vodama Dunava. Obnovljen je 1995. godine. Izgrađen je u obliku krsta sa tremom otvorenim prema Dunavu, a na prozoru na ulazu u manastir piše: „Rođen i ubijen više puta, manastir se pojavljuje danas, izvan smrti, kao sigurnost vere, nada u vaskrsenje i temelj ljubavi“.

POLAZAK: 22. maja 2022. godine u 5,00 časova sa platoa ispred pozorišta u Velikoj Plani.

MARŠUTA: Velika Plana – Kovin – Bela Crkva – granični prelaz Kaluđerovo – selo Svinta – granični prelaz Đerdap – Veliko Gradište – Velika Plana.

PLAN I PROGRAM AKTIVNOSTI:

Dolazak do podnožija planine Treskavac (sa usputnom pauzom za kafu) u jutarnjim časovima. Priprema i polazak na uspon.

Staza je ukupne dužine nekih 10ak km ali sa nekih 600 m uspona spada u srednje teške. Laganim hodom staza se prelazi za nekih 6 sati!

Nakon uspona posetićemo kamenu skulpturu Decebal i manastir
Mrakonija.

U povratku planiran je ručak/večera u nekom od usputnih restorana.

Dolazak u Veliku Planu u kasnim večernjim časovima

OPREMA: Planinarska za očekivane vremenske uslove (planinarske cipele, jakna za vetar i zaštitu od kiše. Bliže informacije kod organizatora prilikom prijave).

HRANA: Iz ranca, poneti vodu na uspon.

DOKUMENTI: Obavezno poneti pasoš zbog prelaska međunarodne granice; zdravstvena knjižica i planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2022. godinu

KOTIZACIJA: 2600 dinara (prevoz i organizacioni troškovi)

DOKUMENTI: Obavezno poneti pasoš ili ličnu kartu zbog prelaska međunarodne granice; zdravstvena knjižica i planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2022. godinu

PRIJAVE: Prijave do popune prevoza (17 mesta) ili do 19. maja uz uplatu akontacije od 1000 din. i mogu se izvršiti kod vodiča ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00 uz uplatu. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu u suprotnom akontacija neće biti vraćena.

ORGANIZATOR: Ivan Slavnić (063/776-6344)

Vodič na terenu: Vlastimir Adamović MB 865

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.
Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2022. godinu.
Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *