Najava akcije: Narcisu u pohode

Planinarski klub “Vrbica” organizuje odlazak na tradicionalnu planinarsku akciju:

„Narcisu u pohode“

15. maj 2022. (nedelja)

Planinarsko smučarsko društvo „Gvozdac“ Kraljevo Vas poziva na tradicionalnu planinarsku akciju na planini Stolovi.

Planina Stolovi nalazi se u centralnom delu Srbije, u blizini grada Kraljevo. Najviši vrh Stolova je Kamarište (ili Usovica) visine 1375 mnv. Drugi po visini vrh je Čiker visine 1324 mnv. Specifičan reljef  koji čine uski grebeni, koji se sa vrha spuštaju u dolinu u svim pravcima, formiraju zvezdastu formu planine.

Pogled na Stolove sa Troglava

Ono što će hajking na ovoj planini učiniti posebnim je susret sa divljim konjima koji žive na ovoj planini. Konji su naviknuti na prisustvo ljudi pa im je moguće i prići ali uz veliku dozu opreza. Krdo broji preko 30 jedinki i stalno se uvećava, a o njima brine društvo ljubitelja konja “Stolovi” iz Kraljeva. Ukoliko se odlučite da Stolove posetite sredinom meseca maja, sigurno ćete uživati u mirisima nepreglednih polja divljeg narcisa koji rastu na ovoj planini, na visinama preko 1000 mnv.

Tradicionalno, već 60 godina za redom, na Stolovima se u maju, narcisima u čast, organizuje besplatna planinarsko-rekreativna manifestacija “Narcisu u pohode”. Organizator ove manifestacije je Planinarsko društvo “Gvozdac” iz Kraljeva.

Geografski položaj Stolova, kao i ostalih planina koje okružuju Stolove, pruža odlične mogučnosti za višednevno planinarenje. U neposrednoj blizini nalaze se planine Goč, Studena planina, Željin, Kopaonik, Golija, Radočelo, Čemerno, Troglav… Visine ovih planina variraju od 1000 – 2000 mnv, a staze garantuju nezaboravna iskustva u netaknotoj prirodi.

POLAZAK: 15. maja 2022. godine u 5,30 časova sa platoa ispred pozorišta u Velikoj Plani.

MARŠUTA: Velika Plana – Kragujevac – Kraljevo – selo Kamenica – selo Brezna i nazad.

PLAN I PROGRAM AKTIVNOSTI:

Do 08,00 dolazak do sela Kamenica, otvaranje akcije i priprema za pešačenje.

8,15 Polazak na turu
Stazaje dugačka oko 21 km sa usponom od 1000 m, spustom 800 m i pri usponu vodi preko Orlovca, Ravnog sto-la i Nilovske previje do Usovice 1375 m n.v., a u povratku delom istim putem pa zatim preko Debelog brda do do Brezne gde je planiran završetak akcije i ručak. Staza spada u srednje teške.
Za učesnike sa slabijom kondicijom postoji opcija lakše staze od Kamenice preko Orlovca 938 m n.v. i Debelog brda do Brezna dužine 11 km sa usponom od 700 m i spustom 500 m.

Do 15,00 dolazak do planinarskog doma „Zorica Gizdavić“ u Brezni, ručak, odmor i podela zahvalnica.

17,00 Polazak za Veliku Planu.

19,30 Očekivani dolazak u Veliku Planu.

OPREMA: Planinarska za očekivane vremenske uslove (planinarske cipele, jakna za vetar i zaštitu od kiše. Bliže informacije kod organizatora prilikom prijave).

HRANA: Iz ranca, poneti vodu na uspon. Organizator obezbeđuje ručak, ukoliko epidemiološke mere dozvole, po pristupačnoj ceni (obavezno poneti posudu i pribor za jelo).

CENA AKCIJE: 1200 dinara (prevoz i organizacioni troškovi)

PRIJAVE: Prijave do popune prevoza (19 mesta) ili do 12. maja uz uplatu akontacije od 500 din. i mogu se izvršiti kod vodiča ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00 uz uplatu. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu u suprotnom akontacija neće biti vraćena.

ORGANIZATOR: Dimić Dalibor (064/252-7605)

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.
Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2022. godinu.
Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *