Najava akcije: Greben i Vlaška planina

Planinarski klub “Vrbica” organizuje odlazak na planinarsku akciju:

„Greben i Vlaška planina“

7-8. maj 2022. (subota-nedelja)

Geben i Vlaška planina se nalaze u jugoistočnoj Srbiji između Pirota i Dimitrovgrada. Poznate su kao planine podeljene uzanom i visokom klisurom reke Jerme. Na ulazu u klisuru nalazi se srednjevekovni manastir Poganovo iz 1395 godine. Ovaj kraj obiluje prelepim vidicima prema planinam jugoistočne Srbije i Bugarske koji se pružaju sa vrhova ovih planina. Naselja u podnožiju planina su stara i većinom napuštena. U objektima stare tradicionalne gradnje živi mali broj starih ljudi.

Greben planina, vrh Bežanište1338 mnv i Vlaška planina, vrhovi  Dren 1324mnv, Panica 1442mnv, Vrti bog1443 mnv. Sa oba vrha se pružaju prelepi pogledi na planine u Srbiji, Bugarskoj.

POLAZAK: 7.5.2022. (subota) u 5.00 sa parkinga ispred bioskopa u Velikoj Plani.

MARŠUTA: Velika Plana – Niš – Pirot – selo Dragovita – selo Vlasi i nazad.

PLAN I PROGRAM AKTIVNOSTI:

I DAN (subota)

9.00 h  Dolazak u selo Dragovita, podnožje Greben planine i priprema za uspon.

Izlazak na vrh Bežanište1338 mnv grebenskom stazom. Povratak stazom u podnožiju Grebena prema manastiru Poganovo. Moguć je obilazak vrhova Bezimeni vrh I Mumulj u zavisnosti od brzine grupe.

Posle obilaska manastira večera u restoranu “Poganovski manastir” preko puta manastira. Smeštaj u selu Vlasi u smeštaju “Golemi Kamik”.

Staza je dugačka oko 15km sa akumulacionom visinom od oko 700m. Fizički nije mnogo zahtevna a prelezak grebena do vrha Bežanište je tehnički zahtevan, delovi uspona zahtevaju penjanje nogama i rukama

II DAN (nedelja)

8.00 h Polazak na stazu iz smeštaja u selu Vlasi.

Prolazak klisurom Jerme do podnožija Vlaške planine, oko 5,5km ravnom stazom. Kratak odmor  u restoranu Opančić posle koga se kreće na uspon prema vrhovima Dren 1324mnv, Panica 1442mnv, Vrti bog1443 mnv na Vlaškoj planini.

Staza je delimično kružna dužine oko 15km i akumulacione visine oko 1000mnv. Staza je tehnički i fizički srednje teška, u delu staze ispod vrha Dren prolazi kroz sipar.

U povratku većera u restoranu Opančić odakle se krenulo na uspon.

Očekivani dolazak u Veliku Planu u večernjim satima.

OPREMA/NAPOMENA: Planinarska za očekivane vremenske uslove. Obavezna lična oprema su planinarske cipele, jakna, rukavice, kape, naočare, krema sa zaštitnim faktorom, rezervna odeća…

HRANA: Iz rancau toku uspona I u restoranu po završetku akcije. U smeštaju postoje prostorije kuhinje. Poneti min 1,5l vode na uspon!

SMEŠTAJ: Grupni u selu Vlasi u smeštaju “Golemi Kamik”. .

KOTIZACIJA: 2.200,00 din (cena obuhvata prevoz i organizacione troškove, smeštaj za vozača) + 10 eura (noćenje).

PRIJAVE: Do popune vozila (17 mesta). Prijava isključivo sa uplatom akontacije u iznosu od 1000 din. Prijave i uplata akontacije se mogu izvršiti kod vodiča/organizatora i/ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu u suprotnom uplata neće biti vraćena.

ORGANIZATOR/VODIČ: Ivan Petrović (064/8842110)

NAPOMENA: Na stazi i u prevozu svi učesnici akcije se moraju strogo pridržavati svih propisanih epidemioloških mera koje budu važile u tom trenutku!!!

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.

Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2022. godinu.

Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *