Najava akcije: Međunarodni dan planina na Kablaru

Planinarski klub “Vrbica” organizuje planinarsku akciju

Kablar

11. decembar 2021. (subota)

Definisane kao predeli sa nadmorskom visinom iznad 500 metara, planine pokrivaju više od ¼ ukupnog svetskog kopna i predstavljaju pravi „trezor“ prirodnog bogatstva naše planete. O njihovom lokalnom, ali i globalnom geografskom, ekološkom i turističkom značaju snimljeno je na stotine dokumentarnih filmova, napisano hiljade knjiga, milioni članaka, stručnih radova, naučnih studija i popularnih putopisa. Osim što predstavljaju dom za gotovo 20% svetskog stanovništva, planine obezbeđuju pijaću vodu za daleko veći procenat stanovnika planete i stoga imaju možda i ključnu ulogu za održivost života na Zemlji. Zbog svoje neobjašnjive magije, živopisnih pejzaža, čistog vazduha i netaknute prirode, planine su i večita inspiracija prirodnjaka, naučnika i umetnika, pa i omiljena turistička destinacija velikom delu čovečanstva – avanturistima, ljubiteljima planinskih šetnji i zimskih sportova. Da bi sve ovo i ostale, 11. decembra 2003. godine Ujedinjene nacije ustanovile su Međunarodni dan planina koji se svake godine simbolično obeležava različitim akcijama, konferencijama i tribinama na temu očuvanja planinskog biodiverziteta.

Planina Kablar se nalazi na 13 km u vazdušnoj liniji (23 km putem) od Čačka, i 155 km od Beograda putem a tačno 100 km u vazdušnoj liniji. Kablar je visok 889 metara. Sa planinom Ovčar (985 m) gradi Ovčarsko-kablarsku klisuru, kroz koju protiče reka Zapadna Morava. Nedaleko od Kablara nalazi se poznato turističko mesto Ovčar Banja.Položaj ove planine veoma je specifičan. Ona se nalazi na samom jugozapadnom obodu Šumadije, dok se njoj susedna, veoma bliska planina Ovčar (985 m) nalazi već u Dinarskom predelu. Deli ih Zapadna Morava. Dva vrha udaljena su jedan od drugog samo dva i po kilometra u vazdušnoj liniji. Kablar ima pogled na grad Čačak, Ovčarsko-kablarsku klisuru, na meandre reke Zapadne Morave, kao i na brdo Brdo Ljubić. Klima je planinska i umerenokontinentalna.

POLAZAK: 11. decembar 2021. godine u 6,00 časova sa platoa ispred pozorišta u Velikoj Plani.

MARŠUTA: Velika Plana – Kragujevac – Čačak – Ovčar banja i nazad.

PLAN I PROGRAM AKTIVNOSTI:

9,00 Dolazak do Ovčar banje uz pauzu za kafu, priprema za uspon i polazak na pešačenje.

Od restorana Dom u banji do najvišeg vrha Kablara 889 m n.v. uspon ćemo izvršiti grebenskom stazom (br. 5). Nakon odmora na vrhu obilazimo i posećeniji susedni vrh 885 m n.v. sa koga se, takođe, grebenom (br. 2)spuštamo do isposnice Sv. Save preko koje se vraćamo do restorana Dom.

Staza je ukupne duzine oko 10 km sa oko 650 m uspona i isto toliko u spustu. Fizički i tehnički tura spada srednje teške.

18,00 Polazak za Veliku Planu

OPREMA/NAPOMENA: Planinarska za očekivane vremenske uslove.

Hrana: Iz ranca. Poneti vodu na uspon! Ručak u nekom od lokalnih restorana.

KOTIZACIJA: 1000,00 din

PRIJAVE: Do popune vozila, isključivo sa uplatom akontacije od 500,00 din. Prijave se mogu izvršiti kod vodiča/organizatora ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu u suprotnom uplata neće biti vraćena.

ORGANIZATOR/VODIČ: Dejan Filipović (066/411-985)

NAPOMENA: Na stazi i u prevozu svi učesnici akcije se moraju strogo pridržavati svih propisanih epidemioloških mera koje budu važile u tom trenutku!!!

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.

Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2021. godinu.

Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *