Najava akcije: Požerak – Južni Kučaj

Planinarski klub “Vrbica” organizuje planinarsku akciju

POŽERAK – Južni Kuča

5. decembar 2021. (nedelja)

Južni Kučaj je planinski masiv u istočnoj Srbiji. Na severu se graniči sa rekom Resavom i planinom Beljanicom, sa istoka Zlotskom rekom i Crnim vrhom, sa juga rekom Čestobrodicom i sa zapada dolinom reke Velike Morave. Ima veliki broj vrhova preko sa 1000 metara nadmorske visine. Najviši vrh Južnog Kučaja je Velika Tresta koji doseže 1.284 metara nadmorske visine.

POLAZAK: 5. decembar 2021. godine u 5,30 časova sa platoa ispred pozorišta u Velikoj Plani.

MARŠUTA: Velika Plana – Despotovac – Resavska pećina i nazad.

PLAN I PROGRAM AKTIVNOSTI:

7,30 Dolazak do Resavske pećine uz pauzu za kafu, priprema za uspon.

8,00 Polazak na stazu.

Od Resavske pecine u duzini od 2 km krecemo se kamenim putem sa konstantnim blagim usponom. Prolazimo pored izvora pitke vode gde cemo se snabdeti istom. Nešto dalje skrećemo desno i ulazimo u šumski put. 5 km se krecemo tim putem. Potom dolazimo do tacke gde silazimo sa puta i kroz bukovu sumu, sa velikim usponom idemo u duzini od 2 km ka vrhu. Na vrhu 1048 m n.v. je livada prekrivena travom sa odličnim pogledom, ukoliko vremenski uslovi to dozvole vide se svi vrhovi Južnog Kučaja, Beljanica, Rtanj, Jastrebac, a kad je lepo i čisto vreme, može se videti čak i Kopaonik. Povratak istom stazom do Resavske pecine.

Staza je ukupne duzine 18 km sa oko 750 m uspona i isto toliko u spustu.

18,00 Polazak za Veliku Planu

OPREMA/NAPOMENA: Planinarska za očekivane vremenske uslove.

Hrana: Iz ranca. Poneti vodu na uspon! Moguć ručak u restoranu kod pećine.

Moguća poseta pećini i avantura parku nakon ture!

KOTIZACIJA: 900,00 din

PRIJAVE: Do popune vozila, isključivo sa uplatom akontacije od 500,00 din. Prijave se mogu izvršiti kod vodiča/organizatora ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu u suprotnom uplata neće biti vraćena.

ORGANIZATOR/VODIČ: Boban Bojković (067/712-9490)

NAPOMENA: Na stazi i u prevozu svi učesnici akcije se moraju strogo pridržavati svih propisanih epidemioloških mera koje budu važile u tom trenutku!!!

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.

Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2021. godinu.

Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *