Najava akcije: Sitna Stena – Rtanj

Planinarski klub “Vrbica” organizuje planinarsku akciju

„Sitna stena“ – Rtan

20.11.2021. (subota)K

Rtanj jedna od popularnijih planina u Srbiji, nalazi se u istočnoj Srbiji, poznat je po svom piramidalnom obliku, pripada Karpatskim planinama, najviši vrh je Šilljak 1565m. Ovo je jedna od najposećeniji planina u Srbiji, popularni pravci za penjanje na vrh Šiljak su Jug i Sever. Manje poznat pravac je sa severne strane popularno nazvan “Sitna stena” po delu grebena ili “super sever”.

          Ovaj uspon spada u teže u srbiji po nagibu terena zato što je za 4,5km staze potrebno savladati nekih 1200m uspona. Prilikom uspona uz greben “Sitnom stemom” pružaju se lepi vidici na severnu stranu Rtnja, litice i okolne planine. Povratak sa vrha je severnom stranom sa oje se sagledava greben kojim smo se penjali (Sitna stena).

POLAZAK: 20. novembra 2021. godine u 5,30 časova sa platoa ispred pozorišta u Velikoj Plani.

MARŠUTA: Velika Plana – Paraćin – selo Rtanj i nazad.

08,00 Dolazak do podnožja Rtnja (390 m.n.v.) i priprema za uspon .

Staza vodi do vrha ide severnom stranom preko grebena „Sitna stena“. Povratak severnom stranom sa koje se sagledava greben kojim smo se penjali (Sitna stena).

Staza dužine oko 11,0 km i  ima oko 1250 m uspona, fizički i tehnički nešto zahtevnija staza.

U koliko bude zainteresovanih, moguća je i organizacija uspona na Rtanj standardnom „južnom“ stranom!

Po završetku akcije ručak i povratak za Veliku Planu u večernjim časovima.

VODIČ/ORGANIZATOR: Dejan Filipović ( 066/411-985 )

OPREMA: Planinarska za očekivane uslove (planinarske cipele, odeća za zaštitu od vetra i kiše itd.). SBliže informacije kod vodiča.

HRANA: Iz ranca, poneti vodu na uspon. Pauza za ručak i odmor po povratku u nekom od lokalnih restorana.

KOTIZACIJA: 1300 dinara (troškovi prevoza i organizacioni troškovi).

PRIJAVE: Prijave po popune vozila. Broj mesta ograničen! Tom prilikom obavezna je uplata akontacije od 1000 din. U slučaju odustajanja neophodno je naći zamenu, u protivnom akontacija se ne vraća. Prijave se mogu izvršiti kod vodiča ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00.

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.

Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2021. godinu.

Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *