Najava akcije: Lazarev kanjon

Planinarski klub “Vrbica” organizuje planinarsku akciju

Lazarev kanjon

7.11.2021. (nedelja)

Kanjon Lazareve reke ili Lazarev kanjon nalazi se u selu Zlot, na nekih desetak kilometara od Bora. To je najdublji i najduži kanjon istočne Srbije. Zbog strmosti svojih stenovitih litica, ni dan danas nije u potpunosti ispitan. Kanjon je poznat po mnogobrojnim pećinama i jamama.

Dužine je do 9 kilometara i visine između 300 i 500 metara. Usečen je u krečnjački masiv planine Južni Kučaj, i kroz njega protiče istoimena reka. Sa svih strana je zaklonjen stenovitim grebenima: sa juga i jugoistoka uzdiže se Malinik (1.087 m), sa severa Strnjak (720 m) i Kornjet (696 m), a sa zapada Pogara (883 m) i Mikulja (1.022 m). Litice kanjona su vertikalne i ravne, a na najužem delu širina kanjona iznosi manje od 7 metara. Sadrži preko 70 pećina. Samo neke od njih su otkrivene i dostupne, poznate pod nazivom Zlotske pećine (Lazareva pećina, Vernjikica, Hajdučica, Mandina pećina, Dubašnička jama i dr.).

POLAZAK: 7. novembra 2021. godine u 5,30 časova sa platoa ispred pozorišta u Velikoj Plani.

MARŠUTA: Velika Plana – Paraćin – selo Zlot i nazad.

08,00 Dolazak do sela Zlot i ulaza u Lazarevu pećinu. Priprema za pešačenje.

Staza vodi preko vidikovacA II i vidikovca I sa kojih se pruža fantastičan pogled na sam kanjon Lazereve reke. U nastavku se spuštamo do Mikiljske reke i ulazimo u njen kanjon preko kog dolazimo do Lazarevog kanjona i na kraju nazad do pećine.

Staza dužine 15,5 km sa oko 450 m uspona.

NAPOMENA: STAZA JE FIZIČKI I TEHNIČKI ZAHTEVNA I PREPORUČIJE SE SAMO ISKUSNIM I FIZIČKI SPREMNIM PLANINARIMA!!!

Po završetku akcije ručak i povratak za Veliku Planu u večernjim časovima.

VODIČ/ORGANIZATOR: Ivan Slavnić ( 063/776-6344 )

OPREMA: Planinarska za očekivane uslove (planinarske cipele, odeća za zaštitu od vetra i kiše itd.). SVI UČESNICI SU OBAVEZNI DA SA SOBOM IMAJU ŠLEM, POJAS, PRUSIK ILI GURTNU SA DVA KARABINERA!!! Bliže informacije kod vodiča.

HRANA: Iz ranca, poneti vodu na uspon. Pauza za ručak i odmor po povratku u nekom od lokalnih restorana.

KOTIZACIJA: 1500 dinara (troškovi prevoza i organizacioni troškovi).

PRIJAVE: Prijave po popune vozila. Broj mesta ograničen! Tom prilikom obavezna je uplata akontacije od 1000 din. U slučaju odustajanja neophodno je naći zamenu, u protivnom akontacija se ne vraća. Prijave se mogu izvršiti kod vodiča ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00.

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.

Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2021. godinu.

Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *