Najava akcija: Kanjon Panjice i Uvca i planina Žilindar

Planinarski klub “Vrbica” organizuje planinarsku akciju:

„ Kanjon Panjice i Uvca i planina Žilindar “

18-19. septembar 2021.

Prirodni rezervat, kao ekološko područje zanimljivih pejzaža, kanjoj Uvca dugi niz godina privlači ogromnu pažnju turista. Kao jedna od reka koje okružuju planinu Zlatar, Uvac je nezaobilazna destinacija za posetu ukoliko se odlučite da odmor ili izlet provedete i organizujete na Zlataru. 30 godina ranije, dolina reke Uvac je potopljena i formirana su tri jezera: Zlatarsko, Uvačko (27km) i Radoinjsko. Probijanjem reke vekovima kroz krečnjačke stene nastali su živopisni meandri kojih ima skoro na celom toku Uvca do Radoinjskog jezera, ali su ovi meandri najizrazitiji na Uvačkom jezeru. Upravo se iznad Uvačkog jezera uzdiže vidikovac Molitva sa kog se pruža božanstven pogled na kanjon.

Kanjon reke Panjice, iako ne može da snagom i veličinom parira Uvcu ili Tari, njegova lepota je ono što ga uzdiže u red jednih od najlepših, a u jugozapadnoj Srbiji, u ariljskom kraju, spada u pravi dragulj prirode koji se smatra najlepšim u ovom kraju. Sakriven u zelenilu, distanciran od čoveka, netaknut i sačuvan od negativnog uticaja civilizacije, predstavlja pravi poziv na avanturu za sve namernike bilo koje starosne dobi, a isto tako savršenu priliku za jednevni izlet.Reka Panjica gradi mali kanjon dugačak 5km, između sela Brekova i Dobrače. Ono što ovu reku izdvaja od drugih su njeni prelepi vodopadi i slapovi, ukrašeni bigrenim koritima (barijerama) i kaskadama. Bigrene barijere ili korita se još nazivaju i sedrenim barijerama koje su u suštini krečnjačke kaskade obrasle slojem mahovine preko kojih se, u periodu kada vodostaj poraste, prave divni slapovi.

Žilindar je planina, popularno zvana međaš, jer se nalazi na suvoj granici Srbije i Crne Gore. Najviši vrh ove planine nosi istoimeni naziv Žilindar, i nalazi se na 1616 m n.v. Planina je kraški sloj, jugoistočno od Sjenice, i severno od Berana.

Javor je planina u jugozapadnoj Srbiji. Nalazi se na tromeđi između opština Nova Varoš, Ivanjica i Sjenica. Najviša tačka planine Javor je Vasilin vrh sa 1.519 metara nadmorske visine. U podnožju planine Javor se nalazi reka Uvac, koja se uliva u reku Lim.

POLAZAK: 18.9.2021. u 5,00 sa parkinga ispred bioskopa u Velikoj Plani.

MARŠUTA: Velika Plana – Kragujevac – Čačak – Požega – Ivanjica – Sjenica i nazad

PLAN I PROGRAM AKTIVNOSTI:

I DAN:

09,00 h Dolazak do početne tačke za pešačenje kroz kanjon reke Panjice. Obilazak kanjona i „Vodene pećine“. Staza je relativno kratka bez velike visinske razlike. Po obilasku kanjona prevozom nastavljamo dalje.

13,00 h Dolazak do početne tačke za pešačenje do vidikovca Molitva sa pogledom na kanjon reke Uvac. Po dogovoru moguće je i krstarenje meandrima i obilazak „Ledene pećine“. Staza je dužine oko 7 km bez velike visinske razlike. Po obilasku kanjona prevozom nastavljamo dalje do smeštaja u Sjenici.

II DAN:

08,00 h. Polazak prevozom do početne tačke za uspon na vrh Žilindar, najviši vrh istoimene planine.

Tura je dugačka oko 11 km u oba pravca, na kojih je potrebno savladati oko m ukupnog uspona i isto toliko spusta. Tura spada u lakše.

Po povratku sa ture pauza za ručak i polazak za Veliku Planu.

Usput ćemo, ukoliko bude ostalo vremena, popeti i Vasilijin vrh i baciti pogled sa najvišeg vrha planine Javor. Kratko pešačenje sa malim usponom.

Planirano vreme povratka u Veliku Planu je oko 22,00 časova.

OPREMA: Planinarska za predviđene vremenske uslove.

HRANA: Iz ranca za 2 dana. Poneti hranu i vodu za prvi dan uspona. Moguće je naručiti obrok u restoranu u blizini.

SMEŠTAJ: U grupnom smeštaju u Sjenici.

KOTIZACIJA: 2.500,00 din (cena obuhvata prevoz, organizacione troškove, noćenje i noćenje za vozača).

PRIJAVE: Broj mesta ograničen! Prijava isključivo sa uplatom akontacije u iznosu od 1500 din. Prijave i uplata akontacije se mogu izvršiti kod vodiča/organizatora i/ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu u suprotnom uplata neće biti vraćena.

ORGANIZATOR/VODIČ: Nenad Dinčić (064/117-8141)

NAPOMENA: Na stazi i u prevozu svi učesnici akcije se moraju strogo pridržavati svih propisanih epidemioloških mera koje budu važile u tom trenutku!!!

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.

Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2021. godinu.

Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *