Najava akcije: Prokletije

Planinarski klub “Vrbica” organizuje visokogorsku planinarsku akciju:

„Prokletije“

2.- 5. sptembra 2021.

Prokletije (Altin, Trojanske planine) su planinski venac u istočnoj Crnoj Gori, južnoj Srbiji (Metohija) i severnoj Albaniji. Prokletije su visok planinski venac na jugoistočnom rubu Dinarskog planinskog sistema. Najviši vrh Prokletija Jezerski vrh visok 2.694 m n.v. je istovremeno i najviši vrh Dinarskih planina.

Živopisna dolina Grbaje (u Crnoj Gori) gde ćemo mi biti smešteni je pravi planinski raj! Dolina je okružena velikim brojem vrhova od kojih se izdvajaju par tehnički najzahtevnijih – Očnjak i Ljuljaševića karanfili.

Prvog dana užitak za sve ljubitelje hajkinga biće fizički i tehnički manje zahtevni vrhovi Volušnica (Maja Cat), Popadija, Talijanka, a drugog za malo spremnije atraktivni Severni vrh Karanfila! Pred polazak obilazimo čuvene Alipašine izvore, vodopad Grlje i Savino oko.

Pogled iz planinarskog doma (Grbaja) na Očnjak i Karanfile

POLAZAK: 2.9.2021. u 22,30 sa parkinga ispred bioskopa u Velikoj Plani.

MARŠUTA: Velika Plana – Kraljevo – Novi Pazar – Rožaje – Berane – Andrijevica – Plav – Gusinje i dolina Grbaje – Vusanje i dolina Rapojane i nazad.

PLAN I PROGRAM AKTIVNOSTI:

I DAN:

06,00 – 07,00 h dolazak u planinarski dom u Grbaji, kratka pauza za osveženje i priprema za pešačenje.

8,00 Polazak na uspon na vrhove Talijanka (2056 m n.v.), Popadija (2057 m n.v.) i Volušnica (1879 m n.v.).

Tura je dugačka oko 10 km u oba pravca, na kojih je potrebno savladati oko 1000 m ukupnog uspona i isto toliko spusta. Fizički i tehnički tura lakša do srednje teška.

Sa ove grebenske ture se pruža veličanstven pogled prvo na obližnje Karanfile, a onda dalje na masiv Prokletija sa svim najvišim vrhovima. Prizor koji svakog ostavlja bez daha!

Pogled na Karanfile i albaski deo Prokletija sa grebenske staze Popadija, Volušnica, Talijanka

Nakon povratka sa ture slobodno vreme za odmor i druženje u planinarskom domu.

II DAN:

08,00 h. Polazak na uspon na Severni vrh 2.460 m n.v.

Tura je dugačka oko 9 km u oba pravca, na kojih je potrebno savladati oko 1350 m ukupnog uspona i isto toliko spusta!!! Fizički i tehnički tura spada u nešto teže ture!

Nakon teškog uspona sa vrha planinari će biti nagrađeni fascinantnim vidicima na Albanski i Crnogorski deo Prokletija!

Opis fotografije nije dostupan.
Ispred Krošnjinih vrata ka Severnom vrhu

III DAN:

07,00 – 08,00 Doručak i pakovanje stvari u prevoz.

08,00 h Prevoz do Vusanja gde ćemo posetiti čuvene Alipašine izvore, a zatim dalje vozilom do doline Rapojane gde ćemo odraditi laganu šetnju od vodopada Grlje do Oka Skakavice ili Savinog oka kako ga još zovu.

Nakon ove lagane pešačke ture polazak za Srbiju uz nešto dužu pauzu za ručak po dogovoru (npr. u Novom Pazaru).

Planirano vreme povratka u Veliku Planu je oko 23,00 časova.

OPREMA: Za visokogorske uspone u letnjim uslovima. Obavezna oprema su planinarske cipele, flaša za najmanje 2 litra vode, hrana za celodnevni boravak u planini, jakna, zaštita od kiše, rukavice, šešir ili kačket, krema sa zaštitnim faktorom, rezervna odeća …

HRANA: Iz ranca za 3 dana. Poneti hranu za prvi dan uspona. U domu postoji mogućnost pripreme hrane, a u blizini nalaze se dva restorana gde se može poručiti hrana.

SMEŠTAJ: Grupni, u planinarskom domu PK Radniči Beograd.

DOKUMENTI: Obavezno poneti pasoš ili ličnu kartu zbog prelaska međunarodne granice; zdravstvena knjižica i planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2021. godinu.

KOTIZACIJA: 4.200,00 din (cena obuhvata prevoz i organizacione troškove, smeštaj za vozače) + 10 eura (dva noćenja). Cena ulaznice za ulazak u nacionalni park za 1-2 evra dnevno. Smeštaj i ulaznicu u nacionalni park plaćamo na licu mesta.

PRIJAVE: Do popune vozila (16 mesta). Prijava isključivo sa uplatom akontacije u iznosu od 3000 din. Prijave i uplata akontacije se mogu izvršiti kod vodiča/organizatora i/ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu u suprotnom uplata neće biti vraćena.

ORGANIZATOR/VODIČ: Dejan Filipović (066/411-985)

NAPOMENA: Na stazi i u prevozu svi učesnici akcije se moraju strogo pridržavati svih propisanih epidemioloških mera koje budu važile u tom trenutku!!!

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.

Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2021. godinu.

Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *