Najava akcija: Komovi

Planinarski klub “Vrbica” organizuje visokogorsku planinarsku akciju:

„Komovi“

20.-22. avgust 2021.


Planina Komovi prostire se u istočnoj Crnoj Gori između reka Lim, Tara i Drcka, ograđena planinama Bjelasicom sa severa, Žijevom sa juga i Visitorom sa istoka. Goli vrhovi Komova su surove planinske pustinje uokvireni cirkovima i sa njihovih oboda se spuštaju točila i sipari kao posledice izražene erozije. Na njoj se ističu tri visoka, moćna vrha koja grade celinu Komova:

  • Kučki Kom (2 487 m);
  • Ljevorečki (2 469 m) ili Kraljski Kom;
  • Vasojevićki (2 460 m), Istočni, Božićki, Konjuški ili Zlorečki Kom.

POLAZAK: 20.8.2021. u 22,30 sa parkinga ispred bioskopa u Velikoj Plani.

MARŠUTA: Velika Plana – Kraljevo – Novi Pazar – Rožaje – Berane – Andrijevica – Štavna i nazad

PLAN I PROGRAM AKTIVNOSTI:

I DAN:

06,00 – 07,00 h dolazak na Štavnu u smeštaj, kratka pauza za osveženje, priprema za pešačenje

08,00 Polazak na uspon na Vasojevićki Kom 2.460 m n.v.

Tura je dugačka oko 9 km u oba pravca, na kojih je potrebno savladati oko 750 m ukupnog uspona i isto toliko spusta. Fizički i tehnički tura spada u srednje teške.

Nakon povratka sa Vasojevićkog Koma slobodno vreme za odmor i druženje

II DAN:

07,00 h. Polazak na uspon na Kučki Kom 2.487 m n.v.

Tura je dugačka oko 14 km u oba pravca, na kojih je potrebno savladati oko 1050 m ukupnog uspona i isto toliko spusta. Fizički i tehnički tura spada u nešto teže.

Zbog prirode terena uspon na Kučki Kom zahteva dodatnu opreznost i iskustvo!

Po povratku sa Kučkog Koma pauza za ručak i polazak za Veliku Planu.

Planirano vreme povratka u Veliku Planu je oko 23,00 časova.

OPREMA: Za visokogorske uspone u letnjim uslovima. Obavezna oprema su planinarske cipele, flaša za najmanje 2 litra vode, hrana za celodnevni boravak u planini, jakna, zaštita od kiše, rukavice, šešir ili kačket, krema sa zaštitnim faktorom, rezervna odeća …

HRANA: Iz ranca za 2 dana. Poneti hranu i vodu za prvi dan uspona. Moguće je naručiti obrok u smeštaju ili u restoranu u blizini.

SMEŠTAJ: U bungalovima na Štavni.

DOKUMENTI: Obavezno poneti pasoš ili ličnu kartu zbog prelaska međunarodne granice; zdravstvena knjižica i planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2021. godinu.

KOTIZACIJA: 6.200,00 din (cena obuhvata prevoz, organizacione troškove, noćenje i noćenje za vozača). Cena ulaznice za ulazak u zaštićenu zonu Park prirode „Komovi“ je oko 1-2 eura.

PRIJAVE: Broj mesta ograničen! Prijava isključivo sa uplatom akontacije u iznosu od 3000 din. Prijave i uplata akontacije se mogu izvršiti kod vodiča/organizatora i/ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu u suprotnom uplata neće biti vraćena.

ORGANIZATOR/VODIČ: Dejan Filipović (066/411-985)

NAPOMENA: Na stazi i u prevozu svi učesnici akcije se moraju strogo pridržavati svih propisanih epidemioloških mera koje budu važile u tom trenutku!!!

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.

Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2021. godinu.

Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *