Najava akcije: Kopaonik

Planinarski klub “Vrbica” organizuje planinarsku akciju

Kopaonik

Kanjon Samokovske reke, Kukavica (Jadovnik) i Kozje stene

11.10.2020. (nedelja)

Kopaonik (poznat i kao Srebrna planina) je najveći planinski masiv u Srbiji koji se pruža od severozapada ka jugoistoku dužinom od oko 75 km, dosežući u srednjem delu širinu od oko 40 km. Jedan njegov deo je zaštićena zona pod imenom nacionalni park Kopaonik u okviru koga postoji veći broj zaštićenih prirodnih celina, a na njemu se nalazi i najveći skijaški centar u Srbiji. Njegov najviši vrh je Pančićev vrh sa 2017 m nmv. na kome se nalazi mauzolej čuvenog srpskog prirodnjaka po kome je dobio ime, oko koga se nalazi baza vojske Srbije. Ceo masiv je dobio naziv po velikom rudnom bogatstvu koje je na njemu eksploatisano još od srednjeg veka, a na njegovom širem prostoru je smešten čitav niz kulturno-istorijskih spomenika iz perioda od XII do XV veka. Zahvaljujući razvijenom turističkom centru sa savremenim hotelima i pratećim objektima, Kopaonik predstavlja jednu od najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji.

foto: Kukavica, autor: Dejan Milošević 

Polazak: 11. oktobra 2020. godine u 5,00 časova sa platoa ispred pozorišta u Velikoj Plani.

Maršruta: Velika Plana – Kragujevac – Kraljevo – Jošanička banja – izletište Kadijevac i nazad.

09,00 Dolazak do ulaza u nacionalni park Kopaonik, nadomak Jošaničke banje uz usputnu pauzu za kafu. Priprema i polazak na pešačenje.

Staza prvih 7 km vodi kroz živopisni kanjon Samokovske reke gde nakon 650 m uspona stižemo do izletišta „Kadijevac“, nakon čega nas očekuju još 3 km i oko 300 m uspona do vrha Kukavica 1726 m n.v. Nakon odmora krećemo spust atraktivnim grebenom „Kozje stene“ gde ćemo nakon češćih kraćih pauza za fotografisanje krenuti u finalni, jak i nešto tehnički teži, spust do Dašničkog potoka gde nas očekuje još 2 km kolskog puta do našeg cilja. Staza ukupne dužine 16 km sa oko 1120 m ukupnog uspona i oko 1900 m u spustu. Staza spada u teže i potrebno je oko 9 h za prelazak cele staze. 

Za učesnike sa slabijom kondicijom biće ozrganizovana tura od izletišta „Kadijevica“ do vrha Kukavica i Kozjih stena. Povratak istom stazom. Staza dužine oko 12 km sa ukupnim usponom od oko 850 m i isto tolika spusta.

18,00 Završetak akcije, odmor i polazak za Veliku Planu.

23,00 Očekivani dolazak u Veliku Planu.

Vodič: Dejan Filipović (066/411-985)

Pomoćnik vodiča: Nenad Dinčić

Oprema: Planinarska (bliže informacije kod vodiča prilikom prijave).

Hrana: Iz ranca, poneti vodu na uspon. Ručak u nekom od rastorana.

Cena: 1500 dinara (troškovi prevoza i organizacioni troškovi).

Prijave: Krajnji rok za prijave je četvrtak 8. oktobra 2020 god. Tom prilikom obavezna je uplata akontacije od 1000 din. U slučaju odustajanja neophodno je naći zamenu, u protivnom akontacija se ne vraća. Prijave se mogu izvršiti kod vodiča ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00.

NAPOMENA: Na stazi i u prevozu svi učesnici akcije se moraju strogo pridržavati svih propisanih epidemioloških mera koje budu važile u tom trnutku!!!

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.

Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2020. godinu.

Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

*naslovna fotografija: Kozje stene, autor: Dejan Milošević

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *