Najava akcije: Niševska klisura i pećina Samar

Planinarski klub “Vrbica” organizuje planinarsku akciju

Niševska klisura i pećina Samar

Svrljiške planine

13.06.2020. (subota)

Polazak: 13. juna 2020. godine u 6,00 časova sa platoa ispred pozorišta u Velikoj Plani.

Maršruta: Velika Plana – Niš – Svrljig – selo Niševac – selo Varoš – selo Kopajkošara i nazad.

09,00 Dolazak u selo Niševac. Priprema za pešačenje.

10,00 Polazak na pešačenje kroz Niševsku (Svrljišku) klisuru punu atraktivnih vidikovca na staru prugu Svrljig – Knjaževac, klisuru Svrljiškog Timoka i okolne vrhove Svrljiških planina. Staza je duga oko 6 km i oko 300 m u usponu i silasku. Prilagođena je svim kategorijama planinara i deci.

Niševska klisura

Nakon pešačenja kroz kanjon prevozimo se do sela Kopajkošara gde je planirana poseta čuvene pećine Samar koja je pored svoje lepote poznata i zbog podviga speologa Milutina Veljkovića koji se sedamdesetih godina prošlog veka upisao u Ginisovu knjigu rekorda po broju dana boravka u pećini Samar. Uspeo je da pod zemljom izdrži 464 dana!!!

vodopad i ulaz u pećinu Samar

19,00 Završetak akcije i polazak za Veliku Planu.

22,00 Očekivani dolazak u Veliku Planu.

Organizator: Nenad Dinčić – Koska (064/117-8141)

Vodič: Nenad Stevanović

Oprema: Planinarska (planinarske cipele, odeća za zaštitu od vetra i kiše itd…bliže informacije kod vodiča prilikom prijave).

Hrana: Iz ranca, poneti vodu na uspon. Moguć ručak u nekom od restorana.

Cena: 1500 dinara (troškovi prevoza, troškovi lokalnog vodiča i organizacioni troškovi).

Prijave: Krajnji rok za prijave je četvrtak 11. jun 2020 god. Tom prilikom obavezna je uplata akontacije od 1000 din. U slučaju odustajanja neophodno je naći zamenu, u protivnom akontacija se ne vraća. Prijave se mogu izvršiti kod vodiča ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00.

NAPOMENA: Na stazi, u prevozu i smeštaju svi učesnici akcije se moraju strogo pridržavati svih propisanih epidemioloških mera koje budu važile u tom trnutku!!!

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.

Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2020. godinu.

Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

*fotografije preuzete sa sajta: svrljig.info

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *