Najava akcije: Slapovi Sopotnice i Kanjon Mileševe

Planinarski klub “Vrbica” organizuje planinarsku akciju

Slapovi Sopotnice i kanjon Mileševke

12. i 13.10.2019. (subota i nedelja)

Slapovi Sopotnice ili Spomenik prirode Slapovi Sopotnice je zaštićeno prirodno dobro koje obuhvata izvorište površinskog toka reke Sopotnice sa više stalnih i povremenih karstnih vrela i izvora. Ova vrela i izvori formiraju tokove koji se prvo spajaju, a zatim prave seriju vodopada. Pored vodopada nalaze se stare i obnovljene vodenice.[1][2] Slapovi Sopotnice nalaze se u jugozapadnoj Srbiji, na reci Sopotnici, na zapadnim padinama planine Jadovnik. Smeštena je na teritoriji Opštine Prijepolje i u ataru sela Sopotnica. Reku Sopotnicu, pritoku Lima, karakteriše velika visinska razlika između ušća na 465 m nadmorske visine i najvišeg izvora na 1150 m.

Od izvorišta ,do srednjovekovnog grada Mileševca, reka Mileševka je usekla dolinu poznatu pod nazivom kanjon reke Mileševke. Ono što čini posebno obeležje ovog kanjona je divljina, surovost,vrletnost,dubina(mestimično i preko 300 m) sa stranama koje se okomito spuštaju prema rečnom dnu. Nad stenovitim koritom Mileševke, uzdiže se stasita i vižljasta reliktna biljka- Pančićeva omorika. Ovde raste jeremičak, tisa, pitomi kesten ,orah, crni grab i jela su samo neke od 317 biljnih vrsta još nedovoljno istraženih. Simbol divljine je Beloglavi sup koji se gnezdi u kanjonu u pećini Orlovača. Na izlasku iz kanjona, u podnožju sela Hisardžik nalaze se ostaci nekadašnjeg srednjovekovnog grada Mileševca . Ovo područje predstavlja svojevrsnu turističku atrakciju gde se prožimaju prirodni i kulturno-istorijski motivi (kanjon Mileševke, srednjovekovni grad Mileševac, Savine isposnice, manastir Mileševa, Džamija u Hisardžiku). Pored ogromnog kulturnog nasleđa dolina reke Mileševke predstavlja izuzetno očuvano i značajno prirodno područje. Kanjon se odlikuje pravom divljinom i surovošću.Na prostoru klisure reke Mileševke prostire se Strogi prirodni rezervat „Ravnište“, a klisura reke Mileševke predstavlja regionalni park prirode. Ovde se gnezde pored Beloglavih supova, patuljasta sova, patuljasti orao, kraški i sivi soko, vrste koje se retko gde mogu videti u Srbiji. Zbog svojih ukupnih ornitoloških karakteristika ovo područje je proglašeno u Kembridžu 2000.godine za međunarodno značajno stanište ptica prema IBA projektu. Tokom 2005. godine, na području oko vodopada ustanovljeno je zaštićeno prirodno dobro, spomenik prirode „Slapovi Sopotnice“ Ukupna površina zaštićenog područja je 209,34 ha. Na području spomenika prirode utvrđen je režim zaštite II stepena sa odgovarajućim merama zaštite i kodeksom ponašanja.

POLAZAK: 12. oktobra 2019. godine u 5,00 časova sa platoa ispred pozorišta u Velikoj Plani.

MARŠUTA: Velika Plana – Kragujevac – Čačak – Užice – Prijepolje – selo Sopotnica i nazad.

I DAN

10,00 – 11,00 h Planiran dolazak u planinarski dom u Sopotnici

Prvog dana pravimo turu do čuvenih vodopada „Slapovi Sopotnice“ i vrha Čelina 1216 m n.v.. Staza do slapova je uređena, a krajnji uspon na vrh Čelina zahteva dodatnu opreznost. Tura dužine oko 8 km sa oko 450 m uspona.

Slapovi Sopotnice – foto: gradprijepolje.com

Nakon pešačenja smeštaj po sobama, slobodno vreme za odmor, druženje i noćenje u planinarskom domu Kamena Gora.

II DAN

6,00 Buđenje, doručak i pakovanje stvari u vozilo

7,00 Polazak na stazu

Staza počinje usponom od planinarskog doma sa nekih 1000 m n.v. preko prevoja Šćepanica 1140 m n.v. sve do izlaska na kolski put na visini 1360 m n.v. Putem se blago spuštamo ka Kumrijinoj česmi 1271 m n.v. gde pravimo pauzu, nakon koje se naglo strmom stazom kroz šumu spuštamo u srce kanjona (spust od 450 m). Po silasku u kanjon sledi izuvanje planinarskih cipela jer je potrebno pregaziti Mileševku i preći na drugu stranu kanjona. U nastavku nakon kraćeg uspona sledi oko 10 km pešačenja atraktivnom uskom stazom uklesanom u kanjnon kroz samo srce kanjona, prolazak kroz tunele ( iz filma „Lepa sela, lepo gore“!) sve do manastira Mileševa gde završavamo turu.   

Staza kroz kanjon dugačka je 18 km sa oko

Staza u kanjonu Sopotnice – foto: wikiloc.com

Učesnici sa slabijom kondicijom drugog dana imaju opciju da nešto duže ostanu u Sopotnici i da se autobusom prevezu i posete kompleks manastira Mileševa gde će sačekati grupu koja će preći celu stazu.

Planirani polazak za Veliku planu oko ponoći.

ORGANIZATOR I VODIČ: Boban Bojković (064/330-5475)

OPREMA: Planinarska za očekivane uslove (planinarske cipele, odeća za zaštitu od vetra i kiše itd.). Bliže informacije kod vodiča.

HRANA: Iz ranca, poneti vodu na uspon.

CENA: 2300 dinara (troškovi prevoza, organizacioni troškovi i noćenje u domu). PK Vrbica svojim članovima pokriva troškove prenoćišta, a članovi drugih klubova doplaćuju 600 dinara (prenoćište) na cenu akcije!

PRIJAVE: Krajnji rok za prijave je ponedeljak 6. oktobar 2019 god. Tom prilikom obavezna je uplata akontacije od 1000 din. U slučaju odustajanja neophodno je naći zamenu, u protivnom akontacija se ne vraća. Prijave se mogu izvršiti kod vodiča ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00.

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.

Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2019. godinu.

Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

naslovna fotografija preuzeta sa panacomp.net

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *