Najava akcije: Malinik i Lazareva pećina

Planinarski klub “Vrbica” organizuje planinarsku akciju

Malinik i Lazareva pećina

06.10.2019. (nedelja)

Nastao usecanjem Lazareve reke u krečnjačku ravan Dubašnice, grandiozni Lazarev kanjon predstavlja deo Kučaja koji se nalazi u istočnoj Srbiji kod sela Zlot, nedaleko od Bora. Na njega se bočno nadovezuju plići i manji kanjoni. Lazarev kanjon je jedan od najneprohodnijih kanjona u Srbiji, dugačak 4,5 km sa dubinoma od 300 – 500 metara, a najmanja širina kanjona je 4 m. Odlikuje se vertikalnim krečnjačkim stenama, jedinstven po raznovrsnosti površinskih i podzemnih oblika kraškog reljefa, kao što su kraške doline, vrtače, škrape, kamenice, pećinne i jame.

Na području Lazarevog kanjona otkriveno je više od 70 speleoloških objekata, prvenstveno pećina i jama. Najznačajnije pećine su Lazareva i Vernjikica. Flora ovog područja 1,5 puta je raznovrsnija od flora Nacionalnih parkova Kopaonika, Šare i Đerdapa, a pet puta raznovrsnija od flore čitave Srbije. Lazarev kanjoj je proglašen za Spomenik prirode i kao takav je pod zaštitom države.

Sa njegove južne strane iznad litica kanjona uzdiže se planina Malinik. Najviši i istoimeni vrh planine nalazi se na 1087 mnv. Do njega se dolazi markiranom stazom iz centra sela Zlot ili od Lazareve pećine.

Lazareva pećina nalazi se na 3 km od Zlota, na levoj obali Lazareve reke na samom ulazu u kanjon. Ona je najduža pećina u Srbiji sa 11,6 km ispitanih kanala i ko zna koliko još neistraženih kilometara. Za turiste je uređeno tek negde oko 600 metara staza.

POLAZAK: 6. oktobra 2019. godine u 6,00 časova sa platoa ispred pozorišta u Velikoj Plani.

MARŠUTA: Velika Plana – Paraćin – Boljevac – Zlot i nazad.

09,00 Dolazak do sela Zlot. Priprema za pešačenje i polazak na stazu.

Staza za Veliki Malinik (najviši vrh Malinika) kreće iz centra sela. Staza je šumska, sve do izlaska na ”Sedlo”. Tu je raskrsnica koja nadesno i nadole vodi ka vidikovcu Kovej i kanjonu reke Vej, a pravo nastavlja ka vrhu. Plan je da prvo popnemo vrh, a u povratku posetimo ovaj prekrasan vidikovac. Akciju završavamo na istom mestu sa kojeg smo krenuli – u centru Zlota!

Staza je dugačka 19 km sa oko 1000 m ukupnog uspona i isto toliko spusta. Za ovu stazu potrebna je dobra fizička kondicija.

Po povratku sa staze prevozom odlazimo do Lazareve pećine gde je planiran odmor u restoranu na Zlotskoj reci i poseta Lazareve pećine (ako je otvorena za posetioce). Ukoliko ostane vremena i bude zainteresovanih postoji mogućnost posete i Vernjikice (Zlotske pećine) i uspon do vodikovca sa kojeg se pruža jedan od najlepših pogleda na kanjon, gde je potrebno još oko 5 km sa oko 500 m ukupnog uspona i isto toliko spusta.

Učesnici sa slabijom kondicijom ili oni koji ne žele da penju Malinik mogu dan provesti u kompleksu oko Lazareve pećine i Zlotske reke i posetiti neki od uređenih vidikovaca.

Planirani polazak za Veliku planu oko 19 časova.

ORGANIZATOR I VODIČ: Dejan Filipović ( 066/411-985 )

OPREMA: Planinarska za očekivane uslove (planinarske cipele, odeća za zaštitu d vetra i kiše itd.). Bliže informacije kod vodiča.

HRANA: Iz ranca, poneti vodu na uspon.

CENA: 1300 dinara (troškovi prevoza i organizacioni troškovi).

PRIJAVE: Krajnji rok za prijave je četvrtak 3. oktobar 2019 god. Tom prilikom obavezna je uplata akontacije od 1000 din. U slučaju odustajanja neophodno je naći zamenu, u protivnom akontacija se ne vraća. Prijave se mogu izvršiti kod vodiča ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00.

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.

Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2019. godinu.

Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *