Najava akcije: Uspon na Carku

Planinarski klub “Vrbica” organizuje planinarsku akciju

Uspon na Carku 2190 m n.v.

Transilvanijski Karpati (Rumunija)

07.09.2019. (subota)

Polazak: 6. septembra 2019. godine u 23,00 časova sa platoa ispred pozorišta u Velikoj Plani.

Maršruta: Velika Plana – Bela Crkva – granični prelaz Kaluđerovo – Rešica – Karansebeš – zimski centar Muntele Mik i nazad.

06,00 Dolazak do prevoja ispod turističkog zimskog centra Muntele Mik. Priprema za pešačenje i polazak na stazu.

Staza počinje sa oko 1200 m n.v., u početku prolazi kroz prelepu četinarsku i bukovu šumu. Po izlasku iz zone šume, dolazimo do malog jezerceta Cuntu (oko 1460 m/nv). Tu se nalazi i izvor na kojem se može natociti voda, kao i prva meteorološka stanica. Od jezera se penjemo na vrh Carku 2190 m/nv. Tu se nalazi druga meteorološka stanica. Staza je markirana i pruža divne poglede na vrhove zapadnih Karpata. Do vrha je potrebno oko 4-5 sati hoda. Povratak istom stazom. Staza do vrha Carku je duga oko 19 km i oko 1000 m u usponu i silasku.

U zavisnosti vremenskih uslova postoji mogućnost da grupa planinara sa boljom kondicijom nastavi do najvišeg vrha planine Caleanu 2196 m n.v. Staza vodi širokim grebenom dalje i nakon 30 minuta dolazimo do vrha Varful Caleanu. Put dalje lagano silazi preko Varful Brusturu(2116 m). Od ovog vrha se spuštamo strmom stazom preko nezgodnog terena do planinskog potoka koji razdvaja dva grebena planine. Nakon prelaska potoka, uskoro dolazimo do prve metereološke stanice Cuntu 1450 m/nv, gde se grupe spajaju. Teža staza do vrha  Caleanu 2196 m n.v. je duga oko 24 km i oko 1400 m u usponu i silasku.

Turu završavamo na istom mestu sa kojeg smo krenuli. U Veliku Planu stižemo do ponoći.

Staza je tehnički lagana (do najviših vrhova se može izaći I terenskim vozilima), ali je potrebna dobra fizička kondicija, pogotovo za težu stazu.

Dokumenti: Pasoš, zdravstvena i planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2019. godinu.

Organizator: Dejan Filipović ( 066/411-985 )

Oprema: Planinarska (visokogorska) za letnje uslove (bliže informacije kod vodiča prilikom prijave).

Hrana: Iz ranca, poneti vodu na uspon.

Cena: 2100 dinara (troškovi prevoza, vinjeta i organizacioni troškovi).

Prijave: Krajnji rok za prijave je četvrtak 5. septembar 2019 god. Tom prilikom obavezna je uplata akontacije od 1000 din. U slučaju odustajanja neophodno je naći zamenu, u protivnom akontacija se ne vraća. Prijave se mogu izvršiti kod vodiča ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00.

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.

Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2019. godinu.

Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *