Najava akcije: Kanjon reke Panjice i Uvca

Planinarski klub „Vrbica“ organizuje odlazak na planinarsku akciju:

Kanjon reke Panjice i Uvca

13. i 14. jul 2019. (subota i nedelja)

Planinarski klub Vrbica organizuje dvodnevnu rekreativnu planinarsku akciju u kanjonu reke Panjice i Uvca.

Jedno od najlepših i najbolje skrivenih mesta Zlatiborskog okruga, kanjon Panjice, nalazi se na oko 15km od Arilja, između sela Dobrače i Brekovo. Kanjonom dominiraju vodopad visok oko 10m i Vodena pećina. U selu Dobrača ćemo uživati hodajući uz reku Panjicu i prelazeći preko drvenih mostića koji ovoj reci daju posebnu draž. Pored mostića i prelepog zelenila, ova reka pravi atraktivne vodopade, slapove i kaskade,te je zbog toga mnogi smatraju jednim od najlepših mesta u Srbiji. Kasnije dolazimo do bajkovitog vodopada visokog oko 10m pred kog ćemo se odmarati, slikati i uživati. Posle pešačenja kroz magičnu prirodu, stazom koja ostavlja bez daha, prelazeći preko starih mostića i prelepih slapova ulazimo u pećinu iz koje se izliva Panjica.

Specijalni rezervat prirode „Uvac“ je prirodno dobro I kategorije. Nalazi se u jugozapadnoj Srbiji,okružen planinama Zlatar,Murtenica, Čemernica, Javor i Jadovnik. Vode reke Uvac duboko su usekle korito u krečnjačke stene i formarile doline sa visokim strmim liticama. Prosečna dubina dolina je između 200 i 300m. Posečna vrednost kanjonskih delova su uklješteni meandri, prepoznatljiva slika cele Srbije. U kanjonu živi 24 vrste riba, oko 220 biljnih vrsta i oko 130 vrsta ptica, među kojima je najznačajnija naša najveća ptica Beloglavi sup. Na Uvcu se nalazi najveća gnezdeća kolonija Beloglavog supa u Srbiji i jedna od najvećih na Balkanu. Prilikom vožnje meandrima obići ćemo i Ledenu pećinu. Ukupna dužina svih njenih kanla iznosi 2093m. Ledena pećina veoma je bogata pećinskim nakitom, a po obilju se ističu prve tri dvorane, deo Četvrte dvorane i Zapadna galerija.

POLAZAK: 13. jula 2019. god. u 5 časova sa platoa ispred pozorišta u Velikoj Plani.

MARŠUTA: Velika Plana – Kragujevac – Čačak – Požega – Arilje – selo Dobrača – Sjenica – Krstac i nazad.

PLAN I PROGRAM AKTIVNOSTI:

I Dan:

9,00 časova – Dolazak u selo Dobrača i priprema za pešačku turu.
Po napuštanju autobusa idemo kroz selo, i počinjemo da pratimo reku Panjicu. Nakon 3 km, pred nama se ukazuje vodopad visok oko 10m. Iznad vodopada, nailazimo na zlatnosmeđe i bronzane kaskadne virove, a nadomak njih se nalazi otvor u pećinu u koju je moguće ući oko 70m. Na oko 1km od vodopada nailazimo na drugu pećinu, u kojoj izvire Panjica. Nakon slikanja i dugog odmora, vraćamo se istim putem do sela Dobrača. Dužina staze je oko 7km, sa ukupnim usponom 440m.

16,00h – Polazak ka Sjenici gde stižemo do 18h, smeštaj u sobe, uveče druženje

II Dan:

8,30h – Polazak ka kanjonu reke Uvac

10,30 – Polazak na vrh Molitva (1247m) i/ili krstarenje meandrima Uvca.

Na oko 2 km od Sjenice, nalazi se Sjeničko jezero, odakle krećemo na uspon. Nakon 30 minuta dolazimo do kampa Markova ravan, a nakon 2h do vidikovca Molitva sa kog se pruža najlepši pogled na meandre Uvca. Izlazak na vrh. Silazak do kampa. Staza je dužine 15km, ukupna visinska razlika je oko 700m.
Postoji i opcija samo krstarenja meandrima (u oba pravca) ili krstarenje i povratak pešačkom stazom. U toku vožnje, sa vodičima ćemo obići Ledenu pećinu.

17,00h – Završetak ture, odmor i priprema za polazak za Veliku Planu gde stižemo u večernjim satima

Obe ture spadaju u lakše i prilagođene su i članovima sa slabijom fizičkom kondicijom.

OPREMA: Planinarska za očekivane vremenske uslove…bliže informacije kod vodiča prilikom prijave.

HRANA: Iz ranca, poneti vodu na uspon. Postoji mogućnost ishrane u restoranu u neposrednoj blizini smeštaja u Sjenici.

CENA AKCIJE: 2300 dinara. (prevoz, noćenje, noćenje za vozača i organizacioni troškovi).

Planinarski klub Vrbica pokriva 1/2 torškova prevoza za svoje članove, a članovi drugih klubova doplaćuju 1200 din. na cenu akcije.

U cenu nije uračunato krstarenje katamaranom, ulaz u Specijalni rezervat prirode „Uvac“ i Ledenu pećinu (oko 1250din).

PRIJAVE: Prijave uz uplatu akontacije od 1000 din. traju do ponedeljka 05. jula i mogu se izvršiti kod vodiča ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00.

ORGANIZATOR: NENAD DINČIĆ 064/1178141

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.

Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2019. godinu.

Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Opština Velika Plana doprinela je u značajnoj meri realizaciji naših projekata obezbeđivanjem dela neophodnih sredstava za njihovo finansiranje.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *