Najava akcije: Stazama Fruške Gore

Planinarski klub “Vrbica” organizuje odlazak na planinarsku akciju

„Stazama Fruske Gore “

18. novembra 2018. (nedelja)

Fruška gora je ostrvska, stara gromadna planina. Doline i padine Fruške gore su prekrivene livadama, pašnjacima i žitnim poljima, na padinama su voćnjaci i vinogradi sa čuvenim vinskim podrumima, a delovi viši od 300 m su obrasli gustom listopadnom šumom. Na Fruškoj gori je najveća koncentracija lipove šume u Evropi. Oko 700 vrsta lekovitog bilja raste na ovoj planini. Neke od brojnih životinjskih vrsta su: srna, jelen, muflon, lasica, divlja svinja (beka), kuna, divlja mačka, šakal, zec, itd.

POLAZAK: 18. novembra 2018. godine u 6,00 časova sa platoa ispred pozorišta u Velikoj Plani.

MARŠUTA: Velika Plana – Beograd – Cortanovci – Manastir Velika Rementa – Sremski Karlovci – Velika Plana (Autoputem) (Usputna kupljenja su moguca na stajalistima I parkinzima koji su deo autoputa, na zadatoj marsuti).

09:00 Dolazak do manastira Velika Remeta, pauza 10 minuta za razgledanje manastira, slikanje I priprema za pesacenje.

09:10 Polazak na stazu.

Staza je duzine 20km sa ukupnim usponom od 600m.
Akcija pocinje od manastira Velika Remeta. Gde se ulazi u sumski deo Fruske Gore, I nakon 8.5Km sa usputnim pauzama se stize do Spomenika Slobone na Iriskom Vencu, gde ce da se napravi kratka pauza za slikanje I razgledanje.

Nakon toga istom stazom se vracamo nazad 2.5Km gde dolazimo do TV Tornja na Iriskom Vencu.
(TV Toranj je delimicno srusen bombardovanjem NATO avijacije) 6Km posle Tv Tornja, dolazimo do mesta koje se zove Strazilovo gde cemo obici Spomenik Branka Radicevica (Brankov Grob) sa lepim vidikovcem.

Spomenik Branka Radicevica bice zadnja tacka koju cemo obici, nakon koje cemo krenuti da obidjemo prelepo mesto Sremski Karlovci, a usput do tamo pokupice nas prevoz.
Dokle budemo setali, prolazicemo kroz prelepe jesenje, sumske I livadske delove Fruske Gore koje su prelepe za slikanje I uzivanje.

Učesnici akcije učestvuju na sopstvenu odgovornost. Obavezno poneti baterijsku lampu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2018.god.
Napomena: Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

17:00 Povratak sa staze i priprema za povratak

20:00 Očekivani dolazak u Veliku Planu.

Vremenske prilike nisu razlog za otkazivanje akcije.

OPREMA: Za očekivane vremenske uslove (više informacija kod vodiča)

HRANA: Iz ranca. Poneti vodu na uspon.

CENA AKCIJE: 1.500 din

PRIJAVE: Prijave i uplata akontacije od 1000 din se primaju kod vodiča (pozvati radi prijave i dogovora o uplati) ili četvrtkom u prostoriji Kluba, od 19 – 20 sati. Najkasnije do 15.11.2018., isključivo sa uplatom akontacije.

ORGANIZATOR I VODIČ: Nikola Velickovic MB 547 ( 060-0254-522 )

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *