Najava akcije: Željin i Goč

Planinarski klub „Vrbica“ organizuje planinarsku akciju

Željin i Goč

13. i 14. oktobar 2018. (subota i nedelja)

Željin je planina u centralnoj Srbiji između donjeg Ibra i planina Kopaonik, Goč i Stolovi. Spada u grupu kopaoničkih planina. Razvođe je izvorišnog dela reke Rasine, pritoke Zapadne Morave i reka Jošanice i Gokčanice, pritoka Ibra. Željin sa istoimenim najvišim vrhom 1785 mnv izdiže se sa zapadne strane Župe aleksandrovačke štiteći od vetrova čitavo župsko vinogorje.

Planina Goč je planina u Srbiji, južno od Zapadne Morave iznad Vrnjačke Banje. Nalazi se u sklopu severnokopaoničkih planina. Pruža se u pravcu zapad—istok oko 10 km. Najviši deo je sastavljen od kristalatih škriljaca, a sa strane znatnim delom i od serpentina. Na Goču je izvorište mnogih potoka i rečica koje otiču prema Zapadnoj Moravi na severu i Rasini na jugu.

POLAZAK: 13. oktobra 2018. godine u 06,00 časova sa platoa ispred pozorišta u Velikoj Plani.

MARŠUTA: Velika Plana – Kragujevac – Vrnjačka Banja – Mitrovo Polje -Ploče i nazad.

I DAN:

09,00 Dolazak do sela Ploče i priprema za uspon.

09,30 Polazak na turu do vrha Željina 1785 mnv.

Staza vodi od naselja Ploče pored seoske crkve i u početku duž Konjske reke kolskim putem. Nakon prelaska reke na nekih 3,5 km od počtene tačke kod mesta zvanog Marevac uključujemo se na stazu koja vodi od Mitrovog Polja ka Željinu. Nedugo zatim pravimo pauzu kod čuvene „lovačke kuće“. U nastavku nas očekuje konstantan uspon kroz šumu, gde tek pred sam izlazak na Pločačku čuku 1779 mnv. izlazimo na brisan prostor, nakon čega stižemo i na najviši vrh Željina 1785 mnv.


Pogled na Željin iz Mitrovog Polja

Nakon odmora na vrhu spuštamo se nekih 200 m niže do „Jezera“, močvarne livade. Dalje preko Sutelice, mesta gde se održava čuveni sabor (kako kažu meštani možda i vekovima) penjemo još jedan vrh po imenu Kavanj 1651 mnv. Sa ovog vrha preko Čikera kolskim putem dolazimo do dela koji nosi naziv „Klepala“, a zatim se istoimenim grebenom spuštamo do sela od kog smo i započeli akciju.
Staza ukupne dužine oko 18 km sa ukupnim usponom od oko 950 m i isto toliku u spustu. Tura spada u srednje teške i potrebno je imati odgovarajuću psiho-fizičku kondiciju.

Planiran dolazak u selo do 17,00 časova.

Po završetku akcije u povratku ka smeštaju svratićemo u neki od restorana/ribnjaka na reci Rasini na ručak i osveženje.

19,00 Planiran dolazak u smeštaj u Mitrovom Polju.

Razmeštaj po sobama, odmor, druženje i noćenje.

II DAN:

7,00 Ustajanje, doručak, kafa i priprema za uspon.

8,30 Polazak na turu do vrha Ljukten 1216 mnv.

Staza kreće od MUP-ovog odmarališta gde ćemo biti smešteni. Odmah na početku staze očekuje nas nešto više od 200 m. uspona kroz šumu, nakon čega ćemo biti nagrađeni prelepim pogledom na Mitrovo Polje i dolinu reke Rasine. Nakon kraće pauze dalje nastavljamo šumskim putem do dela koji se zove „Vrhovi“ i dalje preko prevoja koji nas izvodi na greben koji konstantnim usponom vodi do Malog Ljuktena 1215 mnv. posle kog izlazimo na Ljukten 1216 mnv. najviši vrh planine Goč.

Pogled na Ljukten iz „Starog“ Goča

Nakon odmora na vrhu susednim grebenom spuštamo se lagano kroz šumu do reke Paklenik čiji je jedan od izvora nešto ispod samog vrha Ljukten. Dalje uz reku zatvaramo krug i stižemo do našeg smeštaja gde i završavamo turu.
Staza je kružna, dužine oko 12 km u oba pravca sa ukupnim usponom od oko 600 m i isto toliku u spustu. Tura spada srednje teške i potrebno je imati odgovarajuću psiho-fizičku kondiciju.
Očekivani dolazak u smeštaj do 15,00 časova
Nakon spremanja stvari i polazka svraćamo i pravimo pauzu u Vrnjačkoj banji, nakon čega krećemo za Veliku Planu.

21,00 Očekivani dolazak u Veliku Planu.

OPREMA: Planinarska za očekivane vremenske uslove. Na Željinu i Goču česti su jaki vetrovi u ovo doba godine pa je potrebno poneti adekvatnu odeću za zaštitu od vetra, kiše i hladnoće takođe. Bliže informacije kod vodiča prilikom prijave.

HRANA: Hrana i voda iz ranca za uspon. Prvog dana moguć ručak u restoranu u blizini smeštaja, a drugog u Vrnjačkoj banji. Nedaleko od smeštaja u Mitrovom polju postoji prodavnica u kojoj se možemo snabdeti svim potrebnim stvarima. Ako bude uslova i zainteresovanih pokušaćemo da organizujemo neki od obroka u smeštaju.

SMEŠTAJ: Odmarališe u Mitrovom Polju

CENA AKCIJE: 2400 dinara (prevoz, prenoćište, prenoćište za vozača i organizacioni troškovi).

PRIJAVE: Prijave traju do 11. oktobra (četvrtak) kako bi se blagovremeno izvršila rezervacija smeštaja. Prijava će važiti uplatom akontacije od 1000 din. i mogu se izvršiti kod vodiča ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu u suprotnom akontacija neće biti vraćena.

ORGANIZATOR I VODIČ: Dejan Filipović MB 554 (066/411-985 ).

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.

Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu.

Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Opština Velika Plana doprinela je u značajnoj meri realizaciji naših projekata obezbeđivanjem dela neophodnih sredstava za njihovo finansiranje.

 

  • 26
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *