Najava akcije: Uspon na Kukavicu

Planinarski klub „Vrbica“ organizuje odlazak na planinarsku akciju:

Uspon na Kukavicu

 1. septembar 2018. godine (subota)

PSK „Kukavica“, 01. septembra 2018. god. organizuje 24. POHOD PLANINARA i PRVI USPON NA KITU – „KUKAVICA 2018“. Ovaj pohod planinara je Kalendarom PSS tradicionalna planinarska akcija u 2018. godini. PSK „Kukavica“, ovim poziva sve planinarske organizacije u Srbiji da upute svoje članove na ovu tradicionalnu akciju srpskih planinara.

Planina Kukavica se prostire na jugoistoku Srbije na levoj obali Južne Morave, u Pčinjskom i Jablaničkom okrugu. Prema zapadu je ograničena rekom Veternicom. Spada u Rodopske planine. Kukavica je velika planina koja se nalazi severno od Vranja i južno od Leskovca i padine joj se protežu do ovih gradova. Najviši vrh je Vlajna (1442 m), a slede ga Valjovska čuka (1207 m), Tumba (1192 m), Furnište (1370 m), Tikva (1405 m), Bukovska čuka (1386 m) i Orlova čuka (1306 m). Venac ovih vrhova, sa dolinom Goleme reke, deli planinu na dva dela – severni, strmiji, deo je bez naselja dok se na južnom, blažem, delu javljaju sela. Na južnom delu planine, iznad Vranja, uzdižu se dva vrha Oblik (1310 m) i Grot (1327 m),paleovulkanske kupe. Zbog svojih pravilnih, kupastih, oblika ova dva vrha planine Kukavice se ponekad navode kao zasebne planine. 

Kukavica je u potpunosti pokrivena gustom šumom. Nekada stočarski kraj, Kukavica je imala brojna pašnjake koje je, sredinom prošlog veka, vojska pošumila borom, smrčom i jelom. Tako se sada pored guste listopadne, uglavnom biukove, javljaju i delovi četinarske šume, dok su se pašnjaci zadržali samo u blizini naselja. Listopadno drveće je samoniklo, dok su četinari veštački pošumljeni. Najpoznatija je zlatna bukva, koja je deo istoimenog prirodnog rezervata i ubraja se u najkvalitetnije drvo ove vrste u Srbiji[1]. Bogat biljni svet uslovljen je i bogatstvom vode koje na Kukavici ima na pretek. Mnoštvo izvora, potoka i rečica se spušta sa svih strana planine. Severnom stranom planine probija se brza i bistra reka Vučjanka, koja je usekla u stenje kanjon, dubok 300 metara. Njeno korito puno je vodopada, slapova i virova, od koji su najpoznatiji Đokini virovi (u blizini Vučja). Reka izvire na oko 1100 metara n.v., duga je 18 km i ulazeći u leskovačku kotlinu uliva se u reku Veternicu[2].Kanjon Vučjanke je dugačak 2 km, usečen između vrhova Kitka (988 m) i Samaric (619 m ). Na izlazu iz kanjona , na levoj obali, nalazi se HE Vučije, podignuta 1903 god.Hidroelektrana Vučje je druga hidroelektrana podignuta u Srbiji[3]. Baš te vode ispiraju i odnose puteve i mnoga sela su većim delom godine nedostupna običnim vozilom.

Planina Kukavica je odvajkada pogranična zona i važno vojno uporište. Danas se na vrhu Vlajna nalazi meteorološka stanica i vojni objekti a od nekadašnjih rimskih i turskih naseobina po planini je malo šta ostalo, gusto šumsko rastinje je pojelo mnoge zidine.

POLAZAK: 1. septembra 2018. god. u 05,30 časova sa platoa ispred pozorišta u Velikoj Plani.

MARŠUTA: Velika Plana – Leskovac – selo Vučje  i nazad.

PLAN I PROGRAM AKTIVNOSTI:

Do 08:30 Prihvat i prijava učesnika

U 08:30 Svečano otvaranje akcije i pozdravne reči domaćina

08:45 Polazak na stazu. Staza kreće od vile Teokarević u Vučju, preko Strelišta blagim usponom do zidina arheološkog nalazišta i zidina čuvenog „Skobaljić grada“.

09:00 – 09:15 pauza

09:15 – 09:45 Staza dalje nastavlja i spušta se do vidikovca stene „Sokolica“ i uzvišenja „Orlovo gnezdo“.

09:45 – 10:00 pauza

10:00 – 12:00 Polazak ka vrhu Kita 1004 mnv. Staza ide makadamskim putem, preko sela Šutilica do vrha. Očekivani dolazak na vrh je oko 12.00 časova. Zadržavanje na vrhu od 30 do 45 min. radi fotografisanja, predaha i pristizanja svih učesnika akcije.

13:00 – 15:30 Polazak nazad i spuštanje sa usputnim pauzama po potrebi. Staza ide nazad od vrha delom puta oko 1,5 km a zatim skreće i drugim (kružnim) putem se spušta prema selu Šutilica. Zatim sledi spuštanje do hidroelektrane u kanjonu reke Vučjanke, druge po starosti u Republici Srbiji, sagrađene 1903.god.

15:30 – 16:00 pauza za predah, fotografisanje i razgledanje hidroelektrane i kanjona reke Vučjanke

16:00 Polazak ka vili Teokarević gde se akcija završava. Ručak. Svečana podela Zahvalnica/Diploma

Nakon ručka i svečanog zatvaranja akcije svraćamo u Leskovc na „Roštiljijadu“ gde možemo uživati u specijalitetima sa roštilja i bogat zabavni program u centru grada.

OPREMA: Planinarska za očekivane vremenske uslove…bliže informacije kod vodiča prilikom prijave.

HRANA: Iz ranca, poneti vodu na uspon. Organizatori obezbeđuje besplatan ručak (poneti pribor i porciju) za sve učesnike koji se prijave do četvrtka 30. 08.2018. god.

CENA AKCIJE: 2000 dinara (prevoz i organizacioni troškovi).

PRIJAVE: Prijave se mogu izvršiti kod vodiča ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00. Prijave traju do 30. jula (četvrtak) uplatom akontacije od 1000 din. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu u suprotnom akontacija neće biti vraćena.

ORGANIZATOR: Nenad Dinčić (064/117-8141 )

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.

Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu.

Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Opština Velika Plana doprinela je u značajnoj meri realizaciji naših projekata obezbeđivanjem dela neophodnih sredstava za njihovo finansiranje.

najavu akcije možete preuzeti i u pdf formatu!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *