Najava akcije: Pelister i Kajmakčalan

Povodom obeležavanja stogodišnjice proboja Solunskog fronta (bitka na Dobrom polju 15. sep. 1918. godine), Planinarski Klub „Vrbica“ iz Velike Plane organizuje planinarsko hodočašće na jedno od najuzvišenijih mesta srpske prošlosti:

Pelister i Kajmakčalan

13.-16. septembra 2018. godine

Baba je planina u jugozapadnom delu R. Makedonije, koja se nalazi nekoliko kilometara od grada Bitolja. Često se naziva i Pelister, iako je to samo ime njenog najvećeg vrha. Po površini na kojoj se prostire (436 km²) ona je trinaesta, a po visini (Pelister, 2.601 m) treća planina u Republici Makedoniji. Godine 1948. zbog prirodnih lepota, istorijskog i naučnog značaja planine, jedan njen deo sa površinom od 12 500 hektara, je proglašen za „nacionalni park Pelister“. Baba je mlada venačna planina. Po svom tektonskom položaju Baba pripada geotektonskoj celini Zapadno-makedonska zona. Planinski masiv Baba je najužniji deo Rodopskog planinskog sistema sa alpskim karakterom.

slika pruzeta sa sajta Bitola.info

Planina Baba se nalazi između Pelagonije na istoku i Prespanske kotline na zapadu. Ova planina predstavlja granicu između Bitoljskog polja na istoku i Resenskog Polja i Prespanskog jezera na zapadu. Severna granica planine Baba je Đavato (1.169 m), koji je odvaja od planine Bigla, kako i mala Caparska kotlina. Na jugu, planina se nastavlja u Grčku. Preko njenog južnog dela, odnosno preko vrha Ržana (2.334 m), prolazi zapadni deo makedonsko-grčke granice. Približno 65% planinskog masiva Babe se nalazi na teritoriji Makedonije, a 35% na teritoriji Grčke. Planina se prostire u pravcu sever-jug.

slika preuzeta sa sajta Wikipedia

Nidže je planina u južnom delu Republike Makedonije. Preko planine prolazi granica između Republike Makedonije i Grčke. Planina je karakteristična po skoro netaknutoj prirodi: bogatim šumama bora, čistim rekama i pašnjacima na preko 2000 metara nadmorske visine. Po nastanku i geološkom sastavu slična je Jakupici i planini Baba. Najviši vrh je Kajmakčalan (2521 metara).

slika preuzeta sa sajta davianart, foto: Ognen Bojkovski

Kajmakčalan je poznat  kao poprište najžešćih borbi na Solunskom frontu tokom Prvog svjetskog rata 1918. godine. Na njemu je podignuta spomen kapela gde se nalazi i urna, u kojoj je (bilo) sahranjeno srce doktora Arčibalda Rajsa. Južno od kapele stoji i kosturnica srpskih vojnika u kojoj se nalaze ostaci palih boraca, dosta kostiju je ležalo na brdu i godine nakon bitke.

1. dan – četvrtak, 13. septembar:

22:00 – Polazak iz Velike Plane. Vožnja auto-putem do Velesa i dalje ka Bitolju sa usputnim kraćim pauzama (Predejane i sl.). Ukupno autobusom za tri dana ćemo preći oko 1100 kilometara.

2. dan – petak, 14. septembar:

Oko 07:00 – Dolazak u Bitolj i ostavljnje kod smeštaja grupe koja neće ići na uspon na Pelister. Ova grupa ima mogućnosti da ceo dan provede u Bitolju („gradu konzula“), u kome se može videti mnogo kulturno-istorijskih znamenitosti. Gradom dominira šetalište Širok sokak dužine oko 2 kilometara.
Posle kraćeg odmora, grupa za uspon na Pelister, nastavlja prevozovom do hotela „Molika“ (1.420 m).
Oko 08:30 – Polazak na treking stazom od hotela „Molika“ (1.420 m), početne tačke za uspon na Pelister, trećeg vrha po visini u Makedoniji. Grebenom ćemo prvo popeti vrhove Stiv Naumov (2468 mnv) i Ilinden (2542 mnv), a zatim i najviši vrh planine Baba – Pelister (2601 mnv). U zavisnosti od stanja na terenu, vraćamo se drugom stazom, preko Malog (2180 mnv), a zatim i Velikog jezera (2218 mnv). Nakon odmora kod jezera nastavljamo dalje do puta, u blizini sela Nižepole (1170 mnv), gde nas čeka prevoz. Pešačenje ima oko 22 km sa 1400 m uspona.
Napomena: Na treking se ide sa malim rančevima – poneti vodu i hranu za celodnevnu akciju.
19:00 – Povratak u Bitolj, smeštaj u hotel; slobodno vreme za šetnju i večera u nekom od restorana ili po želji.

3. dan – subota, 15. septembar:

06:00 – Ustajanje, priprema za akciju i dvočasovna vožnja do Grčke odnosno ski centra Voras (2020 mnv) odakle krećemo na uspon na Kajmakčalan.
09:30 – Polazak na pešačenje laganom stazom odnosno planinskim putem kojima mogu izaći i teranska vozila. Laganim hodom za oko 1,5 sat (oko 4 kilometara i 500 metara uspona) izlazimo na Kajmakčalan (2.521 m) – poseta Spomen kapeli i kosturnici. U zavisnosti od vremenskih uslova, plan je da na ovom mestu napravimo dužu pauzu, kako bi se u miru poklonili nekima koji su bili mnogo bolji od nas. Nakon pauze, deo grupe se može putem vratiti istom stazom do ski centra, a drugi nastavlja na malo proširenu varijantu odnosno uspon na susedni vrh Kočobej (2.434 m), te preko Kajmakčalanskog potoka povratak do ski centra. Lakša tura bi imala oko 8 km i 500 metara u usponu i silasku, dok bi druga grupa imala oko 12 kilometara pešačenja sa usponom od oko 700 metara (u zavisnosti od vremenskih uslova moguće je da ova grupa još malo proširi treking usponom na Malko Nidže – o ovomo ćemo se dogovoriti na licu mesta)
Nakon pešačenja polazak za Bitolj preko graničnog prelaza Niki.
Nakon dva sata vožnje dolazak u Bitolj i smeštaj u hotel. Slobodno vreme za obilazak Bitolja i večeru.

4. dan – nedelja, 16. septembar:

07:00 – Ustajanje, pakovanje i odjavljivanje iz smeštaja.
08:00 – Poseta Srpskom vojničkom groblju (u južnom delu Bitolja pri ulazu u grad, gde je sahranjen 1321 vojnik srpske vojske iz Balkanskih i Prvog svetskog rata) i antičkom lokalitetu Herakleja Linkestis (u neposrednoj blizini Srpskog vojničkog groblja)

                                              

                    Bitolj, Srpsko vojnicko groblje                                                                      Herakleja linkestis

09:30 – Polazak iz Bitolja ka Prilepu (42 km)
10:30 – Dolazak u Prilep, obilazak centra grada i druge slobodne aktivnosti (opciono uspon na Markovu kulu (kula Marka Kraljevića) – u tom slučaju satnica se na dalje pomera za 2 časa)
11:30 – Polazak iz Prilepa, vožnja sa usputnim kraćim pauzama po potrebi i pauzom za ručak
19:00 – Dolazak u Veliku Planu.

Napomena: Za uspon na Pelister je potrebna odlična fizička kondicija i tu mogu krenuti samo planinari sa takvim kvalifikacijama. Drugog dana uspon je laganiji: -sa grupom koja ide samo do vrha Kajmakčalana mogu krenuti i kondiciono manje spremni planinari, dok je za proširenu varijantu potrebna malo jača kondicija i iskustvo. Na stazama ne postoje tehnički zahtevni delovi.

Oprema: Visokogorska za letnje uslove: planinarske cipele, čeona lampa, voda, zaštita od kiše, zaštita od sunca, rezervna odeća…

Smeštaj: U hotelu u Bitolju.

Hrana: Iz ranca. Poneti hranu za prvi dan. Nakon toga je moguće nabaviti hranu po niskim cenama u prodavnicama i restoranima u Bitolju. Voda, poneti za prvi dan, nakon toga možemo nabaviti u Bitolju. Dokumenti, obavezno poneti pasoš; overena zdravstvena knjižica i planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2018. godinu.

Cena: 20 evra + 1000 din. (obuhvata prevoz, dva noćenja u hotelu, hrana i smeštaj vozača i druge i organizacione troškove).

PRIJAVA: Uz fotokopiju prve strane pasoše i uplatu akontacije od 20 evra kod Nenada Dinčića (telefon 064/117-8141) ili na sastancima PK Vrbica četvrtkom od 19-20,00 časova. Broj učesnika ograničen na 30. Prijave se vrše do popune mesta, a najkasnije do petka 07. septembra 2018. godine. Prednost učešća na ovoj akciji imaju planinari PK Vrbice.

Program putovanja i uspona su orijentacioni; organizator zadržava pravo izmene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti. Učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje Pravilnika o bezbednom izvođenju planinarskih aktivnosti PSS – https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

OVU AKCIJU NAJVEĆIM DELOM FINANSIRA OPŠTINA VELIKA PLANA

najavu akcije možete preuzeti i u pdf formatu

 

*naslovna fotografija preuzeta sa sajta davianart, foto: Ognen Bojkovski

 

 

  • 36
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *