Najava akcije: Rila i 7 rilskih jezera

Planinarski klub „Vrbica“ organizuje planinarsku akciju:

Rila i 7 rilskih jezera

(20.-22.juli2018. god.)

Rila, Bugarska
Musala (2925 m/nv), Vazov vrh (2663 m/nv), Zeleni Kamak (2532 m/nv), Haramiata (2465 m/nv)
Uspon na najviši vrh Balkanskog poluostrva i razgledanje 7 rilskih jezera

Rila je planina u Bugarskoj, udaljena oko 100 km od Sofije u jugozapadnoj Bugarskoj. Najviši vrh planine je 2925 m visoka Musala, ostali veći vrhovi su: Dimitrov (2902 m), Maljovica (2730 m), Rilec (2715 m).Planina Rila prostire se na površini od 2.629 km², od toga se na površini od 81.000 hektara prostire Nacionalni park Rila.
Rila ima preko 150 ledničkih jezera. Ona leže na visini od 2100 do 2500 m., najviše jezero leži na 2.709 m. ispod vrha Musala.

Petak 22:00h:Polazak minibusom sa parking kod gradskog parka u Velikoj Plani. Doći najmanje 15 minuta ranije.Ruta putovanja: Velika Plana – Niš – Sofija – Borovec. Ukupno minibusom nešto više od 400 km.Ukupno celo putovanje ima oko 900 km.

Subota: oko07:00-08:00 h: Dolazak u Borovec (1315 m), jedan od dva najveća zimska centra u Bugarskoj. Nakon prepakivanja stvari, pause za doručak, prvom gondolom u 9 h krećemo ka Jastebcu (2369 m/nv). To će nam u velikoj meri olakšati uspon odnosno gondolu ćemo koristiti za uspon i silazak.
Od Jastrebca krećemo do doma Musala(2389 m), do koga nam je potrebno nešto više od jednog sata hoda. Ovde pravimo kraću pauzu. Nakon pause nastavljamo ka vrhu. Prolazimo pored doma Everest (2709 m) i najvišeg ledničkog jezera na Balkanu. Za oko 2,5 sata hoda od doma Musala, izlazimo na vrh Musala – najvišeg vrha na Balkanskom poluostrvu. U zavisnosti od vremenskih prilika pravimo dužu pauzu na vrhu. Povratak istom stazom do gondole Jastebac i silazak u Borovec. Minibusom se prevozimo do grada i smeštamo se u apartmane. Slobodno veče I noćenje. Prvog dana planinarska tura bi imala oko 15 km pešačenja i 700 m u usponu I silasku.

ka Musali, juli 2017. god.

Nedelja: rano ustajanje I napuštanje smeštaja. Odlazak prevozom do lokacije Panačište i žičare 7 rilskih jezera (1520 m/nv). Polazak na uspon ka domu Sedam jezera (2100 m/nv), te dalje obilazak usputnih jezera, sa usponom na vrhove Vazov vrh (2663 m/nv), Zeleni Kamak (2532 m/nv) i Haramiata (2465 m/nv), sa kojih se pruža odlican pogled na lepote navedenih jezera. Tura je kružna, obilazi sva jezera i pomenute vrhove. Završava se kod doma Sedam jezera i dalje spust do parkinga u Panacistu. Nakon silaska, polazak za Veliku Planu, gde stizemo u vecernjim casovima. Drugog dana planinarska tura bi imala oko 18 km pešačenja i 1300 m u usponu I silasku. Ko ne želi da ide na vrhove, može obilaziti i uživati u lepotama jezera, uz dogovor sa vodicem.

pogled na neke od sedam jezera, juli 2017. god.

Navedeni vrhovi nisu tehnički zahtevni, ali je potrebna solidna fizička kondicija, zbog savladavanja velike visinske razlike.

Hrana: iz ranca za dva dana. Hranu je moguće nabaviti u Borovecu, a vodu u Borovecu, domovima Musala, Everest I Sedam jezera.

Oprema:za visokogorsku planinarsku turu u letnjim uslovima. Obavezna oprema su planinarske cipele, topla odeća, jakna, šešir ili kacket, krema sa velikim zaštitnim faktorom, čeona lampa, voda i hrana za celodvnevne uspone, rezervna odeća …

Smeštaj će biti u Borovecu, sa kupatilom, toplom vodom, posteljinom … tako da nije potrebno nositi vreću.

Dokumenti:Pasoš, zdravstvena knjižica i planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2018.god.

Cena: 50 evra.

Struktura cene: prevoz minibusom oko 900 km, smeštaj za vozača, jedno noćenje u Borovecu i gondola do Jastrepca (povratnakarta) i drugi organizacioni troškovi u skladu sa Pravilnikom o naknadi troškova članova SV PSS za organizovanje i izvodjenje planinarskih akcija.

Prijava uz uplatu na sastancima PK Vrbica četvrtkom od 19 h kod Dejana Filipovića, broj telefona 066/411-985. Za prijavu, pored dostavljanja fotokopije prve strane pasoša i uplate akontacije od 30 evra, obavezno je navodjenje broja planinarske knjižice i društva-kluba čiji je planinar član.U slučaju odustajanja, potrebno je naći adekvatnu zamenu, jer se u suprotnom uplata ne vraća.

Napomena: Program putovanja i uspona je orijentacioni; organizator zadržava pravo izmene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti.Učesnici idu na sopstevenu odgovornost uz strogo pridržavanje Pravilnika o bezbednom izvodjenju planinarskih aktivnosti PSS: https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

Vodič: DobricaDabović (vodič II kategorije, broj licence PSS-UIAA 604). Kontakt:email: dobrica.dabovic1972@gmail.com

Pomoćnik vodiča: Dejan Filipović (vodič III kategorije, broj licence PSS-UIAA 554).

najavu akcije možete preuzeti i u pdf formatu

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *