Najava akcije: 6. međunarodni uspon na Čemernik i uspon na vardenik

Planinarski klub „Vrbica“ organizuje odlazak na planinarsku akciju:

6. Međunarodni uspon na Čemernik

i uspon na Vardenik

14. i 15. jul 2018. godine (subota i nedelja)

Čemernik je planina u jugoistočnoj Srbiji, na desnoj strani Južne Morave, prema Grdeličkoj klisuri. Pripada planinama srednje visine. Naviši vrh je Veliki Čemernik 1.638 m. Ima oblik bila koje se pruža meridijanski i na zapadnoj strani je duboko zasečeno oblukom Mutnice, koja se u donjem toku zove Džepska reka. Sastavljen je od kristalastih škriljaca prve grupe i pripada Rodopskom sistemu. Bilo je ogolićeno, a padine su delom pod šumom. U istočnom podnožju su najveća naselja Vlasina Rid i Crna Trava, a na zapadnom Mlačište, Mačkatica, Manjak i Ljutež. Pored Velikog Čemernika, njegovi vrhovi su: Kula (1.622 m), Mali Čemernik (1.596 m), Ostrozub (1.546 m) i Pavlova gramada (1.469 m) i svi su zaobljenog tipa.

Vardenik je planina u jugistočnoj Srbiji, jugozapadno od Vlasinskog jezera. Najviši vrh Veliki Strešer ima 1.876 m, a Mali Strešer 1.757 m. Sastavljena je mahom od kristalasih škriljaca, u obliku plećatog bila, bez ijednog oštrog vrha, široka 50-500 m. Kako je Vardenik u celini zastrt glinovitim pokrivačem, relativno bogat vodom i osunčan, to se listopadne šume penju do 1.600 m uz severne i do 1.700 m uz južne strane. Sela, zasnovana na krčevinama, razbijenog su tipa i penju se do 1.300 m uz planinu.

POLAZAK: 14. jula 2018. god. u 05,00 časova sa platoa ispred pozorišta u Velikoj Plani.

MARŠUTA: Velika Plana – Leskovac – Vlasina Rid – Topli Do i nazad.

PLAN I PROGRAM AKTIVNOSTI:

I DAN:

8:30 – Okupljanje učesnika kod hotela „Vlasina“, svečano otvaranje akcije

9:00 – Polazak na uspon. Vodiče na stazi obezbeđuje organizator. Čemernik je, zbog blagog terena i ne prevelike visinske razlike, dostupan planinarima i izletnicima svih uzrasta i svih nivoa planinarskog iskustva.
Obeležena staza uspona na Čemernik, polazi od hotela „Vlasina“ kraj Vlasinskog jezera (1.220 mnv) i posle dva časa umerenog hoda, uz savladavanje visinske razlike od 418 mnv, izlazi na vrh Veliki Čemernik.

11:00 – Izlazak na vrh Veliki Čemernik (1638 mnv), zadržavanje na vrhu do 1 sat

14:00 – Povratak do obale Vlasinskog jezera gde je organizovan besplatan ručak

14:00-16:00 – Podela obroka – planinarskog pasulja i podela zahvalnica za učešće planinarskim klubovima i društvima i pojedincima.

Ručak je BESPLATAN! Učesnici treba da ponesu porcije i pribor za jelo!
do 18:00 – zabava i druženje uz muziku.

18:30 – Svečani završetak akcije i rastanak plani

Dolazak u smeštaj i slobodno veče i noćenje

II DAN:

07:00 Ustajanje, doručak, pakovanje stvari i priprema za pešačenje

08:00 Odlazak do sela Topli Do (fabrika vode Rosa)

09:00 Polazak na uspon. Staza spada u srednje teške i dužine je oko 15 km sa usponom od oko 850 m

12:30 Izlazak na Strešer 1876 m n.v., najviši vrh Vardenika i odmor

16:00 Povratak u Topli Do

18:00 Polazak za Veliku Planu

22:00 Očekivani dolazak u Veliku Planu

Oprema: Planinarska za očekivane vremenske uslove…bliže informacije kod vodiča prilikom prijave. Pribor za ličnu higijenu.

Hrana: Iz ranca, poneti vodu na uspon. Prvog dana organizatori besplatan ručak (poneti pribor i porciju). U nekoj od prodavnica se možemo snabdeti potrebnim stvarima. Takođe, po želji, postoji mogućnost doručka i večere u nekom od restorana na jezeru.

Cena akcije: 2000 dinara (prevoz, prenoćište, prenoćište za vozača i organizacioni troškovi).

Prijave: Prijave se mogu izvršiti kod vodiča ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00. Prijave traju do 9. jula (ponedeljak) uplatom akontacije od 1000 din. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu u suprotnom akontacija neće biti vraćena.

Organizator: Nenad Dinčić (064/117-8141 )

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.

Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu.

Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Opština Velika Plana doprinela je u značajnoj meri realizaciji naših projekata obezbeđivanjem dela neophodnih sredstava za njihovo finansiranje.

najavu akcije možete preuzeti i u pdf formatu!

  • 56
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *